(Scroll for English)
Jeg har i det siste blitt inspirert av en bok jeg fikk til jul, Mat för Stora och Små, av Charlotta Malhotra og Jessica Staël von Holstein. Jeg har to gutter på 5 ½ og snart 3 som er helt uholdbart vanskelige å få i middag, spesielt gjelder dette minstemann, så alt av nye muligheter som potensielt kan forenkle måltidet blir utprøvd. Det hjelper ikke å dandere maten så den ligner på troll eller Mikke Mus, eller kalle maten for ting som sjørøversuppe eller traktor-kjøttboller. Det funker ikke på mine barn. De kokebøkene som er spekket med slike forslag står godt nedstøvet i bokhylla.
Denne boka har «ærlige» oppskrifter, og istedet for bamse-pannekaker osv. er det oppgitt forslag til hvordan barna kan være med å lage retten, og forslag til individuelle variasjoner underveis. Det rare med eldstemann er at han smaker gjerne på det meste, men det skal være separert, ikke blandet sammen i en skål eller gryte... En mat-purist, eller smaks-purist, med andre ord. Fordelen er at han gjerne får seg til å smake noe han ikke har smakt før, men jeg må plukke til side litt av hver råvare underveis i matlagingen, før alt blir blandet... Minsten derimot er en enda større utfordring, da det eneste han vil spise av vår middag er pasta med Parmesan! Jeg kan ikke skjønne at mine barn skulle bli sånn; jeg sa før de ble født at "mine barn skal spise alt"!
Denne oppskriften er litt endret fra den ovennevnte boka, men det ble et barnevennlig lite måltid, begge guttene mine spiste veldig godt den dagen jeg laget disse (kryss i taket). Ingen av dem spiser mais ellers, men når maisen var most inne i lappene var det tydeligvis ikke noe problem...
Lately I've been inspired by this book I was given for Christmas, Mat för Stora och Små (directly transl. "Food for Big and Small", meaning something like "Food for grown-ups and children"), by Charlotta Malhotra and Jessica Staël von Holstein. My two boys, 5 ½ and soon to be 3 years old, are more or less impossible when it comes to dinner, especially my youngest, so if I see a possibility to make our dinners a more easy affaire – it will be tested. It doesn't make any difference if the food is arranged to look like a troll or Mickey Mouse, or if I name the dishes Pirate Soup or tractor meatballs. It simply doesn't work with my kids. The cookbooks I have that are packed with such suggestions have a good layer of dust on them.
This book has «honest» recipes, and instead of teddybear pancakes etc. There are suggestions on how the kids can participate in the cooking, or suggestions for individual variations. The funny thing about my eldest is that he's happy to taste something new (at least most of the time), but it has to be separated, not mixed up in a bowl or pot... A food purist, or taste purist, in other words. The advantage is that he regularly tastes something that he hasn't tasted before, but I have to put aside a little from each ingredient while I cook, before everything is combined... My youngest is an ever bigger challenge, the only thing he'll eat from «our» dinners is pasta with Parmesan! I can't believe my kids turned out like this, before they were born I said "my kids will eat whatever thet are served"! Well it didn't turn out that way.
This recipe is from the above mentioned book, but it has been slightly altered. The result was a very kid-friendly meal; both boys ate well (can you believe it). Neither of them eats corn, but apparently they were ok now that they were mashed up like this in the fritters...
Du trenger:
(4 porsjoner)
ca 300 g mais (avrent vekt)
3 egg
2 dl hvetemel
½ beger Kesam (1,5 dl)
½ ts salt
olje eller smør, til steking
Mos maiskornene med en gaffel, eller bruk stavmixer om du vil ha dem helt most.
Bland eggene sammen med maisen, deretter mel, Kesam og salt.
Varm litt smør eller olje i stekepannen og stek lappene av ca 1 ss røre hver, ca 2 minutter på hver side.
Serveres med litt salat og grønnsaker (og kanskje litt bacon, om du vil).
You'll need:
(4 servings)
300 grams sweetcorn (drained weight)
3 eggs
100 grams plain flour
150 ml Kesam, or fromage frais
½ tsp salt
oil or butter, for frying
Mash the sweetcorn with a fork, or use a hand held blender or so if you perfer them completely mashed.
Mix in the eggs, then add the flour, fromage frais and salt. Stir until combined.
Heat some oil or butter in a frying pan and fry tablespoonfuls of batter, about 2 minutes each side. Serve with some salad and fresh vegetables (and maybe some bacon, if you like).
Spennende oppskrift! :)
SvarSlettSå jo enkelt og greit ut å røre sammen også.
Ha en superduper helg! :)
Hei! Ja det er en superenkel oppskrift :) Hvis dere bare er voksne kan man ha i en klype Cayennepepper for å spice dem opp litt, men de var gode uten også ;-)
SvarSlettJeg er alltid takknemlig for barnevennlige oppskrifter da jeg selv er velsignet med to kresne små.... Denne skal jeg prøve en dag!
SvarSlettHei livmme, håper dine kresne små får lyst på disse :) Jeg fortsetter jakten på mat som begge ungene spiser med liv og lyst...
SvarSlett