Hos meg er årets 17. mai-kake inspirert av desserter som Eidsvollmennene spiste i 1814, nemlig brødpudding og sitronterte. Denne lagkaken er basert på klassisk brødpudding og smakssatt med sitron, og som pynt valgte jeg en marengsfrosting i stedet for pisket krem, rett og slett fordi pisket krem holder seg så dårlig. Vent gjerne med å legg på bærene til rett før servering, slik at disse ser helt friske og fine ut.
Hvis du vil lese mer om hva Eidsvollmennene spiste i 1814, se her.
Du trenger:
smør (til å smøre formene)
50 g rosiner
3-4 ss sitronlikør eller annen likør (kan erstattes med vann)
1 loff eller kneip
2 ss sitroncurd (kjøpt eller hjemmelaget)
2 ss bringebærsyltetøy
2 store egg
3 store eggeplommer
2 dl fløte
1 dl helmelk
finrevet skall av 1/2 sitron
Fyll:
3 dl vaniljekrem (kjøpt eller hjemmelaget)
Pynt:
4 store eggehviter
2 dl sukker
(alternativt pisket krem)
Blåbær og bringebær, eller andre bær
Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 C.
Smør to 20 cm kakeformer godt med smør.
Legg rosinene i en skål og hell over likør (eller vann),
sett skålen 1 minutt i microen. Avkjøl.
sett skålen 1 minutt i microen. Avkjøl.
Skjær opp hele loffen eller brødet i skiver og skjær bort skorpene. Legg halvparten av skivene parvis med sitroncurd mellom, bringebærsyltetøy mellom den siste halvparten. Skjær "sandwichene" i mindre biter og sett dem lagvis i hver sin kakeform (med sitronfyll i den ene, med bringefærfyll i den andre.)
Fordel de bløtlagte rosinene mellom de to formene.
Pisk sammen egg, eggeplommer, fløte, melk og finrevet skall av 1/2 sitron og hell blandingen over brødbitene, halvparten i hver form.
La formene stå i 10 minutter til brødet har sugd opp eggeblandingen.
La formene stå i 10 minutter til brødet har sugd opp eggeblandingen.
Stekes i midten av ovnen i ca 25-30 minutter.
Avkjøles på rist.
Sett den ene "brødpudding-kaken" på et kakefat og fordel vaniljekremen utover.
Legg den andre over kremen, men med den ujevne flaten ned, altså opp-ned.
Jeg ønsker dere en herlig 17. mai!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar