mandag 4. juli 2011

Galettes Bretonnes


Nordmenn spiser generelt sett ofte pannekaker, men det går jo an å ta annen vri innimellom for å variere litt. Galettes Bretonnes har sin opprinnelse fra Bretagne i nord/vest Frankrike, og er hovedsaklig laget på bokhvete. De fylles med alt fra ost og skinke, egg, soppstuing, sjømat, crème fraîche og røkt laks, bare for å nevne noe, så her er det bare å velge det du liker best.

Denne oppskriften er en "light" versjon, siden galettes Bretonnes som oftest skal ha smør i røra, men etter å ha spist disse ser jeg ingen grunn til å tilsette smør ved neste galette-anledning. Oppskriften jeg brukte som utgangspunkt fant jeg i en fabelaktig bok som heter "The Skinny French Kitchen", en nyttig bok for dem som vil nyte franske klassikere uten å måtte gå opp en klesstørrelse eller tre. Det er en kjensgjerning at franskmennene bruker mye smør og fløte i matlagingen sin, og for de parisiske damene som klarer å spise bare et par munnfuller så funker jo det fint, men for meg som helst vil ha en real porsjon så kan jeg ikke overdrive ingrediensene altfor mye. Jeg er en stor fan av fransk mat, så jeg kommer til å prøve meg på flere av oppskriftene fra nevnte bok. Neste innlegg blir lavkalori-varianten av sjokoladesufflé - den var helt av en annen verden!


Norwegians eat a lot of pancakes, and therefore we should be better at trying other variations. The galette Bretonne originates from Brittany in the north/west of France and is mainly made from buckwheat. You could fill these "pancakes" with cheese and ham, egg, mushrooms, seafood, crème fraîche and smoked salmon, just to mention a few, so feel free to use whatever you like best.
Since galettes should have butter in the batter, this recipe is a "light" version where there is no butter at all. And after eating these I see no reason to add butter next time, either. I used Harry Eastwood's recipe in "The Skinny French Kitchen", a useful book for those of us who love French classics but who would like to avoid too many extra pounds. The French cuisine is known for their extended use of cream and butter, and the Parisian ladies are known for the ability to restrain themselves just to have a few bites. But for me, who likes a decent portion, that doesn't work out too well. I'm a big fan of French food, and I'll probably try out several of the recipes in the book mentioned above. The next post will be the low calorie chocolate soufflé - it's simply divine!



Du trenger:

(ca 8 galettes)
200 g bokhvetemel (fåes på helsekost, eller velassorterte dagligvarebutikker)
1 ss hvetemel
en klype salt
1 egg
5 dl kullsyret vann, f.eks Farris
2 ts vegetabilsk olje, pluss noen dråper ekstra til steking


Fyll per galette:
(fyll gallettene med det du vil, men på bildet brukte jeg:)
1/2 ts Dijon sennep
1 skive kokt skinke
1-2 skiver ost, f.eks Emmental eller Jarlsberg
evt. 1 ts finhakket gressløk


Sikt melet over i en bolle sammen med en klype salt. 
Lag en liten grop i midten, ha egg og 2 ts olje i gropen. Bruk en ballongvisp el.l. og visp dette sammen, men begynn i midten og inkorporer litt og litt mel.
Ha i det kullsyrede vannet/Farrisen og visp til røren er jevn og fin.
Ha et par dråper olje i en varm, middels/stor teflon stekepanne, og ha i nok røre til å dekke bunnen av stekepannen med et tynt lag. Snu litt på pannen slik at røren blir jevnt fordelt.
Stekes ca 2 minutter eller til undersiden er gylden, snu pannekaken og stek i 1 minutt til.
Stable pannekakene på en tallerken mens du steker resten av røren.
Når du er ferdig kan du fylle dem med fyllet du vil, men jeg brukte 1/2 ts Dijon sennep som jeg smurte utover halve pannekaken, drysset over skinke, ost og gressløk, og brettet pannekaken i to.
Varm opp de fylte "halvmånene" i stekepannen, 1-2 minutter på medium varme, slik at osten begynner å smelte.
Servér med en grønn salat, eller spis dem som de er :)




You'll need:
(about 8 galettes)
200 grams buckwheat flour
1 tbsp plain flour
pinch of salt
1 egg
2 ts vegetable oil, plus a few drops,for frying
500 ml fizzy water


Filling per gallette:
(fill the gallettes using whatever you like best, but in the photo you can see:)
1/2 tsp Dijon mustard
1 slice ham, cut into strips
1-2 slices cheese, such as Emmental or Jarlsberg, grated or cut into strips
1 tsp finely chopped chives (optional)


Sift the flours into a bowl with a pinch of salt.
Make a well in the centre, then crack the egg into the well, add the oil, then work everything together, going gradually from the centre to the outside of the bowl using a balloon whisk or so.
Add the fizzy water and whisk until the batter is uniform and smooth.
Put a few drops in the bottom of a hot medium/large non-stick frying pan, ladle in just enough mixture to coat the bottom of the pan with a thin layer of batter. Tilt the pan to distribute the batter evenly around the base.
Cook for about 2 minutes over high heat before flipping over and giving it another minute on the other side.
Stack the galettes on a plate while you get on with the frying.

Fill them with whatver you prefer, but I used Dijon mustard, ham, cheese and chives.
I spread 1/2 tsp mustard onto half the gallette, sprinkled over the ham, cheese and chopped chives and then folded the galette in half. 
When you're ready to eat, pop the filled half-moon galette(s) into a hot frying pan to warm up and to melt the cheese. 
Serve with a green salad, or eat them just the way they are :)




Bon appétit!







7 kommentarer:

  1. Jeg har samme bok, den er veldig fin. Har forsatt ikke prøvd å lage noe fra den da :-)

    SvarSlett
  2. Look's 'naughty' enough for me too tempting;) I really like a recipe that is healthy without any effort:) Oh, and Maria, I so agree. Portion control is still my biggest issue {Sigh} so it's got to be more about what's IN the recipe for me.

    SvarSlett
  3. Eva - ja den er utrolig fin, og nydelige bilder som vekker reiselysten :)

    Coby - I remember we discussed this in the "old days", how we both had portion control issues..;) This book is great, though, all recipes tested so far have been wonderful and full of flavour! :D

    SvarSlett
  4. Disse ser nydelige ut! :) Jeg lurer på om det er mulig å bruke annen type mel enn bokhvete i disse pannekakene? Er mandelmel OK for eksempel? Vet at konsistensen er litt annerledes, men...

    SvarSlett
  5. Hei Iselin, og takk!
    Jeg har ikke prøvd med noen annen type mel, men det er jo bare en måte å finne det ut på.. :) Gi gjerne tilbakemelding om du prøver!

    Maria

    SvarSlett
  6. Hei.
    Jeg forsøkte å lage galettes, men sleit veldig med å få de til å henge sammen. Måtte tilslutt tilsette ekstra egg, hvetemel og fiberhusk.
    Noen tips til neste gang?

    SvarSlett
  7. Hei Ragnhild, jeg har ikke hatt problemer med det hittil, men jeg ville i såfall foreslå at du har i et ekstra egg (som du jo hadde) og et par spiseskjeer ekstra med hvetemel. Håper de holder seg bedre sammen neste gang! :)

    SvarSlett