Det var da jeg kjøpte en pakke med hvetetortillas en gang i januar, og så at utløpsdatoen var 15. juni, at jeg bestemte meg for å lage tortilla-lefser selv. Innholdsfortegnelsen var så full av E-numre at den så mer ut som et regnestykke enn en liste med spiselige ingredienser. Den avslørte også en ganske stor andel palmeolje, som er en av de få vegetabilske oljene som inneholder mye av typen mettet fett.
I tillegg gir fettsyresammensetningen i palmeolje oss mye av det uheldige LDL-kolesterolet. Og som ikke det var nok, så bidrar også verdens store forbruk av denne oljen til nedhugging av regnskogene, da produsentene anlegger plantasjer i regnskogsområdene. Vel, nok moralprat for i dag, - uansett er det viktigste argumentet for å lage tortillas selv at de jo smaker så mye bedre!
I bought a packet of wheat tortillas in January, just to discover that the use by-date was 15. June! That's when I decided to make tortillas myself. The list of contents revealed so many E-numbers that it reminded me more of a page from a mathematics book than a list of edible ingredients. It also revealed a decent amount of palm oil, which is one of the very few vegetable oils that contains basically saturated fats (i.e. too much of the "bad" cholesterol). If that wasn't enough, the massive palm oil prodution results in excessive agricultural clearance of the rain forests. Well, enough of the moral talk - the most important reason for making tortillas yourself is that they taste so much better!
Du trenger:
(6 tortillas) 175 g hvetemel (jeg bruker 50/50 vanlig og sammalt) 1 ts bakepulver 1/2 ts salt 50 g kaldt smør, skåret i biter ca 1 dl lunkent vann
You'll need:
(6 tortillas) 175 grams wheat flour (I use 50/50 plain and wholemeal) 1 tsp baking powder 1/2 tsp salt 50 grams chilled butter, diced about 100 ml lukewarm water
Ha mel, bakepulver, salt og smør i en food processor, og kjør maskinen til blandingen ligner brødsmuler. Tøm over i en bolle, rør inn vannet og bland sammen (og kna litt) til du har en deig. Rull den ut til en "pølse" og skjær 6 like store biter. Rull bitene til små baller, sett på et fat, og dekk over med plastfolie. Sett til side i en times tid.
Put the flour, baking powder, salt and butter into a food processor. Whizz until the mixture looks like fine breadcrumbs. Tip into a bowl, stir in the water and mix into a dough. Knead briefly. Roll out into a "sausage" and cut 6 evenly sized pieces from the dough. Roll each one into a ball, place on a plate and cover with cling film. Set aside for about an hour. |
Sound great!
SvarSlett(I'm feeling guilty now about using ready-made tortillas, LOL. Off I go to check the ingredient list!)
x
Tusen takk for oppskrift! Har lett etter dette en stund, men gav til slutt opp.
SvarSlettDenne skal absolutt prøves ut. =)
Anna - I don't think the ingredient list is a problem unless you eat them very often, though ;)
SvarSlettGullfiskbollen - håper du prøver dem! :)
oj .... Enig med deg. Ser gode ut. Har du prøvd maistortilla, har lett overalt etter en god oppdkrift.
SvarSlettHei Camilla - man kan gjerne bruke maismel for å lage maistortillaer, men det har jeg foreløpig ikke prøvd :)
SvarSlettHeisann! Veit du om desse egnar seg til frysing?
SvarSlettFlott blogg :)
Ingrid
Hei Ingrid, jeg har aldri prøvd å fryse dem, så tør ikke uttale meg.. Jeg vil kanskje tro at de blir tørrere og lett vil sprekke i stykker hvis de skal rulles/brettes. Meld gjerne ifra om du prøver! :)
SvarSlettHelse i hver dråpe!! Jeg har hele veien trodd at palmeolje var veldig usunt og noe helt annet enn kokosolje.
SvarSlettJeg gikk i den samme fellen som så mange andre, og tok denne påstanden for god fisk uten å kontrollere kildene.
Etter å ha sjekket opp hva personer jeg stoler på, som Dag Viljen Poleszynski og Dr. Mercola, har å si om palmeolje har jeg endret mening totalt. Helsesystemet har demonisert denne oljen pga innholdet av mettet fett og lagt til grunn sine feilaktige teorier om at mettet fett fører til økt kolesterol som igjen gir hjerte-kar sykdom. Jeg har trodd at palmeolje inneholdt transfett (noe som fortsatt er farlig) men fakta er at andre vegetabilske oljer er mer ustabile og oksiderer lettere enn palmeolje siden transfettsyrer dannes ved delvis herding av umettede fettsyrer. I morgen er det ut å kjøpe en god palmeolje!
Under følger ett innlegg fra Dag Viljen Poleszynski om palmeolje sakset fra:
http://forum.lavkarbo.no/showpost.php?p=227210&postcount=6:
Sitat start "Hei!
Jeg ser at du skriver om palmeolje og at Lipidklinikken regner dette som særlig skadelig. Dag Viljen Poleszynski
Denne påstanden er ikke basert på forskning.
Palmeolje inneholder helsebringende fettsyrer (39 % oljesyre, som det er mye av i olivenolje), 9 prosent linolensyre (essensiell omega-6-fettsyre) og en stor andel korte og mellomlange fettsyrer. Dessuten inneholder palmeolje store mengder antioksidanter i form av betakaroten, andre karotenoider, vitamin E og tokotrenioler.
Oljen er varmebestandig og egner seg godt til steking. I land som tradisjonelt bruker mye kokos- og palmeolje, er hjerte- og karsykdom og også kreft så godt som ukjent. Kokosfett inneholder vel 92 % mettede fettsyrer, som bl.a. motvirker infeksjoner (sopp, virus, bakterier), stimulerer stoffskiftet, motvirker kreft og en rekke andre sykdommer.Det er også galt at palmeolje (og kokosfett) øker kolesterolnivået og derfor bidrar til hjertesykdom. De som spiser mye fett i maten, har ofte lavt kolesterolnivå, og hvis det er høyere enn anbefalt, består det av fraksjoner som er mindre aterogene fordi blodets triglyceridnivå som regel er meget lavt hvis man spiser mye fett (og lite høyglykemiske, betennelsesfremmende karbohydrater).
Til steking er det mest skadelig å bruke olje som inneholder mye omega-6-fettsyrer (dvs. soya-/solsikke og saflorolje) fordi slike oljer lett blir oksidert. Raffinerte oljer med minimalt med antioksidanter er enda verre.
Palmeolje har mye antioksidanter og mettet fett som ikke så lett ødelegges av varme.Vi har publisert en rekke artikler i Mat&Helse om dette temaet, jf. www.matoghelse.no.
Vennlig hilsen Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.Fagredaktør Mat&Helse " sitat slutt.