onsdag 27. mars 2013

Kaninboller


Kombinasjonen av at jeg snublet forbi denne bloggen og så disse kaninbollene, og det at jeg må være innendørs så langt i påsken pga. sykt barn, gjorde at her ble det baking. Igjen.
Bollene er kjempeenkle å lage, og har du "hjelpsomme" barn i hus så kan de jo få bli med på moroa.

Bruk en vanlig bolleoppskrift, helst en med litt smør i, du kan f.eks bruke denne. I tillegg trenger du litt ekstra smør, kanel og sukker.

Hev deigen en god time på et lunt sted (til den er minst dobbelt så stor) og del den deretter opp i bolleemner. Trill ut "pølser" og legg dem i en "U":


Snurr deretter endene sammen på denne måten for å lage "ørene", før du lager en liten kule som "kaninhale", putt den oppi løkken:


Legg påskekaninene på et stekebrett med et ark bakepapir, så pensles de med en blanding av smeltet smør og litt kanel. Dryss over vanlig sukker før du setter brettene til etterheving i ca 20 minutter.


Stekes på 210 C i ca 12-15 minutter til de har fått en gyllen farge, steketid avhenger av størrelsen på "kaninene" dine.


Kaffe i solveggen, anyone!?

Riktig
god påske til dere alle :)



søndag 24. mars 2013

Mini-appelsinmuffins med "sjokoladereir"


Nå er påskefeiren her, i hvertfall for elever og lærere. Jeg håper vi kan få en solrik påskeuke med stigende gradestokk, å våkne opp til -9 C synes jeg ikke hører hjemme i slutten av mars... Men, da blir det desto bedre når våren bestemmer seg for å sette inn for fullt.

I dag ble det litt søndagsbaking på meg og minstemann, og resultatet ble disse mini-muffinsene med "fuglereir" og egg på toppen. Passer fint som dessert etter påskelunchen eller middagen, og hvis man lager dem så små som jeg gjorde så blir de jo nesten som petit fours


Jeg har ikke brukt noen nye oppskrifter denne gangen, men har resirkulert tidligere publiserte oppskrifter.. Selve muffinsene laget jeg like dem i DETTE innlegget, men istedet for 12 store endte jeg opp med 30 små (stekt i 15 minutter istedet for 20-25).
 

Glasuren laget jeg etter oppskriften i DETTE innlegget, brukte en sprøytepose med liten tipp og laget små "reir", dvs. et par runder rundt kanten på hver kake med sprøyteposen. Pynt med små sjokoladeegg eller annen pynt :)


Riktig GOD PÅSKE til alle mine lesere!



onsdag 20. mars 2013

Pandiramerino - italienske småbrød med rosmarin og olivenolje


Disse italienske småbrødene ble tradisjonelt laget til Giovedi Santo (Skjærtorsdag), men nå blir de spist hele året. Kuttene på overflaten skal visstnok representere korset, men de gjør også hevingsprosessen mer effektiv. De kan kanskje minne litt om engelskmennenes Hot cross buns som også lages til Påske, men de italienske Pandiramerino dufter nydelig "eksotisk" av rosmarin. Begge er uansett smakfulle alternativer å ha med i tursekken i påskeferien :)


Du trenger:
(ca 8-10 stk)

2 stilker rosmarin
3/4 dl olivenolje
1/2 pose tørrgjær
2,5 dl lunkent vann
1 ts sukker + 2 ss til
400 g hvetemel

100 g sultana-rosiner eller vanlige rosiner

Ta bladene av rosmarinstilkene, riv dem litt opp og ha dem i en liten kjele sammen med olivenoljen. Varm opp på lav/middels varme, når oljen er varm så slå av platen og avkjøl. Sil oljen slik at du kan finhakke ca halvparten av rosmarinbladene.


Løs opp gjæren i 2,5 dl lunkent vann med 1 ts sukker, la dette stå til det begynner å "skumme", ca 10 minutter.
Sikt melet over i en stor bolle, tilsett resten a sukkeret (2 ss). Hell i gjærvannet og det meste av den avkjølte rosmarinoljen (spar litt til senere), pluss de finhakkede rosmarinbladene, og bland til alt samler seg til en deig. Kna deigen i 10 minutter til deg blir smidig og elastisk, kanskje trenger du litt ekstra mel. Legg deigen tilbake i bollen, dekk til med plastfolie og sett til heving på et lunt sted, ca 1 1/2 time.
Kna lufta ut av deigen og kna inn rosiner. Del deigen i ca 8 like store deler og form til runde boller. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett.
Bruk en skarp kniv og lag to vertikale snitt i overflaten av hver bolle, deretter to horisontale snitt.
Legg over et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving en halvtimes tid, sett ovnen på 180 C.
Pensle de små brødene med resten av rosmarinoljen og sett i ovnen i ca 20-25 minutter, eller til de har blitt gyldne og fine. (Snu en opp-ned, hvis de er ferdige skal de høres "hule" ut når du
 "kakker" lett på bunnen med fingeren.)
Avkjøles på rist.







fredag 15. mars 2013

Vår-risotto


Det er ikke akkurat mye som minner om vår når jeg står opp til minus 13 grader, fjerde dagen på rad. Og som om ikke det skulle være nok så daler det ned snø utenfor vinduet her jeg sitter. Men det betyr ikke at man ikke kan spise vårlig mat! Denne risottoen både smaker og ser vårlig ut, det er jo lov å ha vårfølelsen innendørs om ikke annet :)


Du trenger:
(4 porsjoner)
1 ss olivenolje
1 ss smør
1 purre
3 stilker selleri
ca 150 g bacon, i småbiter
2 hvitløksfedd
400 g risottoris (for tiden bruker jeg Carnaroli som jeg kjøper hos Gourmetpikene)

3 dl hvitvin (du kan bruke 3 dl ekstra kraft istedet)
ca 1 (kanskje litt mer) liter grønnsaks- eller kyllingkraft
250 g spinat, hakket
evt. litt hakkede urter, f.eks bladpersille, basilikum eller koriander
en håndfull nyrevet Parmesan

Finhakk purre og selleri.
Varm olje og smør i en stor kasserolle og ha i purre, selleri og bacon. Stek på middels varme til grønnsakene er myke, men ikke brunet. Dette tar ca 8-10 minutter. Ha i finhakket hvitløk og stek i et minutt til.
Ha i risotto-risen og rør rundt, så har du i hvitvin dersom du bruker dette (hvis ikke har du i samme mengde kraft). La dette boble i vei til det meste av væsken har kokt inn.
Tilsett kraft gradvis, en øse om gangen, mens du rører med jevne mellomrom. La væsken kokes mer eller mindre inn før du har i neste øse.
Smak på risen, den skal kjennes kokt ut, men skal ha litt tyggemotstand når den er ferdig. 
Ha i hakket spinat (og hakkede urter om du vil), vend den inn i risottoen sammen med Parmesan. Sett på lokket og la det stå i 5 minutter.
Klar til servering!







onsdag 13. mars 2013

Toscakake


Toscakake er en klassiker, og den har ikke blitt en klassiker uten grunn! Ikke la deg lure at dens enkle utseende, tosca har en saftig bunn med et sprøtt mandel/karamell-lag på toppen. Servér gjerne litt vaniljeis eller lettpisket krem og noen friske bær ved siden av, så blir den til en deilig og fargerik dessert :)


Du trenger:
3 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljeekstrakt
3 ss melk
75 g smør, smeltet

Til toppingen:
50 g smør
100 g mandelflak
50 g sukker
2 ts hvetemel
3 ss fløte (matfløte eller kremfløte)

Sett ovnen på 180 C. Ha bakepapir i bunnen av en 23 cm springform og smør sidene.
Ha egg og sukker i en bolle og visp med håndmixer i 5-7 minutter, eller til blandingen er luftig og mousse-aktig.
Sikt inn hvetemel og bakepulver, hell i melk og smeltet smør, og vend dette inn med en slikkepott eller stor metallskje.
Ha alt over i formen, sett i ovnen i ca 30 minutter.
Når det nærmer seg slutten av de 30 minuttene lager du toppingen: ha smør i en liten kjele og smelt over middels varme. Når smøret er smeltet har du i mandelflak, sukker, hvetemel og fløte. La dette koke i 1 minutt.
Ta kaken ut av ovnen og bre toppingen jevnt utover. Sett den tilbake i ovnen i ca 10 minutter til, eller til toppingen har fått en gylden farge.
La kaken avkjøles i formen i 10 minutter, ta så av ringen på springformen og fortsett avkjølingen på en rist (fortsatt med bunnen av springformen på plass).
Når den er helt avkjølt kan den overflyttes til et kakefat el.l., den er litt skjør så vær forsiktig så du ikke ender opp med en haug smuler istedet for en kake..
Nytes som den er, eller med litt lettpisket krem eller is og friske bær til.

(Inspirasjon: Rachel Allens bok Cake, 2012.)






torsdag 7. mars 2013

Gulrotsuppe med timian og Parmasurrede brødpinner


Denne gulrotsuppen smaker litt annerledes enn "vanlig" gulrotsuppe; gulrøttene er nemlig ovnsbakt først, noe som gir dem en ekstra fyldig sødme. Ved siden av det fløyelsmyke, litt søtaktige smaker det ekstra godt med noe sprøtt og salt - kontraster både i konsistens og smak er viktig synes jeg.
Suppen kan godt lages dagen i forveien, noe som gjør alt litt enklere spesielt om du skal ha besøk, og den kan fryses dersom du får rester og vil ha et kjapt varmmåltid en annen dag.


Du trenger:
(2-3 porsjoner)
700 g gulrøtter, kuttet i stenger
en liten skvett olivenolje
2 fedd hvitløk m. skall
noen kvister timian
en smørklatt
1 stor løk, finhakket
ca 7 dl kylling- eller grønnsakskraft

Til servering:
2 brødskiver
ca 3 store skiver Parmaskinke el.l.

Sett ovnen på 200 C.
Ha preparerte gulrøtter, litt olivenolje, hvitløk og timian i en ildfast form. Salte og pepre, sett i ovnen i ca 40 minutter eller til gulrøttene er blitt møre.
Ha smør i en klasserolle, stek løken på lav/middels varme til den blir myk, ca 10 min. (Strø på litt salt så unngår du at den brenner seg.)
Ha de ovnsbakte gulrøttene over i kasserollen, press hvitløksfeddene ut av skallene sine og ha dem også oppi (ikke skallene). Timianstilkene kan kastes.
Tøm i kraft og kok opp, kokes ca 10 min.
Kjør suppen i blender eller bruk stavmixer i kasserollen, så varmer du den helt opp igjen. Tilsett mer kraft dersom du synes den er for tykk, la den koke litt uten lokk dersom du synes den er for tynn.
Smak til med salt og pepper, og dryss gjerne over noen timianblader før servering.
(forts. under)


Mens suppen koker så kan du lage brødpinner med Parmaskinke. Skjær brødskivene i strimler på langs, ca 3 per skive. Surr en remse Parmeskinke rundt hver av dem og legg på et stekebrett. Sett i ovnen (200 C) og stek dem til de er gyldne og sprø i kantene, ca 7-8 minutter.

Enjoy!








fredag 1. mars 2013

Fine, myke rundstykker


Jeg har fått flere forespørsler om rundstykkene som har vært avbildet på bloggens header, noen fikk jeg for leeenge siden, men nå altså kommer endelig oppskriften. Bedre sent enn aldri!
Dette er små, myke rundstykker som passer fint å servere til supper, salater eller andre retter hvor det gjør seg med en brødkurv på bordet. Hyggelig aktivitet å gjøre sammen med barna i helgen :-)


Du trenger:

(ca 25-30 små rundstykker)
500-600 g hvetemel
1/2 pose tørrgjær
1/2 ts salt
1 ss sukker
3,5 dl melk
25 g smør

1 egg, pisket lett sammen
1 ss melk
en klype salt
sesamfrø og/eller valmuefrø

Ha 500 g hvetemel, gjær, salt og sukker i en stor bolle.
Ha 3,5 dl melk og smør i en liten kjele og sett på middels varme til melken er varm (men ikke kokende!) og smøret er mer eller mindre smeltet, sett til side. Kjenn med fingeren så du er sikker på at blandingen ikke er varmere enn lunken.
Hell melk/smør over i bollen med melet og bland til alt samler seg sammen til en deig, tilsett mer mel dersom deigen er for våt. Kna deigen til den blir smidig og elastisk, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Legg deigen i en smurt bolle og dekk til med plastfolie, sett til heving i en times tid til deigen er dobbelt så stor.
Kna lufta ut av deigen. Lag små boller og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett, det blir ca 25-30 stk. Sett dem gjerne med ca 1 cm mellomrom, så de såvidt kommer borti hverandre når de har hevet seg etterpå.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over brettet og sett til etterheving på et lunt sted, en halvtimes tid.
Sett ovnen på 220 C i mellomtiden.
Rør sammen egg og 1 ss melk med en klype salt, pensle overflatene og dryss over sesamfrø og/eller valmuefrø (f.eks annenhver rad).
Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter, eller til de er blitt gyldne og fine. Avkjøles på rist, og serveres så raskt som mulig.. Kan også fryses.

(Inspirasjon: Nigella Lawsons bok Feast, Chattoo&Windus: 2004.)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...