lørdag 1. februar 2014

Monkey Bread


Monkey bread er ikke særlig kjent her til lands, men det er laget av søt gjærdeig som minner litt om brioche. Deigen blir trillet til små kuler som dyppes i smeltet smør og deretter rulles i en blanding av kanel og brunt sukker. Barna syntes det smakte kanelboller, og det kan jeg være enig med dem i, bare at dette er mye morsommere å lage! Perfekt helgekos. Skulle det bli noe til overs til neste dag blir skivene fantastiske Arme Riddere...


Du trenger:
ca. 450 g hvetemel (++)
1/2 ts salt
1 pose tørrgjær
50 g smør
2 dl melk
1 egg

100 g smør
100 g lyst muscovado sukker (eller annet lyst brunt sukker)
1 ss malt kanel

Ha hvetemel, salt og tørgjør i en bolle, gjerne tilhørende en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland lett sammen.
Ha melk og smør i en bolle og varm i microovnen til smøret er smeltet og melken er lunken. (Du kan evt. gjøre det i en liten kasserolle på lav varme istedet.)
Hell melk/smør-blandingen over melet sammen med egget og kjør kjøkkenmaskinen med eltekrok i ca 5 minutter. (Evt. elt for hånd i ca 10 minutter.)
Dekk til bollen med plastfolie og sett deigen til heving i ca 1 time, eller til den har blitt dobbelt så stor.

Dekk innsiden (bunn og sider) av en brødform (ca. 25x10 cm) med bakepapir, evt. smør den godt.
Smelt 100 g smør i en liten bolle, og bland sammen muscovadosukker og kanel i en annen.
Lag små kuler av deigen, ca på størrelse med en stor kirsebær eller litt mindre enn en valnøtt med skall. Dypp dem i det smeltede smøret, deretter rull dem i sukker/kanel-blandingen før de legges oppi brødformen. De trenger ikke å legges spesielt organisert, men de burde dekke nokså jevnt (det gjør ingenting om det blir noen "hull" her og der).
Blir det noe av sukkerblandingen til overs kan du drysse den over toppen til slutt.
Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og sett brødet til heving igjen, ca 1 time.
Forvarm ovnen til 200 C i mellomtiden.

Brødet stekes i ca 35 minutter til det har fått en nokså mørk gyllen farge. La det stå i formen en halvtimes tid før du tar det ut til videre avkjøling.

Skjæres i skiver, eller rett og slett plukk av kulene én og én! Så godt.
Skulle det bli noe igjen til neste dag egner de seg ypperlig til å lage Arme riddere av.







4 kommentarer:

  1. It looks so very good Maria, I'm going to have to google translate this one ;)

    SvarSlett
  2. Thanks Anna! Let me know if anything seems strange and I'll clarify.. :)

    SvarSlett
  3. Hadde planer om å prøve denne oppskriften, men sliter med å finne Muscovado sukker. Kan jeg evt. erstatte det med vanlig brunt sukker eller Demerara sukker?
    Takknemlig for svar.
    Hilsen Hege

    SvarSlett
  4. Hei Hege, vanlig brunt sukker går nok helt fint, men det er litt mørkere enn lyst muscovado sukker. Du kan evt ta halvparten brunt og halvparten vanlig sukker. Lykke til! :)

    SvarSlett