mandag 20. august 2012

Foccaccia med potet og rosmarin
(Potato and rosemary foccaccia)

Som noen av dere kanskje har fått med dere så blir det slutt på engelske oversettelser her på bloggen framover. Dere som leser norsk synes sikkert at det er en lettelse å slippe å scrolle forbi, men for meg satt det litt langt inne siden mange av de engelsktalende leserene mine er nære venner, og mange av dem var de første skikkelige matelskerne jeg ble kjent med for mange, mange år siden. I tillegg er jeg veldig mot Google Translate, kanskje fordi jeg er engelsklærer og ser lett gjenkjennelige Google-brølere daglig, og i tekster som f.eks oppskrifter kan jo feil oversettelse medføre katastrofer på kjøkkenet. Men jeg må bare bite i det sure eplet, jeg skal jobbe mer nå og tiden strekker ikke til. Alternativet hadde vært å legge ned bloggen, og det vil jeg virkelig ikke. 
Men nok om det!
Her er oppskriften på en helt nydelig foccaccia med potet, rosmarin og hvitløk. Nydelig som tilbehør, men kan faktisk spille hovedrollen også, spør du meg.

I have made the difficult decision to omit the English translations from my future blog posts/recipes. It was difficult because many of you, my English speaking readers, are close friends and the first foodies I got to know many, many years ago. The reason for this is that I have started working a lot more, and considering that I have children to look after as well it will be too time consuming. I would have to spend time translating whilst I should have been sleeping at night, something that would have made the blog a "burden" rather than a fun hobby. The only alternative would have been to close the blog down, and I really want to keep it afloat. 
I hope you'll continue to pop by Maria's every now and again, press the Google Translate button and have a good laugh, if nothing else ;) If there's a recipe you'd really like to try, send me an e-mail and I'll sort out the measurements and other quite essential details for you (which Google isn't intelligent enough to handle). Take cake and stay in touch :-*

Du trenger:
(1 liten foccaccia, doble mengdene om du vil)
1 ts tørrgjær
1 1/2 dl fingervarmt vann
2 ss olivenolje
1 ss honning
1 ts flaksalt (eller 1/2 ts vanlig bordsalt)
3-4 dl hvetemel
2 små poteter, vasket
1 hvitløksfedd
en kvast rosmarin, eller 1/2 ts tørket
+ litt ekstra olje og flaksalt

Ha gjæren i en bolle, rør ut i vannet sammen med olje, honning og salt.
Ha i  mel, litt om gangen, og elt det sammen til en deig og kna deigen i 5 minutter.
Legg et kjøkkenhåndkle over bollen og la deigen heve til den er blitt dobbelt så stor, ca 45 minutter.
Sett ovnen på 220 C.
Ha deigen ut på et bord strødd med mel og kna den litt, form den så til en kule og trykk den flat slik at den er ca 1 cm tykk.
Smør en stekeplate med olivenolje og dryss over litt flaksalt. Legg foccacciaen på platen og legg over et kjøkkenhåndkle, etterhev i ca en halvtime..
Skjær poteter og hvitløk i løvtynne skiver, spre poteter, hvitløk og hakket rosmarin (eller tørket) utover deigen. Trykk fingrene ned i for å lage hull slik at poteter, ost og hvitløk synker ned i brødet. Ringle over olivenolje og dryss over flaksalt. (Du kan også gjerne ha på litt smuldret fetaost eller chèvre (hvit geitost) her, det er kjempegodt på foccaccia!)
Stekes i ovnen i ca 10 minutter, eller til den er blitt gyllenbrun. (Lager du dobbel porsjon trenger den mer tid.)





Nyt!






5 kommentarer:

  1. Hei og takk for sist:) veldig hyggelig å treffe deg, selv om vi ikke fikk pratet så mye.
    Jeg har full forståelse for at du føler for å kutte ut oversettelsen, det tar tid. Selv har jeg forsøkt meg på en engelsk blogg og linke til den, men den bloggen blir glemt.
    Foccasiaen din ser veldig innbydende ut, jeg får prøve den, jeg har aldri klart å lage foccasia.

    Ha en fin dag
    Klem
    Liza

    SvarSlett
  2. Flott oppskrift! Tenker jeg prøver meg på denne i helgen.

    SvarSlett
  3. Liza - takk for det, den er ikke vanskelig å lage :-) Veldig hyggelig å treffe deg på matbloggtreff, håper det ikke blir for lenge til neste gang :)

    Nina - krysser fingrene for at du liker den like godt som vi gjorde ;)

    SvarSlett
  4. Sorry to read that, Maria, but it sounds like a wise decision. Good luck with everything, and I'll still drool over your pics :)

    SvarSlett
  5. Thanks Julie, I really want to continue blogging so I just have to omit the most time consuming part if it. :( Hope you'll pop in once in a while anyway ;)
    Have a nice weekend!
    Maria xx

    SvarSlett