(Scroll for English)
Denne tradisjonelle engelske kaken/desserten har røtter lang tilbake i tid, trolig til 1820-tallet da vertinnen av et vertshus la igjen instruksjoner til kokka om hvordan hun skulle lage en syltetøykake med en tertebunn av egg og mandler. Kokka hadde egg/mandel-blandingen på toppen av syltetøyet i stedet for i bunnen. Resultatet ble så vellykket at terten ble en suksess på vertshuset, og heldig for oss så spredte oppskriften seg etterhvert over hele verden. I dag finnes det utallige varianter, dette er bare én av dem.
This traditional English cake/dessert goes way back, the generally accepted story is from the 1820s, when the landlady of an inn left instructions for her cook to make a jam tart with egg and almond paste base. The cook spread the egg and almond paste on top of the jam instead of mixing it into the pastry. The result was so successful that it became a hit at the inn, and, lucky for us, the recipe spread throughtout the world. Today there are numerous different variants, this is just one.
Du trenger:
(16 biter)
Til bunnen:
225 g hvetemel
60 g melis
klype salt
225 g smør, mykt/romtemperert
Til fyllet:
150 gram smør
4 egg
150 g sukker
150 g malte mandler
250 g bringebærsyltetøy
50 g mandelflak
1 ildfast form, ca 30 x 20 cm.
(evt. bruk en rund springform, ca 25 cm i diameter)
You'll need:
(16 slices)
For the base:
225 grams plain flour
60 grams icing sugar
pinch salt
225 grams butter, softened
For the filling:
150 grams butter
4 eggs
150 grams caster sugar
150 grams ground almonds
250 grams raspberry jam
50 grams flaked almonds
1 baking tin, 20 x 30 cm.
(Alternatively use a round spring form tin, about 25 cm diameter)
Sett ovnen på 180 C.
Ha et ark bakepapir i formen og trykk ned i hjørnene slik at det holder seg der sånn noenlunde.
Bunnen:
Ha mel, melis, salt og 225 g smør i en food processor – kjør maskinen til du får en deig.
Trykk deigen utover formen til hele bunnen er dekket. Det letteste er å bruke hendene (du kan ha litt mel på hvis den klistrer seg fast), eller baksiden av en skje.
Sett bunnen i ovnen i 20 minutter, deretter la den avkjøles noen minutter.
Preheat your oven: 180 C/350 F.
Line the baking tin with baking parchment, try to make the corners stay anchored.
The base:
Mix the flour, icing sugar, salt and 225 grams butter in a food processor until you have a cohesive dough.
Press the dough into the bottom of your tin until you get an even(ish) surface. Use your hands (you can dip them in a little flour if it sticks), or use the bottom of a spoon.
Put in the oven for 20 minutes, then leave to cool for a few minutes.
Mens bunnen er i ovnen, smelt 150 gram smør (enten i microovnen eller i en liten kasserolle), og la det avkjøle seg littegrann.
Ha egg, sukker og malte mandler i food processoren og kjør til alt er godt blandet.
Mens processoren fortsatt kjører heller du i det smeltede smøret, stopp maskinen når alt er blandet.
Rør litt i syltetøyet slik at det blir litt løsere, så sprer du det over den halvstekte bunnen.
While the base is in the oven, melt the 150 grams butter (in the microwave or in a small pan), then let cool a little.
Put the eggs, sugar and ground almonds in the food processor and whizz until mixed.
With the motor running, pour the slightly cooled butter down the funnel, stop when it's all combined.Whisk the jam to make it a little more spreadable, and spread it over the semi-cooked base.
Hell forsiktig over mandel-blandingen fra food processoren, spre det utover bringebær-fyllet.
Carefully scrape the almond filling out of the processor, and spread over the raspberry layer.
Strø mandelflakene på toppen, og sett i ovnen i ca 45 minutter, men sjekk etter 35.
Den er ferdig når den har fluffet seg opp littegrann, og har fått en lett gylden farge.
Sprinkle with the flaked almonds, and bake in the oven for about 45 minutes, checking after 35.
It's ready when it's a little risen, and has become slightly golden on top.
Sett på tekjelen!
Put the kettle on!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar