tirsdag 30. oktober 2012

Halloween...

Som tidligere nevnt så er jeg ikke Halloweens største fan, men med småttiser i hus ser jeg ingen vei utenom. Godteri er kjøpt inn og gresskaret er uthulet og klart til utskjæring av årets gresskarfjes.
Her kommer noen forslag til aktiviteter, med eller uten barn:

Lag muffins med edderkoppspinn-effekt i glasuren, det er veldig mye enklere enn det ser ut til!

Blir det rester av gresskarkjøttet kan du lage denne saftige gresskarkaken:

Skulle du fortsatt ha gresskar-innmat kan du lage silkemyk gresskarsuppe, smaker herlig en kjølig høstkveld:




Fremgangsmåten jeg bruker når jeg lager gresskarlykt finner du HER:


Med ønske om en fredelig Halloween.... ;-)






lørdag 27. oktober 2012

Verdens enkleste lasagne


Lasagne er passende høstmat synes jeg, men vi spiser det sjelden her hjemme faktisk. Hovedgrunnen er vel kanskje først og fremst at ungene ikke vil ha det (!), og en annen god grunn er at det er tidkrevende å lage både kjøttsaus og hvit saus i tillegg til pastaen. Dette er en forenklet variant, og selv om jeg her utelater den hvite sausen helt og holdent så kan jeg si med kors på halsen at jeg savnet den ikke. I stedet bruker man en ganske tynn kjøtt/tomatsaus, men plusser på med skinke og tynne skiver mozzarella mellom lagene. Nam, sier jeg bare.


Du trenger:
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts tørket oregano
salt og pepper
500 g kjøttdeig
en god skvett rødvin
7,5 dl passata (eller bruk 2 bokser hermetiske tomater)
7,5 dl vann
3 kuler mozzarella (3x125 g), skåret i nokså tynne skiver
ca 500g lasagneplater (tørkede)
ca 300g kokt skinke i skiver
revet Parmesan

Sett ovnen på 200 C og smør innsiden av en lasagneform (ca 30x25 cm).
Varm opp en stor stekepanne eller kasserolle som du har lokk til, ha i litt olivenolje. Stek løk og hvitløk på middels varme i noen minutter, strø på litt salt underveis så unngår du at den brenner seg.
Ha i kjøttdeigen og bryt den opp i små "biter". Når kjøttet er brunet har du i krydder og rødvin, la det koke opp og ha i passata og vann. Når alt koker: ha på lokk, skru ned varmen og la det småkoke i 5-10 minutter.
Kjøttsausen er veldig rennende, men det er ingen grunn til panikk! Det er denne væsken som skal absorberes av pastaplatene etterpå.
Ha en øse med denne rennende sausen i bunnen av lasagneformen, bare akkurat nok til å dekke bunnen med et tynt lag, deretter legg utover et lag med lasagneplater. Det gjør ikke noe om de overlapper hverandre litt her og der. Så har du på litt kjøttsaus igjen, bare nok til å fukte platene. Deretter et lag med skinke og mozzarella. Så fortsetter du lagvis; lasagneplater - kjøttsaus - skinke - mozzarella - lasagneplater... osv. Avslutt med et lag lasagneplater og resten av sausen, og et dryss med revet Parmesanost. Dekk til formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen i ca 50-55 minutter. Ta formen ut og stikk en tynn kniv inn i midten for å sjekke om pastaplatene er gjennomkokte. Hvis de er ferdige så la formen stå utildekket i et kvarters tid slik at lasagnen "strammer" seg opp litt før du begynner å skjære i den.
Enjoy!



(Idéen fikk jeg fra boken Nigellissima, men både innhold og framgangsmåte er endret en god del.)


tirsdag 23. oktober 2012

Cookies med quinoa og sjokoladebiter


Disse cookies'ene er kjempesprø og gode, og dessuten glutenfri for dem så må tenke på slikt. Quinoa er en proteinrik, korn-aktig vekst som kan spises til mat som alternativ til ris eller pasta, "kornene" minner kanskje litt om frø og de har en god nøtteaktig smak. Jeg brukte svart quinoa her, men du kan like gjerne bruke den lyse varianten.

Du trenger:
50 g quinoa
50 g maismel
100 g rismel
125 g lyst, brunt sukker
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts kanel
2 ts vaniljesukker
3/4 dl solsikkeolje
4 ss honning (den flytende typen)
1 egg
4 ss vann
100 g sjokolade i biter
Sett ovnen på 180 C, gjør klar to stekebrett med bakepapir.
Bland sammen quinoa, maismel, rismel, sukker, bakepulver, natron, kanel og vaniljesukker i en bolle.
Mål opp olje i en mugge el.l. og rør inn honning, egg og vann.
Tøm oljeblandingen over i bollen med de tørre ingrediensene og rør til alt er blandet. Settes i kjøleskapet i en halvtimes tid.

Bruk to spiseskjeer og lag runde klatter med røre på brettene, husk å la det være godt mellomrom mellom dem; de flyter endel utover. Fordel sjokoladebiter over.
Stekes i ovnen i ca 12-15 minutter til de begynner å få litt ekstra farge.
La cookies'ene avkjøles på brettene noen minutter før du bruker stekespaden og flytter dem over til en rist for videre avkjøling.
Oppbevares i en tett boks opp til en uke, alternativt kan du legge dem i fryseren hvor de holder seg i flere måneder.







fredag 19. oktober 2012

Salmalaks med hummus og salat

Vi er noen skikkelige lakseelskere så dermed blir det lakseretter her med jevne mellomrom... Denne retten ble til etter "man-taver-hva-man-haver-metodikken", men når det er sagt så er det ikke hver dag jeg tilfeldigvis har Salma i kjøleskapet. Kikerter på boks er derimot en av ingrediensene jeg alltid har i skapet, de er så anvendelige og lettvinte å ha for hånden.

Du trenger:
(2 porsjoner)
2 laksefilet uten skinn og bein, ca 125 g per person
olivenolje
salt og pepper
1 boks kikerter
1-2 hvitløksfedd, presset
saft fra 1/2 sitron (kanskje vil du bruke hele)
1-2 ss tahini (puré laget av sesamfrø, fåes i innvandrerforretninger. Kan evt utelates)
1 ts malt spisskummen
litt chillipulver (valgfritt)
salat

Lag hummus først: hell av kikertene og skyll i en sil eller dørslag. Ha dem over i en food processor sammen med hvitløk, saft fra 1/2 sitron og tahini. Kjør maskinen til alt er most, hvor finmost du vil ha den er en smakssak. Ha i spisskummen og chillipulver, smak til med salt og evt. mer sitronsaft.
Rør inn litt olivenolje slik at hummusen får en fin konsistens.
Stek laksefilet i litt olivenolje. Stekingen er også litt avhengig av smak og behag, men selv liker jeg at den er mørkere rosa inni istedet for helt gjennomstekt. Salte og pepre.
Legg noen salatblader utover to tallerkner, fordel hummus over, og legg den stekte laksefilet'en på toppen. Det var det! Bon apétit :)








søndag 14. oktober 2012

30-dagers muffins


Merkelig tittel syns du kanskje, men disse muffinsene heter ikke 30-dagers muffins uten grunn. Røra kan nemlig stå i kjøleskapet i en måned før den blir dårlig! Perfekt å ha stående over helgen i hvertfall, når du muligens har litt lengre tid om morgenen. Sett på ovnen når du våkner, sett inn ønsket antall muffins etter at du er ute av dusjen, et drøyt kvarter etterpå har du herlige, duftende frokostmuffins. Jeg syns disse passer godt til frokost- eller brunchbuffet også, eller når man har overnattingsgjester man vil tilby noe mer enn brødskiver.

Du trenger:
(ca 12 muffins)

3 egg
200 g sukker
5 dl melk
1 1/2 dl solsikkeolje
1 ts vaniljeekstrakt
300 g hvetemel
1/2 ts salt
2 ts natron
150 g sammalt hvete, fin
25 g kruskakli eller knuste bran flakes
evt. gresskarkjerner

Gjør klar det antall muffinsformer eller andre papirformer som du trenger (max 12-14 stk). (De firkantede på bildet kjøpte jeg hos Åhlens.)
Visp egg og sukker sammen i en bolle, tilsett melk, olje og vaniljeekstrakt og bland godt.
Sikt inn hvetemel, salt, natron og fin sammalt hvete. Ha deretter i kli eller knuste bran flakes og rør alt til det er blandet, men ikke rør mer enn nødvendig. 
Da er røren ferdig. Dekk bollen til med plast og sett den i kjøleskapet om du ikke skal bruke den med en gang, eller fordel røre i formene (ca 2/3 opp kanten). Stekes i ovnen på 180 C i ca 18-20 minutter. Avkjøles på rist.
Variasjon: tilsett i røra f.eks et par håndfuller gresskarfrø (som jeg gjorde her), grovhakkede nøtter og/eller små eplebiter. Eller hvorfor ikke blåbær eller jordbær i biter? (Men husk at du må vente til du skal steke muffinsene dersom du skal bruke fersk frukt eller bær.)
Enjoy!

(NB: hvis du lar røra stå i kjøleskapet noen dager kan det trenges å få rørt inn en skvett melk før steking, den blir endel fastere hvis den blir stående.)


(Inspirasjon: Rachel Allens flotte bok Bake, men oppskriften er endret litt.)






onsdag 10. oktober 2012

Svart pasta med tomater, chilli og persille

De har neppe svart pasta på Rimi, men jeg har nå sett den hos Meny og Ica. Når det er sagt så smaker denne enkle retten også godt om du bruker vanlig pasta!
Hvis du vil kan du tilsette f.eks reker eller bacon for å tilsette litt ekstra smak og proteiner.


Du trenger:
(2 porsjoner)
200 g svart pasta (med blekksprut-blekk), eller vanlig pasta om du vil
en liten skvett olivenolje
et par klyper chilliflak (tørket chilli)
1 hvitløksfedd, presset
liten håndfull bladpersille, hakket
1 boks (400g) tomater
1/2 dl tørr vermouth (eller tørr hvitvin)
salt og pepper
1 rød chilli, finhakket

Kok pastaen etter anvisning på pakken, men sjekk et par minutter før tiden, jeg synes ofte det er oppgitt for lang koketid for å få pastaen al dente.
Mens pastaen koker kan du lage sausen: ha litt olje i en stekepanne, sett på middels varme. Ha i chilliflak og hvitløk. Når dette begynner å frese litt forsiktig, rør inn hakket persille (spar litt av persillen for å drysse over til slutt).
Ha i bokstomatene og rør litt før du har i vermouth/vin og salt og pepper. Kok opp og la dette koke i et par-tre minutter. 
Før du heller vannet av pastaen, ta ut litt av pastavannet i en kopp.
Bland pastaen med tomatsausen, tilsett en skvett av pastavannet hvis det virker litt "tørt", da får sausen en herlig konsistens.
Fordeles mellom to skåler før du drysser over chillien (som ser ut som rød konfetti her!), og litt ekstra hakket persille
.

(Inspirasjonskilde er Nigellissima, men både oppskrift og framgangsmåte er nokså mye endret.)





søndag 7. oktober 2012

Yoghurtbeger-kake

Et litt rart navn syns du kanskje, men navnet har den fått av en grunn. Ikke overraskende har oppskriften innholdet av et yoghurtbeger i seg, men resten av ingrediensene kan måles opp ved hjelp av det tomme yoghurtbegeret (bortsett fra et par småting, da). Man trenger ingen vekt eller desilitermål, så den er super å lage sammen med barna :)
Jeg har lest om kaken i flere kokebøker, og det ser ut til at både italienerne og franskmennene har en tradisjon på denne. Enhver husmor i Italia/Frankrike har hver sin variant av oppskriften, osv. Uansett opphav; den er enkel å lage og enkel å spise, også er den veldig, veldig god :)

Du trenger:
3 medium egg
125 g yoghurt (1 lite beger)
2 x beger sukker
1 x beger solsikkeolje 

noen dråper vaniljeekstrakt
finrevet skall av 1/2 sitron
2 x beger hvetemel
1 x beger potetmel
litt melis, til servering

Skill eggene og ha plommene i en bolle, hvitene i en annen.
Pisk hvitene til de er stive, sett til side mens du fortsetter med resten.
Ha yoghurten over i bollen sammen med eggeplommene, så måler du opp to begre med sukker ved å bruke det tomme yoghurtbegeret. Visp dette til det blir lett og luftig.
Fyll opp begeret med oljen nå, og tilsett dette gradvis til eggeplomme-blandingen mens du visper. Visp inn vanilje og sitronskall.
Mål opp to begre med hvetemel og ett beger potetmel, bruk en slikkepott til å røre dette inn.
Til slutt vender du inn de stivpiskede eggehvitene.
Tøm røren over i en smurt form, enten en ringform eller en vanlig springform (ca 20-22 cm i diameter).

Sett formen i ovnen i ca 30 minutter, sjekk med en tannpirker el.l. Det skal ikke ha rå røre på seg etter at du har stukket den inn midt i kaken.

La kaken avkjøles litt før du tar den ut av formen, da går den ikke så lett i stykker på veien ut..
Avkjøles videre på rist.

Dryss over litt melis om du vil, skjær i biter og servér gjerne med en kopp espresso.. mmmm!






onsdag 3. oktober 2012

Kylling med hvite bønner i ruccolapesto


Rask og enkel hverdagsmiddag, og jammen er den ikke så verst sunn heller. Ruccolapestoen kan du gjerne lage dagen i forveien, så har du én mindre ting å gjøre når du kommer hjem skrubbsulten etter en lang dag på jobb. Oppbevar den i kjøleskapet i en tett boks eller i en skål med plastfolie over.
Klar-ferdig-kok :)


Du trenger:
(2 personer)
2 kyllingbryst
olivenolje
1 boks (400g) hvite bønner, cannelini, favabønner el.l, skyllet og avrent
1/2 dl kylling- eller grønnsakskraft
50 g ruccola
liten håndfull bladpersille
1 lite fedd hvitløk, presset
ca 20g Parmesan

Ha litt olivenolje i en stekepanne og sett på medium varme, stek kyllingbrystene til de er gjennomstekte - ca 15-20 minutter, avhengig av størrelsen (8-10 på hver side). Hvis du vil at det skal gå litt kjappere så del filet'ene i to horisontalt slik at du får to tynne skiver, da stekes de mye raskere. Salte og pepre.
Mens kjøttet steker: ha de avrente bønnene over i en liten stekepanne eller kasserolle og tøm over kraften. Varm dem opp i noen minutter, eller til det ikke er så mye igjen av kraften.
Ha ruccola, persille, hvitløk og ca 2-3 ss olivenolje i en food processor eller blender og kjør motoren til du har en slags grønn pesto. Rør inn Parmesan, salte og pepre litt. Bland pestoen inn i bønnene.
Servér de stekte kyllingfiletene sammen med varme, smakfulle bønner :)








mandag 1. oktober 2012

Superenkel kaffe-iskrem


Gjennomsnittshusholdningen eier neppe en iskremmaskin, og selv om jeg har en slik så er det utrolig mye enklere og raskere dersom man kan lage iskrem uten. Det eneste du trenger av utstyr for å lage denne kremete herligheten er en plastboks med lokk og en mixer. (Og hvis du er litt mer tålmodig enn meg så trenger du ikke en
mixer heller.)
Man kunne like gjerne ha kalt denne isen Tiramisù-is; smaken av kaffe/espresso, krem og kaffelikør minner veldig om den klassiske italienske desserten, men her står du fritt til å endre smakstilsetningene som du ønsker: vaniljeekstrakt gir en nydelig vaniljeis, kakaopulver gir sjokoladeis, kakaopulver + espressopulver = kaffe mocca-is, osv. Har du en boks kondensert melk og en pakke fløte så står altså en verden av is for dine føtter :)

Du trenger:
3 dl kremfløte
175 g kondensert melk (den med sukker!)
1 1/2 ss espresso-pulver (den typen som røres direkte ut i vann)
2 ss kaffelikør, f.eks Tia Maria eller Baileys

Ha alle ingrediensene i en bolle og visp til du har en luftig caffè latte-farget krem:

Tøm alt over i en plastboks med lokk og sett i fryseren i ca 6 timer eller over natten.

Serveres rett fra fryseren, den holder seg akkurat passe myk og kremete i en ukes tid.

Ha gjerne litt god sjokoladesaus over for å heve smaksopplevelsen enda et hakk.. 
Enklere kan det ikke gjøres - enjoy! 


Inspirasjon: Nigella Lawsons Nigellissima (Chattoo & Windus, 2012).





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...