tirsdag 19. juli 2011

Enkel fransk epleterte
(Tarte aux pommes fines)


Franske desserter kan se så kompliserte og mektige ut, men her er beviset på at det ikke trenger å være slik. Denne er både enkel å lage og "light" å spise, og etter 10 minutter ved kjøkkenbenken (og 20 minutter i ovnen) kan du sette denne terten på bordet! Hvis du vil gjøre den litt mer ekstravagant kan du raspe litt kjøleskapskald marsipan over bunnen før du legger på eplene, eller bre over litt mandelmasse eller frangipane.
Server den med litt vaniljekrem, en skje crème fraîche eller en kule vaniljeis, og gjerne en kopp kaffe eller cappuccino ved siden av.. mmmmm.



French desserts often seem complicated and rich, but here is proof they don't have to be any of the two. This is both easy to make and "light" to eat, and after 10 minutes in the kitchen (and 20 minutes in the oven) you could place this lovely tart on the table! If you'd like to make it a little more extravagant you could add some grated fridge-cold marzipan (or how about some frangipane) over the pastry before arranging the apples on top.
Serve with some custard, a spoonful of crème fraîche or a scoop of vanilla ice cream, and maybe a cup of coffee or cappuccino on the side.. mmmmm.


Du trenger:
2-3 epler (Granny Smith el.l.)
saften av 1 sitron
300g butterdeig
3-4 ss aprikossyltetøy (uten fruktklumper)
vaniljeis eller vaniljekrem, til servering

Sett ovnen på 180 C.
Ha sitronsaften i en skål/bolle.
Skjær eplene i to på "langs", ta vekk kjerner, og skjær deretter eplehalvdelene i tynne halvmåner.
Ha epleskivene i skålen med sitronsaften etterhvert som du holder på, slik at de ikke blir brune.
Kjevle ut butterdeigen tynt, skjær litt på kantene slik at du til slutt har en runding, ca 30 cm i diameter.
Legg den tynnkjevlede butterdeigsrundingen over på et stykke bakepapir.
(forts. under)


You'll need:
2-3 apples (Granny Smiths or so)
juice of 1 lemon
300 grams puff pastry
3-4 tbsp apricot jam, jelly only (fruity clumps removed)
vanilla ice cream or custard, to serve


Preheat oven to 180 C.
Put the lemon juice into a shallow dish.
Cut the apples into halves and remove the middle pip section, then slice into thin half moons.
Put the slices into the bowl of lemon juice as you go along, to prevent them from going brown.
Roll out the pastry thinly and trim the edges to make a 30 cm circle.
Place your pastry circle onto a sheet of baking paper.
(cont. below)



Bruk en skarp kniv og skjær forsiktig rundt bunnen, men uten å skjære helt gjennom, ca 1 cm fra kanten, omtrent slik:

Using a sharp knife, carefully make a shallow cut (do not cut through the pastry completely) around the pastry circle 1 cm from the edge, like so:


Bruk den skarpe kniven og lag noen forsiktige kutt innenfor sirkelen også (noen kryss her og der, men uten å skjære helt gjennom), dette gjør man for å unngå at deigen skal heve seg og løfte opp eplebitene...
Legg epleskivene i ringmønster, start ytterst og lag deg 2-3 "ringer" innover, alt ettersom hvor store eplene er.
La terten fortsatt være på bakepapiret, og sett den på bakeplaten inne i ovnen.
Stekes ca 20-25 minutter, eller til kantene begynner å bli litt gyldne. Ta terten ut av ovnen og la den avkjøles littegrann.
Ha aprikossyltetøyet over i en kopp eller bolle, og sett den i microovnen i noen sekunder.
Bruk en pensel og "mal" over eplene med syltetøyet, slik at de får en blank og fin overflate:

Still using your sharp knife, gently score the inner circle with a criss-cross pattern (again, try not to cut all the way through). We do this to prevent the pastry from rising upwards in the middle.
Now arrange the apples as nicely as you can inside the inner circle, starting from the outside and working inwards. You should get 2-3 apple circles, depending on the size of the apples you are using.
Slide the tart on its baking paper onto a baking tray, and bake for 20-25 minutes or until golden around the edges. Remove from the oven and leave to cool slightly.
Put the apricot jam into a cup or small bowl, then heat in the microwave for a few seconds.
Brush this glaze over the tart to make a nice and glossy finish:


Server denne enkle, men nydelige franske epleterten med litt vaniljeis eller vaniljekrem, eller kanskje en liten klatt crème fraîche.

Serve this simple, but lovely French tart with some vanilla ice cream or custard, or perhaps a dollop of crème fraîche.



Enjoy!




1 kommentar: