søndag 20. februar 2011

Kake med valnøtter og kaffe (Coffee and walnut cake)

(Scroll for English)



Noen gir blomster når de skal gratulere folk, jeg gir kaker. Søsteren min ble ferdig med sin spesialistutdannelse denne uka, og jeg ville gratulere henne på min måte... Hun elsker valnøtter og hun elsker kaffe, så derfor ble denne kaken et naturlig valg. Jeg "tjuv-smakte" litt på røra og glasuren før jeg ga den bort, og det hersker ingen tvil om at denne må jeg lage snart igjen! Makan til saftig smaksbombe!
Oppskriften er hentet fra The Primrose Bakery Cookbook, et bakeri i London som ble startet av to venninner (som forøvrig traff hverandre i barnas barselgruppe!). Nå er bakeriet en stor suksess blant både "vanlige" og mer celebre kunder. (Jeg skrev også om dette bakeriet i innlegget om Cupcakes med appelsin.)

Some people like to congratulate people by giving flowers, I like to give cakes. My sister just finished her education as specialist (dr.) this week, and I wanted to congratulate her my way... She loves walnuts and she loves coffee; this cake would be perfect. I had a sneak taste of the batter and the icing before I had to part with it, and there's no doubt I'll be making this again soon! Moist and full of flavour!
The recipe is from
The Primrose Bakery Cookbook, a bakery in London which was founded by two girlfriends (who actually met in a maternity group!). The bakery is now a great success among all kinds of sweet toothers; both "normal" people and celebrities. (I also wrote about this bakery in my post about the Orange cupcakes.)


Du trenger:
175 g smør, mykt
175 g sukker
3 store egg
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
75 g valnøtter
1 ½ ss pulverkaffe, blandet med 2 ss kokende vann

Sirup:
1 ss kaffepulver
50 g demerara-sukker
½ dl kokende vann

Glasur:
150 g smør, mykt
1 ss melk
1 ss kaffepulver, rørt sammen med 1 ss kokende vann
ca 350 g melis

Sett ovnen på 180 C.
Gjør klar to springformer, ca 20 cm i diameter, bakepapir i bunnen og smør på innsiden. (Du kan bruke én form, men da må du steke den lengre.)
Pisk sammen smør og sukker til det blir lyst og luftig (3-4 minutter med en håndmixer).
Ha i eggene, ett om gangen, mens du visper mellom hvert.
Sikt i mel og bakepulver og visp til alt er blandet.
Ha valnøttene i en food processor i ca 30 sekunder, de skal bli malte, men ikke altfor fint.
Ha kaffeblanding og valnøtter i røren, og rør forsiktig til det blir noenlunde blandet inn.
Ha røren over i formene, og sett i ovnen ca 25 minutter. Da skal de ha hevet seg litt og blitt gyldne i kantene. (Hvis du bruker én form trenger den nok 35-40 minutter, sjekk underveis).
Ta kakene ut av ovnen og la dem avkjøles i formene.
Lag sirupen ved å blande ingrediensene i en liten bolle eller mugge, rør til sukkeret er oppløst.

Når kakene har fått avkjøle seg i ca 10-15 minutter, bruk en kakepinne, grillspyd el.l. til å prikke hull i kakene her og der. Ha deretter sirupen over med en skje, og la det trekke inn.
Når kakene er helt avkjølte kan du ta dem ut av formene.

Glasuren:
Mix sammen smør, melk, kaffeblanding og halvparten av melisen til glasuren er luftig, dette kan ta noen minutter.
Ha oppi resten av melisen og mix igjen til du har en myk og luftig glasur.

Sett den ene kaken på et kakefat, og fordel halvparten av glasuren utover.
Legg den andre delen oppå, og stryk over resten av glasuren.
Pynt med noen hakkede valnøtter, om du vil.


You'll need:
175 grams butter, softened
175 grams sugar
3 large eggs
175 grams plain flour
2 tsp baking powder
75 grams walnuts
1 ½ tbsp instant coffe granules, mixed with 2 tbsp boiling water

Syrup:
1 tbsp instant coffee granules
50 grams demerara sugar
50 ml boiling water

Icing:
150 grams butter, softened
1 tbsp milk
1 tbsp instand coffee granules, mixed with 1 tbsp boling water
about 350 grams icing sugar

Preheat oven to 180 C/375 F.
Grease and baseline two 20 cm cake tins. (You could use one tin, but then you would have to increase the baking time.)
In a large mixing bowl, cream the butter and sugar until pale and fluffy (3-4 minutes using an electric hand mixer).
Add the eggs, one at a time, mixing a little after each addition.
Sift in the flour and baking powder and beat until everything is combined.
Grind the walnuts in a food processor for about 30 seconds, they should not be too fine.
Add the coffee and walnuts to the cake batter, stir carefully until just about mixed in.
Divide the mixture evenly between the tins and bake for about 25 minutes, they should be raised and golden brown. (If you're using one tin, bake for about 35-40 minutes.)
Remove from the oven and let the cakes cool in their tins.
Make up the syrup by mixing the ingredients in a small bowl or jug, stir until the sugar is dissolved.
After 10-15 minutes, prick the sponges with a cake tester or scewer. Then spoon the syrup all over the surface, and leave to soak in.
When the cakes are completely cool you can remove them from their tins.

Icing:
In a large mixing bowl beat the butter, milk, coffee mixture and half the icing sugar until fluffy, this can take several minutes with an electric hand mixer.
Add the rest of the icing sugar and mix again to produce a creamy and smooth icing.

Place one of the cakes onto a cake stand or platter, spread half of the icing over the cake.
Put the other cake on top and use the rest of the buttercream to cover the pper surface.
Decorate with roughly chopped walnuts, if you like.


3 kommentarer:

  1. Congratulations to your sister Maria! I've been thinking of making this cake too, but the Nigella version ;-))

    SvarSlett
  2. Mmmmm, ser jo bare helt nydelig ut! Jeg må virkelig komme meg i kakebakingen igjen.

    Det blir for lenge mellom hver gang!

    SvarSlett
  3. Anna - thank you! The Nigella version is also on my list, as well as Delia's Maple Valnut cake with Mascarpone... I love these kinds of cakes, I just wish I had more people around who did afternoon tea... :(

    Siven - den er virkelig helt nydelig, skulle gjerne hatt med et bilde av innsiden/et oppskåret stykke, men syns det var litt dumt siden jeg skulle gi bort kaken.. ;) Må jo bare lage den på nytt snart :D

    SvarSlett