fredag 28. januar 2011

Sitronkjeks (Lemon biscuits)

(Scroll for English)



Nå er det snart helg igjen, her kommer en søt og frisk oppskrift for dem som har lyst på en liten bakestund i helgen. Disse kjeksene ble populære blant alle her i huset, spesielt eldstemann på 5 digget dem og fikk aldri nok...
Hvis du vil ha litt mindre søte kjeks kan du bare droppe melislaget til slutt, de var veldig gode uten også :)

It's Friday and the weekend is here again, here's a sweet and tangy recipe for those who feel like a little baking session over the weekend. These biscuits were popular among everyone in the family, but especially my eldest (5 yo) wanted one more and one more...
If you don't like your biscuits too sweet, simply skip the last step with the icing sugar, they were very good plain, too :)


Du trenger:
(35-40 kjeks)
175 g smør, mykt/romtemperert
125 g melis
1 ts vaniljeekstrakt
finrevet skall av 1 sitron
2 ss sitronsaft
225 g hvetemel
2 ss Maizena eller potetmel
1 ts salt
ekstra melis, til dryssing

You'll need:
(35-40 biscuits)
175 grams butter, softened
125 grams icing sugar
1 tsp vanilla extract
zest from 1 lemon
2 tbsp lemon juice
225 grams plain flour
2 tbsp cornstarch
1 tsp salt
more icing sugar, for sprinkling


Bruk en håndmixer el.l. og mix sammen smør og melis til det er lyst og luftig.
Tilsett vanilje, sitronskall og -saft, og pisk godt.
Sikt over mel, Maizena og salt og rør til alt er akkurat blandet.
Rull deigen ut i en lang pølse (ca 5 cm i diameter) og pakk den inn i plastfolie eller bakepapir.
La den ligge i kjøleskapet i ½ -1 time (jo lengre den får ligge der, jo lettere blir den å skjære etterpå). Ta fram en fjøl og skjær pølsen i runde skiver, ca ½ cm tykke.

Cream the butter and icing sugar until light and fluffy, using an electric handmixer or so.
Add vanilla, lemon zest and juice, and beat well.
Sift the flour, cornstarch and salt over the bowl, and mix until just combined.
Roll the dough into a "sausage" (approx. 5 cm diameter) and wrap it in cling film or baking parchment.
Put it into the fridge for 1/2 - 1 hour (the longer it stays in there, the easier it will be to cut later).
Now cut the "sausage" into rounds, each about 1/2 cm thick.




Legg kjeksene på en stekeplate dekket med bakepapir og stek i ovnen på 180 C i ca 10-12 minutter eller til de er gyldne.
Mens kjeksene fortsatt er nokså varme, ha dem (noen om gangen) i en brødpose med melis og rist godt slik at de blir dekket med melis.

Put the rounds onto a baking tray lined with baking paper and bake in the oven at 180 C for 10-12 minutes or until golden.
While the biscuits are still quite warm, put them (in batches) into a plastic bag with icing sugar, and shake them carefully until they are covered.


10 kommentarer:

  1. Beautiful lemony gems! I look forward to making these, Maria.
    Lea xo

    SvarSlett
  2. They are incredibly good Lea, you'll love them :)
    Thanks for popping in, btw :D
    Maria

    SvarSlett
  3. I dag har eg laga whoopie pies og dei var rett og slett fabelaktig gode:o)Tenkte eg skulle prøve meg på desse sitronkjeksa i morgon...Skikkeleg ruskever denne helga, så kva passar vel då betre enn å bake;o)
    Legg ut innlegg om kjeksa med link tilbake til deg og det er greit:o)
    Ha ei fin helg, Maria
    Klem Line

    SvarSlett
  4. Line - så bra at du likte whoopie pies'ene! De er virkelig avhengighetsdannende...
    Du kan selvsagt legge ut med link til meg, veldig hyggelig det ;)
    Maria :)

    Swimzy - bare å brette opp ermene ;)

    SvarSlett
  5. Veldig gode-og nå er halve stekebrettet oppspist.Siw

    SvarSlett
  6. Siw - det samme skjedde her da jeg laget dem... :-/

    SvarSlett
  7. Kjempegode! Vet du hvor lenge de er holdbare, f.eks. i en kakeboks? Hege

    SvarSlett
  8. Hei Hege, de holder seg sikkert greit en uke eller to hvis de oppbevares tørt og kjølig, men jo ferskere de er jo bedre synes jeg. Når det er sagt, så tåler de fint å fryses :)
    Maria

    SvarSlett
  9. Da skal jeg forsøke det en gang hvis det skulle bli noen til overs. Nå skal de lages for 2. gang på en uke. Denne gang som premie til kakelotteri. :) Hege

    SvarSlett