torsdag 31. januar 2013

Kylling med harissa, couscous og kikerter


Januar er tiden for mat med litt ekstra "varmende" krydre. Her bruker jeg harissa, en nordafrikansk krydderpasta som består av bl.a. spisskummen, chilli og koriander. Harissa gir en utrolig god smak til kyllingen synes jeg, og nå er denne krydderpastaen ofte å se i norske dagligvarebutikker. Rask og enkel middag med mye smak!


Du trenger:
(4 porsjoner)
2 dl yoghurt naturell
2 hvitløksfedd, knust
2 ss harissa (krydderpasta, finner du den ikke i butikken kan du lage den selv)
4 kyllingfileter
solsikkeolje, til steking
5 dl kyllingkraft (kokende varm)
300 g couscous (bruk gjerne fullkornsvarianten)
2 ts malt spisskummen
2 ss smeltet smør
2 gulrøtter, revet
2 ss korianderblader
400g kikerter, skyllet og avrent

Bland sammen yoghurt, hvitløk og harissa, enten i en bolle stor nok til å ha kyllingen i senere, eller en ren plastpose/brødpose. Ha i kyllingfiletene og se til at de er dekket av marinaden. La kjøttet marineres i minimum 20 minutter, eller du kan gjerne gjøre klart dette om morgenen eller kvelden i forveien.
Varm litt olje i en stekepanne (middels varme), ta kyllingfiletene ut av marinaden og stek dem til de er gjennomstekte. Tiden avhenger av størrelsen, men ca 15 minutter holder hvis de ikke er for store. Sjekk underveis.
Mens kyllingen stekes: ha couscous over i en bolle og hell over den varme kyllingkraften. Dekk til med en tallerken el.l. og la den stå i 5 min. Rør inn spisskummen, smør, gulrot, kikerter og halvparten av korianderen med en gaffel. Smak til med salt og pepper.
Servér kylling og couscous med resten av korianderbladene, og gjerne litt ekstra harissa og/eller yoghurt naturell ved siden av.







fredag 25. januar 2013

Sachertorte


Sachertorte kommer opprinnelig fra Wien, og skal ha blitt "oppfunnet" av Frans Sacher i 1832. Visstnok er det kun ved Hotel Sacher (eller Café Sacher og et par andre beslektede steder) at man kan få gleden av å spise orginalen, og den opprinnelige oppskriften skal være en strengt bevoktet hemmelighet, men det betyr ikke at det ikke finnes mange gode lignende oppskrifter rundt omkring.


Du trenger:
125 g smør, mykt/romtemperert
150 g mørk sjokolade, minimum 70% kakaoinnhold
125 g sukker
4 store egg, separert i plomme og hvite
125 g hvetemel

Fyll:
6-8 ss aprikossyltetøy

Glasur:
150 g mørk sjokolade, minimum 70% kakaoinnhold
2 ss sterk svart kaffe
2 ss lys sirup
150 g melis, siktet
evt. kakepynt


Sett ovnen på 180 C, ha bakepapir i bunnen av en 20 cm springform og smør innsidene.
Smelt sjokoladen over vannbad eller i microen (hvis du bruker micro: sjekk ofte slik at sjokoladet ikke blir "overopphetet"..).
Ha smør og 100 g av sukkeret i en bolle og visp med en håndmixer el.l. til dette blir lyst og luftig.
Ha i eggeplommene, en om gangen, visp god mellom hvert.
Tøm oppi den smeltede sjokoladen og rør denne inn med en skje eller slikkepott.
I en helt ren bolle visper du eggehvitene til de er helt stive (ergo du kan holde bollen opp-ned uten at de renner ut), ha i resten av sukkeret (25g) og visp litt til.
Ha en klatt av eggehvitene over i sjokoladeblandingen og vend dette inn. Deretter kan du vende inn resten av eggehvitene. Hell alt over i formen, sett den i ovnen i ca 30  minutter. (Sjekk med en tannpirker el.l., det skal ikke følge med rår røre på den når du tar den ut.)
La kaken stå i formen i noen minutter, ta den så ut og avkjøl helt på en rist.

Fyllet: skjær kaken i to horisontalt, legg den ene delen på et kakefat og ha på det meste av aprikossyltetøyet. Stryk det jevnt utover. Legg på den andre kakedelen og stryk utover det som er igjen av syltetøyet.

Glasuren: grovhakk sjokoladen og ha den i en liten kjele sammen med kaffe og sirup. Varm opp forsiktig på lav varme til sjokoladen er smeltet, mix inn melisen og rør til du har en jevn glasur.
Hell glasuren over kaken, jevn til litt her og der, men jeg liker den litt mer rutikke look'en hvor man kan se at den renner ned på sidene.... Ha på kakepynt, om du skal bruke det.
La kaken stå en time eller to før servering, så glasuren får "satt seg".

ENJOY!







lørdag 19. januar 2013

Klementinkake


Denne har jeg laget mange ganger, første gang i 2004 ser jeg av notatene i kokeboka, så det begynner å bli en stund siden vi stiftet bekjentskap, denne klementinkaken og jeg. Den holder seg "fersk" i mange dager, utrolig hvor betryggende det kan føles å ha kake lett tilgjengelig over lengre tid.. ;) For de som ikke tåler hvetemel så kan jeg også nevne at den er glutenfri.
Du synes kanskje det høres rart ut at man bruker hele klementiner her, med skall og alt, men jeg lover deg at det gjør kaken smakfull og utrolig saftig - bare prøv!


Du trenger:
4-5 klementiner (ca 375 g totalvekt)
6 egg
225 g sukker
250 g mandler, malte eller kjørt i food processor
1 ts bakepulver

Ha klementinene i en liten kasserolle, IKKE skrell dem. Fyll på med kaldt vann til de er dekket, så kok opp og la småkoke i 2 timer.
Sett ovnen på 190 C og gjør klar en 22 cm springform (smøres i bunn og på innsider).
Tøm av vannet og la klementinene avkjøles litt. Når de er nok avkjølt til at de kan håndteres: del dem i to og ta vekk eventuelle steiner, ha dem så i en food prosessor og kjør på til du har en jevn orange masse.
Knekk eggene i en bolle, visp dem litt før du blander inn sukker, malte mandler og bakepulver. Tilsett de kokte og moste klementinene og rør til de er helt blandet inn.
Hell røren over i formen og sett i ovnen i ca 1 time. Dekk til med et stykke bakepapir underveis i steketiden dersom overflaten ser faretruende mørk ut.
Servér gjerne med litt crème fraîche og noen friske bær.


(Inspirasjon: How to Eat, Chatto & Windus: 1999.)




søndag 13. januar 2013

Vinterfavoritter på middagsbordet


Her er noen av mine middagsfavoritter for denne kalde årstiden, jeg trenger krydder, karbohydrater og varme for å holde motet oppe i vinterkulda! På bildet over ser du Krydret fiskegryte, på bordet etter 15 minutters innsats på kjøkkenet!

Her har vi Verdens enkleste lasagne, kun ÉN kasserolle å vaske opp:


Denne Middelhavsgryten gjør også susen i en gusten vinterkropp:


Til helgemiddagen kan jeg anbefale Rødvinsrisotto med kylling og sprø Parmaskinke:


Man får også varme i kropp og sjel etter en bolle med Pasta all' Amatriciana:


Eller drøm deg bort til fjerne (varmere!) strøk med denne Aromatiske lammepilaffen:


Håper du fikk noen middagstips her, dette var i hvertfall noen av mine vinterfavoritter...

Mens jeg venter på vårsola nyter jeg synet av fargerike tulipaner :)












onsdag 9. januar 2013

Marokkansk filopai med feta og spinat


For de av dere som ikke er kjent med filo så er det en slags paideig som består hovedsaklig av mel og vann, og som kjevles til papirtynne "ark". "Arkene" kan legges lag på lag og kan strengt tatt brukes til det meste man bruker vanlig paideig til, men den inneholder ikke noe smør eller olje. Det er ikke alltid så lett å få tak i filo, men innimellom dukker den opp i min lokale Meny-butikk, og da kjøper jeg noen pakker som jeg fryser. 
Denne retten kan også gjøres vegetarisk ved at du bytter ut kjøttdeigen med samme mengde kokte linser.


Du trenger:
(ca 4-6 porsjoner)
olivenolje
1 løk, finhakket
800 g kjøttdeig
3 ts ras el hanout (krydderblanding, består av bl.a. kardemomme, nellik, kanel, chillipulver, koriander, kummen, muskat, pepper og gurkemeie.)
300 g spinat, grovhakket
30 g pinjekjerner
300 g fetaost, smuldret opp
2 egg, rørt sammen med en gaffel
8 ark filodeig (i underkant av en pk/250 g)
Paiform eller annen ildfast form (ca 28 cm i diameter og 5 cm kanter)

Først lager du fyllet:
Ha litt olivenolje i en stor stekepanne og stek løken på middels varme i noen minutter. Ha i kjøttdeigen og brun den godt, deretter tilsett krydder og en skvett vann (et halvfullt melkeglass eller deromkring) og kok opp. Bland inn spinat, sett på lokk og sett til side.
Sett ovnen på 180 C.
Når kjøttblandingen er litt avkjølt kan du smuldre inn fetaost, bland også inn pinjekjerner og ett av eggene. 


Pensle formen med litt olje, legg deretter i 4 filoark som overlapper hverandre og henger litt over kanten. Pensle med litt olje mellom hvert av lagene.
NB: så fort du har åpnet pakken med filoark, legg et fuktig klede over dem mens du holder på. De tørker vedig raskt ut og blir da vanskelige å jobbe med.


Ha kjøtt/feta/spinatblandingen over i "paiskallet":




Brett inn sidene av filoarkene slik at de "pakker inn" fyllet, krøll deretter sammen 4 filoark til og plassér dem over toppen. Pensle med det andre egget.


Sett paien i ovnen i ca 30 minutter, eller til toppen er sprø og gylden.


Servér gjerne sammen med en salat og/eller litt "saus" i form av crème fraîche, rømme eller yoghurt naturell.

Enjoy!








torsdag 3. januar 2013

Lun vintersalat med chèvre og vinaigrette


Nå er hverdagen tilbake, men selv om mange har planer om å spise litt sunnere og litt mindre framover så må man jo ha mat. Etter jul og julens måltider blir jeg ofte fysen på krydder og "unorske" smaker, så det kommer nok noen middagsretter inspirert av fjernere strøk her etterhvert. Først ut er det en litt fransk "vintersalat" med chèvre og vinaigrette, den passer fint både som lunch og som middag synes jeg, men hvis du lager den som middag kan man evt. vurdere å plusse litt sprøstekt bacon på ingredienslista.


Du trenger:
(3-4 porsjoner)
4 gulrøtter, grovhakket
2 små epler, kjernen fjernet og skåret i 4 åter
2 pastinakk, grovhakket
2 ss solsikkeolje
salt
1 bakt rødbete (evt. vakuumpakket), skrellet og skåret i tynne skiver
2 håndfuller salatblader
Til moussen: 
100 g myk, hvit geitost, f.eks Snøfrisk
4 ss melk
1, 5 dl kremfløte
Til vinaigretten:
4 ss solsikkeolje
2 ss cidereddik
salt

Sett ovnen på 200 C.
Ha gulrøtter, epler og pastinakk over i en ildfast form, ringle over solsikkeolje og salt litt. Sett i ovnen i ca 30 minutter eller til grønnsakene er møre og gyldne.
I mellomtiden lager du ostemoussen: Rør sammen ost og melk. Pisk kremfløten nokså stiv, bland litt av den med osteblandingen, deretter vend inn resten.
Lag vinaigretten ved å blande sammen olje med eddik og litt salt.
Fordel de ovnsbakte grønnsakene på tallerkener eller på et serveringfat, sammen med salatblader og rødbeteskiver. Ringle over vinaigretten og ha på små klatter av moussen her og der.
Hvis du vil kan du også ha over litt sprøstekt bacon.


(Inspirasjon: The Little Paris Kitchen av Rachel Khoo, 2012.)