onsdag 28. august 2013

Squash-salat med chilli og sitron


Vi skriver fortsatt august så jeg serverer her en sommerlig og fargerik salat, som forøvrig er helt uten salatblader... Squash er fortsatt i sesong så benytt gjerne anledningen nå! "Salaten" passer godt som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk, eller som en komponent til buffetbordet. Flere serveringsalternativer finner du under oppskriften.


Du trenger:
(som tilbehør til ca 4-6 personer)
2 squash, gjerne en gul og en grønn
1 rød chilli, finhakket (ta ut frøene først)
1/2 sitron
god olivenolje
1/2 ts sennep eller sennepspulver (kan sløyfes)
salt
basilikumblader

Bruk en potetskreller og lag tynne skiver av squashene ved å "skrelle" dem på langs. (Jeg anbefaler å skjære bort litt av kjernen når du kommer deg inn dit, den er ofte "tørr" og noen ganger med frø.)
Ha squashremser og finhakket chilli over i en bolle.
Klem juice fra sitronen over i en kopp el.l., tøm oppi omtrent samme mengde olivenolje. Rør inn sennep og litt salt og rør godt med en gaffel. Tøm blandingen over i bollen sammen med squash og chilli og bland dette forsiktig sammen.
Ha alt over på et serveringsfat, fordel basilikumblader og servér.

Variasjonstips:

- Servér til grillet kjøtt eller fisk
- Servér som del av et koldtbord/buffet
- Gjør den om til et lite måltid i seg selv ved å tilsette en blokk fetaost (eller annen ost du liker) som du bryter opp i biter og danderer over salaten

- Gjør salaten mer mettende i seg selv ved å tilsette en boks skyllede og avrente kikerter
- Servér som forrett med litt ost eller noen reker på toppen
- Rester? Bruk squashsalaten som pålegg! Putt en brødskive i brødristeren, ha over et lag med f.eks guacamole eller hummus og topp med disse "marinerte" squashstrimler.

(Takk til The Chiappas for inspirasjonen!)




fredag 23. august 2013

Squashkake med Limeglasur



"Squash i en kake..!?" tenker du kanskje. Men gulrot i en kake er det visst ingen som reagerer på... Denne minner på mange måter om den "tradisjonelle" gulrotkaken, både i smak og konsistens, ergo liker du gulrotkake så liker du squashkake. Squash har høysesong nå på sensommeren, så her har du muligheten til å bruke grønnsaker når de er på topp!
P.S: Tar du et ekstra stort stykke så har du dekket 1 av dine 5 om dagen...! :-D


Du trenger:
3/4 dl solsikkeolje
225 g sukker
3 egg
50 g malte mandler
2 middels store squash, eller ca 500 g nettovekt
1/4 ts hver av malt kardemomme, malt ingefær og kanel + en klype muskat
300 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
evt. en håndfull hakkede nøtter, f.eks pistasjenøtter eller hasselnøtter (valgfritt)

Glasur:
200 g smør, mykt/romtemperert
100 g kremost naturell
ca 250 g melis, siktet
juice fra 1 lime

Forvarm ovnen til 170 C, smør sidene på en 23 cm springform og ha bakepapir i bunnen.
Skrell squashen og skjær bort den midtre delen, deretter rasper du den over i en bolle eller skål.
Ha olje, sukker og egg i en bolle og visp dette til blandingen tykner litt. Bruke gjerne en kjøkkenmaskin eller håndmixer til dette.
Klem ut så mye vann du kan av squashen og ha denne oppi røra sammen med malte mandler. Rør det inn med en slikkepott, el.l.
Sikt over de resterende ingrediensene; krydder, hvetemel, vaniljesukker, bakepulver og natron. Rør til slutt også dette inn (sammen med evt. hakkede nøtter om du skal bruke det).
Tøm røra over i den smurte formen, jevn til overflaten og sett formen i ovnen i ca 1 time. Kanskje trenger du 5-10 minutter ekstra, sjekk underveis med en kakepinne, tannpirker el.l. Steketiden kommer mest an på hvor mye vann du klarte å klemme ut av squashen...
La kaken avkjøles i formen i en liten halvtime før du har den over på en rist til videre avkjøling.

Glasuren lages helt enkelt ved å vispe sammen ingrediensene til de kommer sammen til en passe tykk blanding, ikke tilsett all limejuicen med en gang, det er ikke sikkert at du trenger alt.

Når kaken er helt avkjølt kan du skjære den i to horisontalt, bruk f.eks en brødkniv til dette. Ha 1/3 av glasuren på bunnen og fordel den jevnt utover. Legg "topplokket" på og fordel resten av glasuren over topp og sidene. Pynt om du vil, gjerne med hakkede nøtter eller noe annet du liker.

Smaker spesielt godt til kaffe eller svart te :)







onsdag 14. august 2013

Kylling tikka med hot rødløk og tomat


Kylling tikka er en av mine absolutt favorittretter, og her er den i en litt lettere utgave med rødløk og tomat istedet for en kraftig saus. Kylling Tikka Masala er en indisk rett som det finnes utallige oppskrifter på, og selv om denne sikkert ikke er 100% autentisk så smaker den nydelig synes jeg. Ikke bli skremt av den lange ingredienslisten, det er ingredienser som er lett å få tak i, og hvis du lager marinaden dagen i forveien så kan middagen stå på bordet i løpet av 20 minutter.


Du trenger:
(4 personer)
4 kyllingbrystfileter

Marinade:
2 hvitløksfedd
En tommelstor bit frisk ingefær
1-2 røde chillier, uten frø
1 ts malt kummen
1 ts malt koriander
1/2 ts gurkemeie
1 ts garam masala (indisk krydderblanding)
juice fra 1 lime
1/2 dl solsikkeolje (eller annen veg. olje)
1 lite beger yoghurt naturell (ca 125 g)

Rødløksgarnityr:
1 rødløk, delt i to og skåret i tynne halvmåner
juice fra 1 sitron
2 store tomater, grovhakket (helst uten frø)
en liten håndfull korianderblader, hakket
et par klyper chilliflak/tørket chilli

basmatiris, til servering
limebåter, til servering

For å lage marinaden har du bare alt oppi en food processor og kjører den til du har en glatt blanding. (Men husk å kjør hvitløk, ingefær og chilli litt før du har i resten, for å være sikker på at de blir finhakket.) Ha alt over i en skål, ha i kylling og se til at den er helt dekket av marinaden. Dekk til skålen og sett den i kjøleskapet over natten, men en time gir også godt resultat.

Ha litt olje i en stekepanne og varm den opp (medium/lav varme), stek kyllingen i ca 15-18 minutter eller til den er gjennomstekt, snu den en gang underveis. Den skal få en fin gylden farge. 

Mens kylling stekes lager du rødløksgarnityren. Ha den oppskårne rødløken i en skål, klem over sitronjuice. Rør så inn tomat, koriander og chilli, salte og pepre litt. (Denne kan med fordel stå og godgjøre seg på kjøkkenbenken en halvtimes tid før dere skal spise, men det er ikke et "must" dersom du ikke har tid.)

Servér kyllingen sammen med basmati-ris, rødløksblandingen og gjerne et par limebåter ved siden av.

(Tips: vil du ha enda litt mer (eksotisk) smak på retten så kok risen i kokosmelk, evt. 50/50 kokosmelk/vann.)


Velbekomme! :)







tirsdag 6. august 2013

Grove pizzasnurrer



Pizzasnurrer er kjekke å ha i fryseren nå som det nærmer seg skolestart. Her har jeg laget en litt "sunnere" variant som har mye havre og grovt mel i seg, noe som kan gjøre pizza til en helt legitim matpakke da det strengt tatt bare er grovt brød med ost og skinke...
De tiner fort, så disse passer fint som mellommåltid ellers også, eller bare når det er litt for lenge å vente på middag.


P.S: Mel- og kornvariantene er bare veiledende, bruk det du foretrekker eller har i hus.


Du trenger:
(ca 18 pizzasnurrer)
5 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær
1 ts salt
50 g havrekli
100 g havregryn
100 g fin sammalt hvetemel
ca 300-400 g hvetemel
+ fyll: 4-5 ss pizzasaus, et par håndfuller hver av skinke (eller bruk oppskåret salami) og revet ost.

Ha vann i en stor bolle og løs opp gjæren i vannet. Rør inn salt, havrekli, havregryn og sammalt hvetemel. Tilsett hvetemel til deigen kommer sammen, ha heller i litt for lite enn litt for mye, se an behovet underveis. Kna deigen i noen minutter, evt. bruk eltekroken på en kjøkkenmaskin.
Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la den stå et lunt sted i en times tid, eller til deigen er blitt dobbelt så stor.
Kjevle ut deigen ganske tynt (ca 1/2 cm) på en melet flate, den skal ha rektangulær eller avlang form. Bre utover pizzasaus og fordel skinke/salami og ost jevnt over det hele.
Rull sammen på langs, og skjær deretter i ca 3 cm tykke "skiver".
(forts. under) 


Legg bitene med den skårne siden opp på et stekebrett kledd med bakepapir, du kommer til å trenge to brett om du ikke vil at de skal hefte seg sammen.
Dekk brettene med kjøkkenhåndklær og sett til etterheving ca en halvtime.
Forvarm ovnen til 200 C.
Hvis du vil kan du drysse litt ekstra revet ost på toppen før du steker pizzasnurrene midt i ovnen ca 15-17 minutter.
Avkjøl og nyt :)