tirsdag 24. mai 2011

Rabarbrakake med vanilje og sprø topping
(Rhubarb and vanilla cake with a crunchy topping)

Hvis du er så heldig å ha rabarbra i hagen, eller kjenner noen som er så heldig å ha rabarbra i hagen, så anmoder jeg sterkt om å prøve denne kaken! Den har den perfekte kombinasjonen av mykt og sprøtt, og søtt og syrlig. Det er endel ingredienser her, og flere "trinn" i bakingen, men den bare smaker helt nydelig med litt vaniljesaus eller vaniljeis.
Rabarbra er faktisk en grønnsak, ikke en frukt, men den blir brukt som en frukt. Noen har kanskje barndomsminner om denne rosa stengelen? Jeg husker godt at jeg fikk en liten kopp sukker av mamma, så dyppet jeg rabarbraen oppi og spiste og koste meg. Det markerte starten på sommeren! Litt sukker er heller ikke så veldig farlig når man ser hvor sunn denne grønnsaken er - den er svært kalorifattig, men full av kostfiber og inneholder også mye kalsium. Kostfiber beskytter mot både hemorrider (!) og kreft i tarmen, og den kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. (Kilde: bama.no.) Alle burde faktisk spise mer rabarbra :-)  - Og husk at det er du må bruke den, etter St. Hans begynner stilkene å bli surere og mer "tre-aktig".
Denne oppskriften fant jeg i et magasin jeg abonnerer på, Delicious magazine (Mars 2011), men noen endringer er gjort.

If you're lucky enough to have some rhubarb in your garden, or you know someone who has, I urge you to try this cake! It's the perfect combination between soft and crunchy, and sweet and sour. There are quite a few ingredients here, and some bowls to wash up, but it's simply scruptious with some custard or vanilla ice cream.
Rhubarb is actually a vegetable, not a fruit, but it's usually used as a fruit. When I was a little girl, my mom used to give me a cup of sugar in which I dipped my rhubarb stalk.. then I knew summer was on it's way! A little sugar can't be that bad considering how healthy this vegetable is - it's very low in calories, but loaded with fibre and calcium. The fibre protects you from hemorrhoids (!) and bowel cancer, and it participates in the process of bringing cholesterol out of your body. Actually, everyone should eat more rhubarb :-)
I found this recipe in Delicious magazine (March 2011), but I've done some minor alterations.

Du trenger:
Til rabarbraen:
200-225 g rabarbra, vasket og skåret i biter (2 cm)
50 g sukker
2 ts hvetemel

Til selve kaken:
6 ss rømme
1 stort egg, pluss 1 eggeplomme
1 ts vaniljepulver (fåes hos helsekostforretninger)
100 gram hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
75 g smør, romtemperert
50 g malte mandler

Til sprø topping:
50 g smør
25 g lyst brunt sukker
40 g sukker
1/2 ts vaniljepulver (fåes hos helsekostforretninger)
100 g hvetemel, siktet



You'll need:
For the rhubarb:
200-225 grams rhubarb, washed and cut into 2 cm pieces
50 grams sugar
2 tsp plain flour

For the batter:
6 tbsp sour cream
1 large egg, plus 1 egg yolk
1 tsp vanilla powder (or vanilla bean paste)
100 grams plain flour
100 grams sugar
1 tsp baking powder
75 grams butter, softened
50 grams ground almonds


For the crunchy topping:
50 grams butter
25 grams light brown sugar
40 grams sugar
1/2 tsp vanilla powder (or vanilla bean paste)
100 grams plain flour, sifted 


Lag den sprø toppingen først:
Smelt smøret i en liten kasserolle, ta kassrollen av platen, ha i de to sukkertypene og rør til sukkeret er løst opp og blandingen blir som en slags karamell-aktig saus. Rør inn vaniljepulver. Ha deretter dette over i en bolle, rør inn melet, og press "smulene" nokså hardt ned i bunnen av bollen. Sett til side til det er blitt avkjølt. 

Sett ovnen på 180 C.
Gjør klar en kakeform, ca 23 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen og smør sidene.

Gjør klar rabarbraen:
Ha rabarbrabitene i en bolle. Bland sammen mel og sukker, dryss over og bland. La dette stå i 10-15 minutter, rør en gang innimellom, til mel/sukker-blandingen er blitt fuktig og klebrer seg til rabarbraen.

Kakerøren:
Rør sammen rømme, egg, eggeplomme og vanilje i en liten bolle.
Sikt sammen mel, sukker og bakepulver i en annen større bolle. Ha i det myke smøret og visp sammen med en håndmixer til blandingen minner om brødsmuler. Rør inn de malte mandlene, og deretter visp inn rømmeblandingen.
Ha denne røren over i kakeformen din, dryss over rabarbrabitene.
Bryt opp (den nå nokså stivnede) toppingen i nøttestore biter, eller mindre om du vil, og dryss over disse til slutt.
Sett i ovnen i ca 45 minutter.  



First, make the crunchy topping:
Melt the butter in a small pan, take off the heat, then add both types of sugar and stir until dissolved into a smooth, toffee-like sauce. Stir in the vanilla. Pour into a mixing bowl, stir in the flour, then press the mixture firmly into the bottom of the bowl. Set aside to cool.

Preheat oven to 180 C.
Grease and line a 23 cm springform tin/round cake tin with baking paper.

Prepare the rhubarb:
Place the chunks of rhubarb into a bowl. Mix the sugar with the flour, stir into the rhubarb and set saide for 10-15 minutes, stirring now and then, until the flour and sugar mixture has become moist and clings to the fruit.

The cake batter:
Stir the soured cream, egg, egg yolk and vanilla in a small bowl.
Sift the flour, sugar and baking powder into another (larger) bowl. Add the soft butter and whisk (using a hand-held electric whisk) until the mixture looks like fine breadcrumbs. Stir in the ground almonds, then beat in the soured cream mixture.
Spread the cake mixture into the base of the prepared tin, scatter over the rhubarb.
Break the crunchy topping mixture into hazelnut-sized pieces (or smaller if you like), and scatter over the top.
Place in the preheated oven for about 45 minutes.


La kaken avkjøles i 10 minutter før du skjærer den opp og serverer, gjerne sammen med vaniljesaus, vaniljekrem eller vaniljeis. Fantastisk!

Leave to cool for 10 minutes before cutting and serving, preferably with some custard or vanilla ice cream. Fantastic!








7 kommentarer:

  1. Hei! Denne må jeg forsøke :) Hvis eieren av rabarbraplanten kniper av blomstene som kommer, så unngår man surheten og "tresmaken". Og er man flink å plukke stengler, så kommer det nye etterhvert og de smaker like friskt som de i mai/juni.

    SvarSlett
  2. Hei, håper du prøver den, den er kjempegod!

    Maria :)

    SvarSlett
  3. Denne lagde jeg i forrige helg, og den var fantastisk! Har måttet lage den flere ganger bare denne uken, oppskriften var ikke stor nok til å mette alle munnene ;-). Har allerede fått flere bestillinger til i sommer, denne falt i smak hos alle, store som små! En herlige kake, gjennomført god. Kombinasjonen av kakerøren den friske og ikke for syrlige rabarbraen, og den herlige crumble'en på toppen. Denne er blitt fast i min familie vertfall! :D

    SvarSlett
  4. Hei Anne-Margrete, tusen takk for utrolig hyggelige ord - det er så koselig å høre at noen av oppskriftene blir prøvd, og enda koseligere når jeg får høre at de ble vellykket! :-D

    SvarSlett
  5. Hei Maria!
    Er det noe forskjell på "vaniljepulver" fra helsekosten, og vanlig vaniljesukker? Hilsen fra Ellen.

    SvarSlett
  6. Hei Ellen, vanlig vaniljesukker er strengt tatt melis med litt vaniljesmak, mens vaniljepulveret er kun ren vaniljestang i pulverform. Så sistnevnte gir en mye mer intens vaniljesmak, bruker du vanlig vaniljesukker ville jeg brukt minst 2-3 ganger så mye.
    Hilsen Maria :)

    SvarSlett
  7. Hei igjen Maria - takk for svar. Da vil jeg jaggu prøve skikkelig vaniljepulver! Kaken ser fryktelig god ut, så den skal prøves ganske så snart. Hilsen fra Ellen:D

    SvarSlett