tirsdag 15. mars 2011

Linsegryte med bacon (Lentil and bacon stew)

(Scroll for English)



Denne retten er god både sammen med pølser og annet kjøtt, f.eks svinekoteletter, og som en rett i seg selv. Du kan også gjøre den vegetarisk om du dropper baconet og heller smuldrer i litt fetaost, og den kan også gjøres om til en linsesalat om du avkjøler den og blander inn litt ruccola eller annen salat.
Helsefordelene ved å spise linser har jeg skrevet om før, men de inneholder både jern, sink, B-vitamin og fiber. I tillegg har de lav GI, altså langsomme karbohydrater, som gjør at blodsukkernivået og energien reguleres og holdes jevn.

This dish is lovely as an accompaniment to sausages and other meats, such as pork chops, but also as a dish in itself. You could also make it vegetarian by omitting the bacon, maybe crumble in some feta cheese instead, and you could also make it into a lentil salad if you let it cool and then toss it with some rocket or other salad leaves.
The health benefits from eating lentils have been mentioned here earlier, but they contain both iron, zinc, vitamin B and fibre. Also, lentils have a low GI so carbohydrates are absorbed slowly, helping stabilise blood sugar and sustain energy.


Du trenger:
(4 porsjoner)
ca 150 g bacon i skiver, skåret i biter
1 rødløk, skåret i tynne halvmåner
250 g tørkede grønne linser (helst av typen Puy eller Berry, disse holder fasongen bedre)
1 ½ dl rødvin
3 dl varm grønnsaks- eller kyllingkraft (av buljongterning er helt ok)
1 boks (ca 4 dl) grovhakkede tomater (eller passata)
1 boks kikerter, avrent og skylt
1 ts tørket rosmarin
2 ts tørket timian
Ristet brød (eller hvitløksbrød), til servering

Stek baconbitene i en kasserolle på medium/høy varme, til de begynner å bli sprø.
Ha baconet over i en skål.
Ha løken i kasserollen, skru ned varmen til medum/lav og stek til løken begynner å bli myk (ca 5-6 minutter).
Rør inn de tørkede linsene, deretter hell i rødvinen og skru opp varmen igjen.
La vinen koke et par minutter, tøm i kraft og tomater.
La det hele koke opp, skru ned varmen til lav og sett på lokk. La småkoke i 25 minutter.
Ha i de avrente kikertene, de tørkede krydderne og baconet.
Småkok i ca 5 minutter, eller til det meste av kraften er kokt inn og linsene er blitt møre. (Forskjellige typer linser krever ulik koketid, så sjekk underveis. Det kan være du trenger noen ektra minutters koking.)
Smak til med litt salt og pepper.
Servér i boller med et par biter ristet brød, eller hvitløksbrød om du vil.


You'll need:
(4 servings)
about 150 grams sliced bacon, chopped
1 red onion, sliced into half moons
250 grams dried green lentils (preferably Puy or Berry, these don't turn into mush when cooked)
150 ml red wine
300 ml hot vegetable or chicken stock (from a cube is fine)
1 tin (400 ml) chopped tomatoes (or use passata if you prefer)
400 gram tin chickpeas, drained and rinsed
1 tsp dried rosemary
2 tsp dried thyme
Toasted bread (or garlic bread), to serve

Fry the bacon in a saucepan (or high-sided frying pan) over a medium/high heat until starting to crisp.
Transfer bacon into a bowl.
Add the onion to the pan, reduce the heat to medium/low and cook until starting to soften (about 5-6 minutes).
Stir through the lentils, pour over the red wine and turn up the heat.
Bubble for a couple of minutes until reduced, the pour over the hot stock and tomatoes.
Bring to the boil, turn down the heat and put on a lid. Leave to simmer for 25 minutes.
Add the drained chickpeas, the dried herbs and the bacon.
Simmer for another 5 minutes, or until most of the stock is absorbed and the lentils are tender.
(Different types of lentils need different cooking times, so you may need a few extra minutes to make them tender.)
Season with salt and pepper.
Spoon into bowls and serve with some toasted bread, or garlic bread if you prefer





2 kommentarer: