tirsdag 3. juni 2014

Filopakker med laks og spinat



Her er forslag til lettlaget sommermat som også egner seg godt til å ha med seg på piknik, på stranda, osv. Fra gammelt av laget man ofte mat innpakket i paideig eller lignende slik at den skulle være enkel å ha med seg utpå jordet, i gruva, osv. Men selv om vi nå oftere er utstyrt med fancy matbokser og kjølevesker så er det fortsatt praktisk - og godt - med ferdiginnpakket mat!

(Tips: lag mini-versjoner av disse som perfekte canapéer til sommerdrinkene...)



Du trenger:
(ca 8 laksepakker)
1 pk filodeig (ca 12 ark)
olivenolje
4 laksefileter, uten skinn og bein (à ca 100-125 g) 
100 g babyspinat
75 g kremost naturell
finrevet skall av 1/2 sitron
salt og pepper

Sett ovnen på 200 C.

Lag spinatblandingen først: ha spinat, kremost, finrevet skall av sitron i en food processor og kjør maskinen til du har en grønn "pesto". Smak til med salt og pepper.

Legg et ark filodeig på en skjærefjøl. Dekk til de resterende filoarkene med et fuktig klede mens du holder på, ellers tørker de ut og blir til flatbrød på null tid.
Pensle over et tynt lag med olivenolje, legg på et nytt ark og pensle igjen. Legg på et tredje ark.
Skjær det hele i to på langs, slik som vist på bildet under.
Skjær laksefiletene i to deler og legg en i hjørnet på den ene delen av filoarkene, se bilde under. 
Legg på ca en spiskeskje med spinatblandingen.


Brett hjørnet med laksebiten over diagonalt, som vist her:


Brett trekanten over på nytt, videre bortover filoarkene:


Brett nok en gang, og deretter brett inn den lille resten som blir til overs. 
På denne måten er alle sidene i trekanten "lukket".


Gjenta med de resterende filoarkene og laksebitene. 
Legg laksepakkene på et stekebrett og pensle over med litt olivenolje, stek dem så i ovnen i 8-12 minutter, avhengig av smak og behag og tykkelsen på laksebitene du bruker. Noen vil ha laksen helt gjennomstekt, noen foretrekker den litt mørkere rosa i midten.

Servér dem gjerne med en tomatsalat eller annet salat, en liten skål med yoghurtdressing er heller ikke å forakte...











































2 kommentarer:

  1. Det ser ut så gott !!! njam, den må jeg prøve :) Hilsen

    SvarSlett
  2. Det er også veldig godt... anbefales :)
    Maria

    SvarSlett