Når denne står på bordet, da starter julen her i heimen. De siste årene har vi hatt en Bûche de Noël, eller Yule Log som den også blir kalt, som dessert på lillejulaften for å markere at nå er julefeiringen startet. Som regel er den laget tidligere i desember og lagt i fryseren, så er det bare å ta den ut til tining kvelden før.
Historien bak denne "kubben" dateres til før 1800-tallet, hvor de tradisjonelt brant en Christmas Log på julaften. I dag er denne desserten mest vanlig i fransktalende land, men også i Storbritannia, og den skal symbolisere varmen som man verdsetter så høyt om vinteren. Variantene er uendelige: marengsruller fylt med krem, sjokoladeruller med smørglasur, sukkerbrødsruller med syltetøy, osv. osv. Jeg liker denne oppskriften godt siden den ikke er så "tung"; selve kaken inneholder ikke noe smør, og heller ikke noe mel (som gjør at den egner seg godt til gluten-allergikere). Man tror at den er kjempemektig, men så forsyner man seg både en og to ganger til...
When this is put on the table, Christmas starts in my home. The past years we have always had a Bûche de Noël, or Yule Log, for dessert on December 23rd to celebrate that the Christmas holidays have started. I usually make it in advance and freeze it, then all I need to do is to bring it out for thawing the night before.
The history behind this "log" can be dated further back than the 19th century, when they traditionally burned a log in the hearth throughout Christmas Eve. Today this dessert is mostly common in French speaking countries, but also the UK, and it is supposed to symbolize the warmth that we appreciate so much in the winter.
The variants are endless, but I particularly like this recipe because it's not too rich; the actual sponge has neither butter nor flour in it (which makes it suitable for people with gluten intolerance). You imagine that it's very heavy and rich, but then you have a second helping.. and a third...
Du trenger:6 egg, separtert – plommene i en bolle og hvitene i en annen
150 g sukker
50 g kakaopulver
1 ts vaniljeekstrakt (eller bruk 2 ts vaniljesukker)
Glasur:
150 g mørk sjokolade, smeltet
250 g melis
200 g mykt/romtemperert smør
1 ss vaniljeekstrakt (eller bruk vaniljesukker)
Sett ovnen på 175 C.
Gjør klar en liten langpanne (ca 30x35 cm) med bakepapir, bruk stort nok ark til at det stikker litt ut på sidene.
Visp eggehvitene til de blir nesten stive, så har du i 50 gram av sukkeret og fortsetter å vispe.
Visp til hvitene står opp i en topp av seg selv når du løfter opp vispen. (Jeg anbefaler bruk av kjøkkenmaskin eller håndmikser til dette...)
I bollen med plommene har du resten av sukkeret (100g) og visper dette sammen til blandingen blir blekgul og luftig. Tilsett vanilje, sikt kakaopulver over, og rør inn.
Bruk en metallskje og rør inn en stor klatt eggehvite i sjokolade-blandingen. Så vender du inn halvparten av det som er igjen av hvitene, og deretter resten. (Bland så forsiktig du kan slik at du ikke «slår» luften ut av eggehvitene.)
Ha røren over i langpannen med bakepapir, og sett i ovnen i 20 minutter.
You'll need:6 eggs, separated
150 grams caster sugar
50 grams cocoa powder
1 tsp vanilla extract
Icing:
150 grams dark chocolate, chopped
250 grams icing sugar
200 grams soft butter
1 tbsp vanilla extract
Preheat your oven: 175 C/350 F.
Line a Swiss roll tin with baking parchment, leave a generous overhang at the ends and sides.
Whisk the egg whites until quite stiff, then add the sugar and whisk again until they are holding their peaks. (I recommend using an electric whisk for this...)
Now whisk the yolks with the rest of the sugar (100 grams) until pale and quite fluffy.
Add vanilla, sift the cocoa powder in, and stir until combined.
Use a metal spoon and fold in a big dollop of the egg whites into the chocolate mixture.
Now fold in half of the remaining whites, and then the rest. (Fold carefully to avoid losing the air.)
Pour the cake mixture into the Swiss roll tin, and bake for 20 minutes.
La den avkjøle seg litt før du snur den over på et annet bakepapir.
Nå kan du «dra» av papiret fra bunnen av den flate kaken som vist:
Leave the cake to cool a little before you turn it out onto another piece of baking parchment.
Now pull the parchment off the base like this:
Skjær av kantene på kaken:
(Ikke bli for fristet til å smake på dem – de trengs etterpå ;)
Now trim the sides of the cake:
(Don't be tempted to eat the trimmings - you'll need them in a minute ;)
Glasuren lages helt enkelt ved at du blander sammen alle ingrediensene med en håndmixer, begynn med smør, deretter melis og vanilje, deretter den smeltede sjokoladen.
Smør et lag utover den flate kaken, og rull den forsiktig sammen fra den lengste siden:
Make the icing by simply mixing together the ingredients with a hand held electic whisk, starting with the butter, then adding the icing sugar and vanilla, then the melted chocolate.
Spread some of the icing over the sponge, and roll it up (the long side facing you):
Legg den på et serveringsfat med skjøten ned.
Lag små kvister av de avskårne kantene, så kan du begynne å ha glasur over hele «kubben».
Now lay it onto a serving dish or platter.
Make a branch or two using the trimmed-off bits, then start spreading the icing all over the "log":
Bruk en tannpirker el.l. og lag furer i «barken», og årringer på endene.
Gjerne gi den en melisdryss for å få snø-effekt.
Use a toothpick to create a wood-like texture, and the tree rings at the ends.
You can also dust the log with some icing sugar to get the freshly fallen snow effect.
Skjær i skiver og nyt tilværelsen!
Cut into slices and enjoy!
Åhh denne ser rett å slett nydelig ut :)
SvarSlettJa den er virkelig helt nydelig også Swimzy!
SvarSlettDa har jeg bakt både denne og De gylne julesnippene. Kjempefin blogg... :)
SvarSlettSå bra at du har bakt begge deler, og tusen takk for hyggelig kommentar :-D
SvarSlettDenne maa jeg visst proeve med paa aa bake foer jul en gang! Den ser jo bare lekker ut paa bildene her.
SvarSlettHilsen TB
Flott kake!
SvarSlettJeg ser du daterer Yule log'en til 1800-tallet, men den er nok mye eldre enn det. Den har røtter tilbake til hedensk tid, med feiring av solens gjenfødelse. Du kan lese mer på bloggen min: http://kistebotnen.wordpress.com/2010/12/10/yule-log/
Hei! Har lest litt forskjellig om Yule Log'en, og skikken med å faktiske SPISE en slik symbolsk "log" kommer mye senere enn selve brenningen av vedkubben. Ser også ut til at historien om denne skikken varierer fra land til land :)
SvarSlettJeg synes det er spennende med slike historiske mattradisjoner :D
Har lest på disse sidene i mange timer! Kjempe bra side med enkel forklaring, elsker det!
SvarSlettJeg bruker bare denne siden når jeg skal lage godteri/kaker. Tusen takk til deg/dere som har brukt mye tid og energi for at vi andre skal få lage disse godsakene.
God jul!
Takk for kjempehyggelig kommentar! Det er nettopp slike meldinger som gjør at jeg fortsetter å bruke tid på bloggen :)
SvarSlettMaria