torsdag 19. mai 2011

Jaffa Cakes

Guttene mine elsker Jaffa Cakes, så en dag jeg hadde litt ekstra tid var det verdt å prøve seg på en hjemmelaget variant. Det var kanskje mannen i huset som ble aller mest begeistret for resultatet, og jeg må også selv innrømme at det var hardt å ikke spise halve brettet med en gang...
Orginalt skal geléen i midten være gul og med appelsinsmak, men siden det var jordbærgelé jeg hadde i huset så ble det jordbærsmak her ;)

My little boys love Jaffa Cakes, so I wanted to try making them at home. The one who was the most excited about the result was actually my husband, and I have to admit that it was hard not to eat half the tray...
Original Jaffas should have a yellow, orange flavoured jelly, but I found strawberry jelly in the cupboard and it worked just as well ;)

Du trenger:
1 pk gelé, valgfri farge/smak
3 dl vann
en 20x30 cm form

3 egg (små/medium), separarert i plomme og hvite
200 g sukker
3/4 dl vann
125 g hvetemel
3/4 ts bakepulver
en langpanne

ca 150-200 g mørk sjokolade
to runde pepperkakeformer i forskjellig størrelse

Lag først geléen, den trenger å stå noen timer for å bli helt stiv. Lag den med 3 dl vann istedet for 5 som pakken sier, og hell utover en bakepapirkledd form ca 20x30 cm. Settes kjølig.

Lag bunnen:
Sett ovnen på 180 C, dekk langpannen med bakepapir.
Ha eggeplommer og sukker i en bolle (gjerne bollen til en kjøkkenmaskin), visp i 2 minutter.
Ha i vannet og visp i ca 10 minutter, eller til blandingen er nokså "fast" og kremete.
Sikt over mel og bakepulver og vend forsiktig inn med en slikkepott.
I en ren bolle, visp eggehvitene til de er blitt stive (men ikke "tørre"). Vend dem forsiktig inn i røren.
Ha over i formen (det blir et tynt lag) og jevn til overflaten som best du kan, stek i ovnen i ca 15-20 minutter, eller til den er gjennomstekt. Sett til avkjøling.
(Framgangsmåte forts. lenger ned.)


You'll need:
1 pkt jell-o, your favourite flavour/colour
300 ml water
a 20x30 cm baking tin, lined with baking paper

3 medium eggs, separated
200 grams sugar
75 ml water
125 grams plain flour
3/4 tsp baking powder
large baking tin, approx. 35x40 cm, or a baking tray

150-200 grams dark chocolate
two different sized cookie cutters, round

First, make the jell-o, it needs some time to firm up. Use 300 ml water only when you make it, and pour into the lined tin. Place in the fridge to set.

Make the base:
Preheat oven to 180 C, line your large tin/baking tray with baking paper.
Place the egg yolks and sugar into a bowl (preferably the bowl of an electric food mixer), and whisk for 2 minutes.
Add the water and whisk for another 10 minutes, or until the mixture is creamy and quite firm.
Sift in the flour and baking powder and fold in gently with a spatula or metal spoon.
In a clean bowl, beat the egg whites until they just hold stiff peaks, then fold them gently into the flour mixture.
Scrape into the tin/tray (it will only make a thin layer), smooth the surface and bake in the oven for about 15-20 minutes, or until cooked through (firm to the touch). Allow to cool.
(Cont. below.)

Når kakebunnen er helt avkjølt, og geleen er helt stiv, bruk pepperkakeformene og stikk ut rundinger: kakebunnen størst, geleen minst.

When the base is completely cool, and the jelly is set, use your cookie cutters to cut out rounds. Use the largest round for the base, the smaller for the jelly. 

Sett bunnene utover et brett el.l., og legg geléfyllet oppå:

Place the cut-out bases onto a tray or so, and put the jelly rounds on top:

Smelt sjokoladen, enten i microovnen eller over vannbad, og ha over Jaffa'ene.
Melt the chocolate, use the micro or a bain-marie, and cover the Jaffa cakes.

Det er litt vanskelig å få dette til å se pent ut, men hvis du vil kan du "pynte litt" på resultatet ved å gjøre som følger:
Ha litt av den smeltede sjokoladen over i hjørnet av en liten plastpose, klipp et lite hull, og skvis ut en tynn stråle over kakene, slik som jeg har gjort her:
(NB. La de sjokolade-dekkede kakene stå litt i kjøleskapet før du evt. gjør dette.)

It's a little hard to make this look good, so if you like you could "camouflage" the cakes by doing this:
Put some of the melted chocolate into a small plastic bag, snip off a tiny piece of the corner, and squeeze the contents over the cakes, like I did here:
(NB. Put the chocolate covered cakes in the fridge for a few minutes before you do this.)

Nam! Hjemmelagede Jaffa Cakes :-P

Yum! Homemade Jaffa Cakes :-P






9 kommentarer:

  1. Dette skal definitivt utprøvast, Maria:o) Elskar jaffacakes...og desse såg himmelske ut!!

    SvarSlett
  2. Takk, Line! Håper du prøver :-D

    Anna - considering your competence you'll make better looking ones that these! :-)

    SvarSlett
  3. Herlig! De ser virkelig gode ut!!

    SvarSlett
  4. Tusen takk for det, Ina! :)

    SvarSlett
  5. There's no butter so it's a light recipe ;-) I love them too, I should give them a go, yours look delish!

    SvarSlett
  6. Thanks Julie! I chose a butter-free sponge base to make the Jaffas as light as possible ;-)
    Maria

    SvarSlett
  7. wow dette skal jeg prøve, jeg eeelsker jaffa cakes ;)

    SvarSlett
  8. Samme her, Kine! Det var min elsk for Jaffa Cakes som gjorde at jeg fant på å lage mine egne ;-p
    Maria

    SvarSlett