I dag hadde vi en kald, men stemningsfull Luciafeiring i barnehagen. Tradisjonen er at foreldrene møter opp ved en bålplass et par steinkast fra barnehagen, så kommer barna gående i tog mot bålplassen mens de synger med hvite drakter og glitter i håret (eller på luene, rettere sagt). Minstemann mistet fokus så snart han så meg ("Mamma min!"), mens eldste på 5 år sang stolt for full hals hele veien fram. Så var det gløgg, lussekatter og pepperkaker. Herlig!
Det finnes nok av oppskrifter på Lussekatter, så jeg ville heller i dag skrive om disse nydelige sjokoladesmåkakene vi bruker å ha til jul. Jeg aner ikke om de tradisjonelt er ment for denne tiden av året, men i vår familie har det blitt på den måten, og da fortsetter det gjerne slik...
Today St Lucia's Day was celebrated in kindergarden. The tradition has always been that the parents gather by the bonfire in the woods near the kindergarden, then the children come parading towards us, singing in their white clothings and glittery decorations (read more about St Lucia Day here). The little one lost focus as soon as he saw me ("My Mommy!"), while the eldest (5 yo) was singing proudly all the way. Then gløgg (alcohol free mulled "wine"), lussekatter (saffron buns) and gingerbread cookies were served. A great way to spend an afternoon!
There are so many recipes for the traditional lussekatter online (and everyone here has their own), so today I'll write about these lovely Christmas chocolate bicuits instead. I don't really know if they're meant for Christmas traditionally, but in our family they are and will continue to be...
Du trenger:
(ca 30 stk)
200 g smør, romtemperert/mykt
200 g sukker
2 eggeplommer
275 g hvetemel
2 ss kakaopulver
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker (el. 1 ts vaniljeekstrakt)
2 eggehviter
perlesukker
liten håndfull hakkede mandler
Sett ovnen på 180 C.
Visp sammen smør og sukker til det blir litt blekere og luftigere.
Bland inn eggeplommer, hvetemel, kakaopulver, bakepulver og vaniljesukker/ekstrakt.
Arbeid sammen til du har en fast deig.
Trill "pølser" og legg på 2 bakebrett som du har lagt et ark med bakepapir på (det blir ca 7-8 "pølser").
(Framgangsmåte fortsetter lenger ned.)
You'll need:
(about 30 biscuits)
200 grams butter
200 grams sugar
2 egg yolks
275 grams plain flour
2 tbsp cocoa powder
2 tsp baking powder
2 tsp vanilla sugar, or 1 tsp vanilla extract
2 egg whites
crushed nib sugar
small handful chopped almonds
Preheat the oven: 180 C/350 F.
Put the butter and sugar into a bowl, mix until a little paler and fluffier.
Mix in the egg yolks, flour, cocoa powder, baking powder and vanilla.
Work the dough until everything is combined.
Roll out into "ropes" and place on two baking trays lined with baking paper (you'll get about 7-8 ropes).
(Instructions continue below.)
Små barnehender fant veien til kjøkkenbenken... (deigen er farlig god)
Little hands returned to the kitchen counter again and again... (the dough is seriously good)
Bruk en gaffel og trykk lett ned bortover alle "pølsene":
Use a fork to make impressions along the ropes:
Bruk eggehvitene og pensle overflatene.
Dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Brush with the egg whites.
Sprinkle over the chopped almonds and crushed nib sugar.
Sett i ovnen i ca 12-15 minutter.
Med én gang brettene er ute av ovnen, bruk en skarp kniv og skjær snitt på skrå av lengdene.
Overfør til rist for avkjøling.
Bake for about 12-15 minutes.
Remove the trays from the oven and start cutting immediately, on the diagonal.
Transfer the biscuits to a wire rack to cool.
Hei igjen, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG, ha en fin kveld :-)
SvarSlettÅh, de så herlige ut! De skal jeg lage til familien min når jeg er ferdig med eksamenstid og får kommet meg hjem til jul! :))
SvarSletttakk for gode tips!
Å herlige inspirasjon. Trenger noe annet enn bare tradisjonelle kaker. Men lurte på hvordan du oppbevarer dem?
SvarSlettHei Maria!
SvarSlettEndelig fant jeg en matblogg fra en småbarnsmor. Her er oppskrifter som er enkle, gode og ikke for pretensiøse :) Digger!!
Takk for kjempehyggelige kommentarer!
SvarSlettJeg oppbevarer disse i fryseren, siden de bare tar et par minutter å tine. De holder seg ganske mange dager i tett boks, men smaken blir ferskere hvis de får være i fryseboksen.
Ligner litt på kakeoppskrift jeg også lager til jul, "deigen" er hvertfall den samme. Eneste forskjellen er at jeg smører på melisglasur etter at de er stekt. Kalles kaffekaker, og kjenner ingen utenom familien som lager det til jul (men for meg, ingen jul uten...) =)
SvarSlettLa deg til som favoritt - takk for supre tips! :) Hilsen Ina
SvarSlettSlike småkaker har mamma laget til jul i alle år. Ingen jul uten.
SvarSlettVi kaller disse "tebroed med sjokolade" og har paa melis- og kakaoglasur istedet for perlesukker og mandler. Knallgode! Min mor lager alltid slike til jul, og jeg bakte de faktisk med mine egne barn i gaar. :)
SvarSlettGod jul!
Hilsen TB
Moro å høre at disse finnes i flere varianter rundt om i de norske hjem, mat er historie!
SvarSlettTakk ellers så kjempemye for koselige kommentarer, de setter jeg stor pris på :)