søndag 30. desember 2012

Godt nytt år!


Et aldri så lite romjulsinnlegg herfra :) Jeg har hatt en veldig rolig julefeiring så langt, og selv om den har vært noe preget av sykdom så har vi likevel hatt mye god og verdifull familietid. Like før jul fikk jeg også se en av oppskriftene mine på trykk, nemlig i Coops matkalender for 2013, og jeg synes selvsagt det er veldig stas å være "kalenderpike"! Kalenderen trykkes i 350 000 eksemplarer og kan hentes i alle Coop-butikker. Takk til Matbloggsentralen som arrangerte konkurransen, og takk til Coop som valgte en av mine sommeroppskrifter (Grillet makrell med grapefruktsalat, bildet over) til sin juni-side :)
Det som følger under er en Topp 5-liste fra året som gikk, basert på antall sidevisninger av enkeltinnlegg/oppskrifter. Vi starter på femteplass og beveger oss oppover på lista:

5. plass: Sjokoladerullekake:


4. plass: Alt-i-ett form med laks og grønnsaker:                        


3. plass: Biffgryte fra Newcastle:                                                                        


2. plass: Cola Cupcakes:                                                                                      


1. plass: Engelske påskeboller (Hot cross buns):


Akkurat som i fjor så er jo listen noe preget av VG-linker/Lesernes VG, men det er kanskje naturlig... Uansett er det morsomt å se hvilke innlegg/oppskrifter som har vært mest populære :)

Vil benytte anledningen til å anbefale dere en utrolig smakfull forrett til nyttårsaften; Røkt laks med chèvre og avocado, servert med litt grønn salat og noen dråper søt chillisaus.. mmmm


Tusen takk til dere som har kikket inn hit i året som gikk, håper dere fortsetter å komme "på besøk" i året som kommer!
Ønsker dere alle et riktig godt nytt år, måtte alle deres ønsker for det nye året bli virkelighet :-) 







søndag 23. desember 2012

God jul!


Jeg vil med dette ønske dere alle en herlig og minnerik feiring av høytiden, måtte alle deres ønsker for det nye året gå i oppfyllelse! - Husk bare å sette fram litt godsaker til Julenissen og Rudolf før du legger deg i kveld; noen småkaker og et glass god fludium til den ene, noen gulrøtter til den andre, så er du nok sikret gaver oppi julestrømpene ;-)

God jul og godt nytt år!





torsdag 20. desember 2012

Engelsk julekake med sjokolade og bling


Dette er en snarvei-variant av den klassiske engelske fruktkaken som så mange engelskmenn og -damer lager til jul, i tillegg er det et utradisjonelt innslag av sjokolade her. Det som er så fint med denne er at man trenger ikke å la frukt ligge å klargjøre seg i konjakk, man trenger heller ikke å dynke kaken med alkohol i uker etter steking slik man tradisjonelt skal gjøre. 
Bonusen er, som med så mange fruktkaker, at den holder seg lenge dersom den er godt pakket inn - ergo har man alltid noe for hånden dersom uventede julegjester banker på :)


Du trenger:
(til en 22 cm form, holder til mange personer!)
350 g svisker, skåret i litt mindre biter
300 g rosiner
175 g smør, mykt/romtemperert
175 g brunt sukker
200 g honning, den flytende typen
1 1/4 dl Tia Maria, Cointreau, Grand Marnier el.l.
finrevet skall og saft av 2 appelsiner eller 4 klementiner
1 ts mixed spice (en krydderblanding, evt. bruk 1/2 ts kanel, 1/2 ts malt ingefær + en klype malt muskatnøtt og en klype malt nellik.)
2 ss kakaopulver av god kvalitet
3 egg, pisket sammen med en gaffel
150 g hvetemel
75 g malte mandler
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
evt. litt bling-bling kakepynt

Sett ovnen på 150 C og gjør klar en 22 cm springform; du trenger bakepapir både i bunnen og langs innsiden, som vist her: (Poenget er at papiret skal gå høyere enn kanten på formen, dette for å forhindre at toppen blir så fort mørk under den lange steketiden.)


Ha svisker, rosiner, smør, sukker, honning, likør, appelsinsaft og -skall, krydder og kakaopulver oppi en stor kjele, kok opp under svak varme. Rør litt med jevne mellomrom.
Småkok blandingen i 10 minutter, sett kjelen til side og la dette avkjøles litt, ca en halvtime.
Nå kan du ha i eggene, hvetemel, malte mandler, bakepulver og natron, rør til alt er blandet.
Hell alt over i springformen, sett i ovnen i ca 1 time og 50 minutter. Da skal kaken kjennes fast ut når man presser litt ned med fingeren, og den skal ha en litt blank overflate. 
Avkjøles på rist, fortsatt i formen. Når kaken er avkjølt kan den tas ut og dekoreres etter ønske.
Jeg synes det passer med litt bling på denne tiden av året, så kjører på med gullstjerner og spiselig glitter... (Glitter kjøpte jeg hos kakeboksen.no, gullstjernene kjøpte jeg i nettbutikken til Jane Asher i London.)

Merry Christmas!


(Inspirasjon: Nigella Christmas: Chattoo & Windus, 2008.)




søndag 16. desember 2012

Pepperkakemuffins


Det blir mye søtt i desember, hverdagsmiddagene må vike for julebaksten en liten stund. Disse "pepperkakemuffinsene" lager jeg minst to eller tre omganger av i løpet av førjulstiden; jeg tenker at ladningen skal vare til jul, men det gjør den jo aldri...


Du trenger:
250 g hvetemel
1/2 ts natron
1 ts bakepulver
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
1/4 ts malt nellik
1 egg
100 g brunt sukker
1,5 dl melk
1/4 ts balsamicoeddik, eller rødvinseddik
6 ss vegetabilsk olje, f.eks solsikke
4 ss lys sirup
4 ss mørk sirup (bruk gjerne treacle eller molasses om du får tak i!)

Sett ovnen på 200 C, gjør klar et muffinsbrett med 12 papirformer.
Bland sammen mel, natron, bakepulver og krydder i en stor bolle.
I en stor mugge eller bolle, bland sammen egg, sukker, melk, eddik, olje og sirup. (Det enkleste her er å bruke samme måleskje for olje som for sirup og ta en skje olje innimellom, da "sklir" sirupen av skjeen istedet for å klisse seg fast.)
Ha de våte ingrediensene oppi melblandingen og rør bare akkurat nok til at alt er blandet. 
Fordel mellom de 12 muffinsformene, det letteste er nesten å tømme siden røren er nokså rennende.
Sett i ovnen i ca 20 minutter, avkjøles på rist.


Disse trenger virkelig ikke noen glasur, men det ser jo litt mer festlig ut med litt "snø" på toppen. I så fall, bland en liten haug melis med litt vann, og fordel over muffinsene.


Noen fikk bare et lite dryss spiselig glitter...

Ha en fin uke - nå er det bare 8 dager til jul :-D


(Inspirasjon: Feast, N. Lawson, 2004.)




onsdag 12. desember 2012

Suppe med smak av jul


Her kommer en rødglødende suppe som passer perfekt rundt disse tider, både når det kommer til smak og utseende. Servér den som en varmende lunch, eller hvorfor ikke som forrett? 
Førjulstiden er litt ektra travel for meg i år, så hvis det er litt roligere enn normalt her på bloggen så er det en grunn til det. Alle som er lærere vet at desember er travel, rettebunkene hoper seg opp og det er avslutninger og tilstelninger i alle former og varianter, både for meg og for barna. I tillegg så skal vi flytte rett over nyttår, så heimen er i ferd med å bli pakket ned midt i førjulsstria. I stedet for "hvor er buksa mi? hvor er skjorta mi?" så er det "hvor er mixmasteren? hvor er muffinsformene?".
Jeg satser alt på å komme raskt i gjenge igjen utpå nyåret, gleder meg til å sette i gang på mitt nye kjøkken - juhuu! :D


Du trenger:
(ca 4 porsjoner)
ca 500 g rå rødbeter (ca 3 stk)
1 rødløk
olivenolje
100 g tranebær (ferske eller frosne)
juice av en hel og finrevet skall av 1/2 appelsin
en klype malt nellik
1 liter grønnsakskraft
evt. rømme, crème fraîche eller fløte til servering

Skrell rødbetene og grovhakk dem, gjør det sammen med løken. Ha alt dette i en food processor og kjør motoren til det er veldig finhakket.
Ha en liten skvett olivenolje i en stor kjele, sett på lav/medium varme og ha i rødbete/løkblandingen. Rør rundt med jevne mellomrom i ca 10 minutter, da skal alt ha myknet betraktelig.
Ha oppi tranebær, appelsinjuice og -skall og malt nellik, rør rundt og tilsett grønnsakskraften. 
Kok opp, sett lokk på kjelen og skru ned varmen så det koker forsiktig. La dette koke i ca 45 minutter.
Nå kjøres blandingen i en blender, eller bruk en stavmixer om du vil, og kjør til suppen er jevn og silkemyk. (Du bør nok gjøre dette i to omganger hvis du vil unngå rødlilla vegger på kjøkkenet.)
Smak til med salt og pepper, servér med en spiseskje rømme/crème fraîche eller fløte, om du vil.







torsdag 6. desember 2012

Tranebærsyltetøy


Vi har ingen tradisjon for bruk av tranebær ved juletider her i Norge, men for folk i flere andre land, spesielt de engelsktalende landene, ville det ikke vært jul foruten. Tranebærsaus er klassisk tilbehør til kalkunen på "Christmas Day", og bærene inngår i mange desserter og søtsaker.
Nå ser det ut til at nærbutikken her har gått lei av masingen min, for nå tar de inn ferske tranebær hver desember..! Jeg kjøper store mengder og fryser noe, så har jeg alltid litt på lager dersom behovet skulle melde seg. Bærene kan puttes direkte i fryseren, og kan fint ligge der helt til neste jul.
Dette er verdens enkleste syltetøy - to ingredienser og 10 minutters koking - tranebær inneholder nemlig så mye pektin at syltetøyet blir stivt på null komma niks. Dette blir jo også flotte julegaver til folk som har alt, hjemmelaget tranebærsyltetøy er det svært liten sannsynlighet for at mottakeren har fra før! 


Du trenger:
650 g tranebær
650 g sukker

Ha litt vann i bunnen av en stor kjele, bare akkurat nok til å dekke bunnen.
Ha oppi tranebær og sukker, sett på lav/middels varme og rør litt med jevne mellomrom til sukkeret et løst opp. 


Nå kan du skru opp varmen og la bær og sukker koke i ca 10 minutter.

Ha syltetøyet over i steriliserte glass og skru igjen lokkene med en gang. (For å sterilisere glass: vask dem godt med såpe og varmt vann, sett dem så i 140 C stekeovn i ca 15 min. Lokkene kan kokes 10 min.)
Ferdig!


Nydelig syltetøy som også egner seg godt som julegave :)