mandag 20. desember 2010

Julemuffins (Christmas Cupcakes)

(Scroll for English)



Her er nok en julefavoritt, disse nydelige cupcakes har jeg laget hver jul siden jeg anskaffet meg Nigella Lawsons bakebok (som oppskriften er hentet fra, men jeg har endret den litt). Smaken er litt vanskelig å forklare, men man kan kanskje si at den er en kombinasjon mellom sjokoladekake og krydderkake, og teksturen er så mye "lettere" enn en vanlig muffins. Jeg anskaffet meg kristtorn-kutteren i fjor, og siden en slik ikke er allemannseie kan man selvsagt pynte med vanlig kakedryss-pynt, men gjerne med julefarger :)

Another Christmas favourite, I have made these lovely cupcakes every Christmas since I got Nigella Lawsons baking book (which is where the recipe is from, but it's slightly altered). The flavour is hard to describe, but you might say it's somewhere between chocolate and gingerbread, and the texture is so much "lighter" than regular cupcakes. I got my holly leaf cutter last year, but I know it's not something everyone has in their kitchen so feel free to decorate with sprinkles instead, they are very pretty with Christmas coloured sprinkles as well :)

Du trenger:
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts natron
1 ts malt mixed spice (krydderblanding, hvis du ikke får tak i denne så ta en klype hver av malt kanel, muskat, ingefær og nellik)
en klype salt
100 g smør, romtemperert/mykt
160 g mørkt, brunt sukker (se lenger ned)
2 store egg
3 ss rømme
1 ¼ dl kokende vann
75 g mørk sjokolade, brukket i biter
1 ts pulverkaffe (altså pulveret)
ca 250 g melis
litt grønn og rød fondant eller marsipan (eller annen kakepynt)

12 muffinsformer (og gjerne et muffinsbrett å sette dem i)

Sett ovnen på 200 C
Bland sammen mel, bakepulver, natron, krydder og salt.
I en annen stor bolle, visp smør og brunt sukker til det blir mykt.
Ha i eggene og visp igjen til alt er godt blandet (skrap ned fra sidene underveis).
Ha i melblandingen og rør igjen før du tilsetter rømmen.
Bland eller visp til alt er godt blandet, men ikke visp mer enn nødvendig.
Ha sjokolade, 1 ¼ dl kokende vann og pulverkaffe i en liten kjele. Varm opp til sjokoladen er akkurat smeltet. Rør sjokoladeblandingen forsiktig inn i muffinsrøra.
Røra vil virke nokså tyntflytende, men det er ikke noe du trenger å bekymre deg for.
Hell over i muffinsformene, og sett i ovnen ca 18 minutter.
Avkjøles på rist.

Ha melis over i en bolle, og tilsett litt vann (en skje om gangen) og rør til melisen blir flytende, men fortsatt nokså tykk.
Fordel over muffinsene.
Kjevle ut den grønne fondanten/marsipanen og trykk ut kristtorn-blader (hvis du er så heldig å ha en slik form) og lag smæ røde bær, eller pynt med litt vanlig kakedryss.


You'll need:
150 grams plain flour
1 tsp baking powder
½ tsp bicarbonate of soda
1 ts ground mixed spice
pinch of salt
100 grams soft butter
160 grams dark brown sugar
2 large eggs
3 tbsp sour cream
125 ml boiling water
75 grams dark chocolate, broken into pieces
1 tsp instant coffee granules
about 250 grams icing sugar (or instant royal icing)
a little (1 packet) green and/or red ready-to-roll icing, fondant or marzipan
(or other decorations)

Preheat the oven: 200 C/390 F.
In a bowl, mix together the flour, baking powder, bicarb, mixed spice and salt.
In another (big) bowl, cream the butter and sugar with an electric mixer.
Add the eggs and whisk until combined (scraping down the sides along the way).
Add the flour mixture and whisk again, then add the sour cream.
Mix gently until everything is combined, do not overmix.
Put the chocolate, 125 ml boiling water and instant coffee into a small pan.

Heat gently until the chocolate is melted. Fold this chocolate mixture into the batter.
The batter will be quite thin, but no need to worry.
Pour the batter into the waiting cupcake cases, and put into the oven for about 18 minutes.
Cool on a wire rack.

Put the icing sugar into a bowl, add a little water (a spoonful at a time) and stir until the icing is spreadable. When the cupcakes are completely cool, ice them.
Roll out the green fondant/marzipan and cut out holly leaves (if you're lucky enough to have a holly-leaf cutter) and make small red berries, or decorate with sprinkles or other decorations of your choice.



Flere har spurt meg om dette med lyst og mørkt brunt sukker, hva er forskjellen og hvor får man tak i dem. Jeg kjøper disse to variantene i innvandrerbutikker, det er få dagligvare som fører disse. Det som selges som "brunt sukker" i Norge er ofte av den mørkere varianten, og kan som regel brukes der man spør etter "mørkt brunt sukker". Den mørke varianten gir en kraftig søtsmak som kan minne litt om melasse, eller nesten lakris! Den lyse gir en god og mild karamell-aktig smak og er super til cookies. Begge disse typene er "myke" å kjenne på, nesten som våt sand fra stranden :)

Several readers have asked me about light and dark brown sugar, what's the difference and where can you buy them. I get them from immigrant food shops, simply because only a few supermarkets in Norway stock these kinds of sugars. The dark variety has a rich sweet taste which reminds me about molasses, or almost licorice! The light brown sugar has a mild caramel flavour which is perfect for most cookies. They are "soft" and almost feels like damp sand from the beach :)




Krydderblandingen "mixed spice" er mest brukt til søt mat og bakst, men dukker også opp i oppskrifter med kjøtt. Varianten jeg har for øyeblikket inneholder malt kanel, korianderfrø, karve, muskat, ingefær og nellik.

The spice mix "mixed spice" is mostly used for desserts and cakes, but it also appears in recipes that involve meat. The variant I have right now includes ground cinnamon, coriander seeds, caraway, nutmeg, ginger and cloves.




Min geniale kristtorn-kutter! Den kutter først som en vanlig pepperkakeform, så trykker man ned stemplet og bladet får en mer realistisk overflate. (Fåes kjøpt hos bl.a. kakeboksen.no.)

My fabulous holly leaf cutter! First cut out as you would a cookie, then press and see the detailed veining.





4 kommentarer:

  1. MMMM desse var kjempegode! :)

    SvarSlett
  2. Så bra at de ble vellykkede for deg! :)

    SvarSlett
  3. Disse så kjempe gode ut. Har du prøvd å fryse disse med glasur?

    SvarSlett
  4. Hei Monica, ja det har jeg og det gikk helt fint :)

    SvarSlett