søndag 2. januar 2011

Smørdampet laks med purre og spinat (Salmon with leeks and spinach)

(Scroll for English)



Godt nytt år! Nå er hverdagen her igjen, men heldigvis betyr ikke det at man trenger å spise kjedelig mat! Her er laksen pakket inn i aluminiumsfolie sammen med purre, smør og litt hvitvin, og når den er ferdig i ovnen har man en fiks ferdig saus inne i "pakken". Jeg syns det passer godt å servere denne med spinat, og hvis du vil ha litt ris eller poteter ved siden av kan du jo selvsagt det. Foruten den fabelaktige smaken så er det enda en stor fordel med denne retten: bare én stekepanne å vaske opp!

Happy new year! The holidays are over and it's back to reality, but luckily that doesn't mean you'll have to eat boring food! Here the salmon is cooked in a foil parcel with leeks, butter and some white wine, and when it's cooked you'll have a fab sauce. I like to serve this with wilted spinach, but you could of course serve some rice or boiled potatoes on the side as well. Apart from the amazing flavours there's an additional bonus: only one pan to clean!


Du trenger:
(4 personer)
1-2 purre (en stor eller to mindre)
100 g smør
4 laksefilet'er, ca 125 g hver (uten skinn og bein)
4 ss hvitvin (hvis du ikke har tenkt å drikke resten sammen med fisken etterpå, eller du ikke tilfeldigvis har en åpnet flaske eller 3-litersdunk i huset, så bruk heller en skvett sitronsaft)
250 g spinat
ca 100 g reker, valgfritt
4 store ark aluminiumsfolie


You'll need:
(serves 4)
1-2 leeks (one large or two smaller ones)
100 grams butter
4 salmon fillets, approx. 125 grams each (no skin or bones)
4 tbsp white wine (if you don't plan to drink the rest of the bottle with the fish, or you don't have an opened bottle or bag-in-box in the house, use a squeeze of lemon juice instead)
250 grams spinach
about 100 grams prawns, optional
4 large squares of foil


Sett ovnen på 200 C.
Vask purren og skjær tynne skiver, fordel så på de 4 folie-arkene.
Skjær smøret i 8 skiver/biter, legg 4 av disse på hver sin lille purre-haug.
Legg laksefilet'en oppå dette igjen og dryss over litt salt og pepper.
Legg de siste 4 smørbitene oppå laksen:

Preheat your oven: 200 C/390 F.
Wash the leeks and thinly slice, divide between the squares of foil.
Cut the butter into 8 pieces, put 4 of these onto each "pile" of leeks.
Put the salmon fillet on top, season with salt and pepper.
Put the last 4 pieces of butter on top of the salmon:




Brett opp sidene på aluminiumsfolie-arkene, slik at de blir som en liten "skål".
Ha hvitvinen (eller sitronsaft) over laksen.
Nå bretter du sammen aluminiumsfolien slik at du får en liten "pakke" - men pass på å ikke pakk den stramt; det skal vært en god luftlomme over fisken (sånn at den kan dampes inni der):

Fold the edges of the foil up to form a "bowl".
Add the white wine (or lemon juice) to the salmon.
Now wrap the edges tightly to form a parcel, leaving a generous pocket of air (so the fish can steam):



Sett laksepakkene i ovnen i 8-10 minutter.
I mellomtiden kan du lage spinaten: Sett en stor stekepanne på middels varme, ha i spinaten og flytt den litt rundt til den faller sammen. Skru av varmen på platen, salte og pepre litt og ha gjerne i en liten klatt smør.
Når laksen er ferdig fordeles spinaten på tallerkener, etterfulgt av laks og purre, og evt. reker om du vil. Tøm over sausen fra foliepakken.

Cook the fish parcels for about 8-10 minutes.
Meanwhile, heat a large frying pan and add the spinach, tossing until just wilted. Remove from the heat and add some seasoning, and a small knob of butter, if you like.
When the salmon is cooked, serve on a plate with the spinach, leeks, and prawns (if using), and drizzle over the juices from the parcels.

2 kommentarer:

  1. Hei Maria og godt nytt år:o)
    Dette såg nydeleg ut!!
    Eg har prøvd pannacottaen din med madeiralokk, og den var heilt fantastisk. Har lagt ut oppskrift på bloggen min med link tilbake til deg...Håpar det er greit:o)
    Line

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig kommentar Line! Og så bra at du fikk vellykket resultat med desserten :D
    Du kan selvsagt bare linke når du måtte ønske ;)
    Maria

    SvarSlett