tirsdag 14. juni 2011

Sommerlige smørbrød
(Summertime sandwiches)



Sommertid her på klodens nordlige del er en kortvarig årstid, så den må nytes maksimalt den lille stunden den varer. Smørbrød, eller sandwicher, passer godt å ta med seg utendørs, enten om det er piknik med venner, sommeravslutning, jentetreff i parken, biltur, fjelltur eller man bare rett og slett vil nyte været i hagen.
Her er noen forslag til fyll i smørbrødene, som for det meste er lette og sunne. Tunfiskrøre med spinat og alfaalfaspirer gir deg en rekke vitaminer og antioksidanter, i tillegg til protein. Kyllingvarianten med pesto og tomat gir deg også antioksidanter og protein, og smørbrødet med roastbeef og coleslaw er rikt på fiber og C-vitaminer. Styr unna kneipp-brødet når du lager disse, bruk heller et godt grovbrød eller grove rundstykker - da blir du mett lengre og unngår å bli fysen så fort igjen... Oppskriftene er beregnet på ca to smørbrød, så kan du bare doble eller triple ingrediensene ettersom hvor mange du skal lage mat til.

The summer here is so short that we need to savour every minute of it. Sandwiches are prefect for outdoor eating; picnic with friends, roadtrips, hiking, meeting the girls in the park, or if you just want to enjoy the weather in your garden.
I made some fillings the other day, and these suggestions are easy and relatively healthy ;-) The sandwich with tuna, spinach and alfaalfa sprouts gives you a wide range of vitamins and antioxidants, in addition to protein. The chicken and tomato filling also gives you antioxidants and protein, and the roastbeef/coleslaw variant provides dietary fibre and vitamin C. Please use a good, brown bread for this, or some brown and/or seedy bread rolls. You'll feel full for longer, and you won't feel the afternoon cravings kicking in so quickly... The recipes are for two sandwiches, feel free to double or triple the ingredients according to the number of people you're feeding.


Hvem takker nei til en piknik med denne kurven..!? Ingen jeg kjenner i hvert fall.
Den rosa lemonaden fra Lorina er av en annen verden, helt nydelig, og et supert alternativ til vin eller andre alkoholholdige drikker. Du får tak i den i velassorterte matforretninger, eller hos GourmetPikene.

Who wold say no to a picnic with this basket..!? Nobody I know, that's for sure.
The pink lemonade from Lorina is fantastic, and such a great alternative to wine or other alcoholic drinks. You can get it in assorted shops and delis, or at GourmetPikene (Norwegian link).



Smørbrød med tunfiskrøre og spinat
(2 porsjoner)
4 skiver godt brød, eller 2 mellomstore rundstykker
150 g tunfisk på boks (i vann), avrent vekt
3 ss majones
2 ss yoghurt naturell (bruk helst den tyrkiske eller greske varianten som er litt tykkere)
salt og pepper
1 ss kapers, hakket (valgfritt)
en håndfull spinatblader
en liten håndfull alfaalfa-spirer

Ha tunfisk, majones, yoghurt naturell (og evt. kapers om du bruker det) i en bolle, rør alt forsiktig sammen. Smak til med salt og pepper.
Legg noen spinatblader utover to av brødskivene, eller på to halve rundstykker, og bre utover tunfiskrøren. Pynt med alfaalfaspirer på toppen, legg på den andre skiven eller topplokket av rundstykket.


Tuna and spinach sandwich
(2 servings)
4 slices bread, or 2 medium bread rolls
150 grams canned tuna, drained weight
3 tbsp mayo
2 tbsp natural yoghurt (preferably the thick, Greek type)
salt and pepper
1 tbsp capers, chopped (optional)
handful baby spinach leaves
small handful alfaalfa sprouts

Put the tuna, mayo and yoghurt into a bowl (and the capers, if using), stir until combined. Salt and pepper to taste.
Place some spinach leaves onto two of the slices of bread, or onto two bread roll halves, and spread out the tuna mixture. Divide the alfaalfa sprouts between the two, and place the remaining slices of bread/bread roll tops on top.
  



Smørbrød med kylling og pesto
(2 porsjoner)
4 skiver godt brød, eller 2 mellomstore rundstykker
1 stekt eller kokt kyllingbryst, skåret i skiver
2 ss rød eller grønn pesto
1 håndfull ruccola-salat
1 moden tomat, i skiver
litt salt

Bre utover 1 ss pesto på to av brødskivene, eller på to halve rundstykker. Legg noen ruccola-blader på hver del og fordel kylling over der igjen. Ha litt salt på kyllingen før du legger på tomatskivene, og til slutt den andre brødskiven/topplokket av rundstykket.


Chicken and pesto sandwich
(2 servings)
4 slices bread, or 2 medium bread rolls
1 cooked chicken breast, sliced
2 tbsp red or green pesto
1 handful rocket/arugula
1 ripe tomato, sliced
salt

Spread the pesto onto two slices of bread, or the bottom parts of the bread rolls if that's what you're using. Divide the rocket between the two, and then the chicken. Sprinkle a little salt onto the chicken pieces, and place the sliced tomato on top. Put the remaining slices of bread, or bread roll tops, on top of the filling.




Smørbrød med roastbeef og coleslaw
(2 porsjoner)
4 skiver godt brød, eller 2 mellomstore rundstykker
6 skiver roastbeef
1 gulrot (ca. 100g), revet
100g kålrot, revet
3 ss majones
2-3 ss yoghurt naturell (bruk helst den tyrkiske/greske varianten som er litt tykkere)
1 ss mangochutney (eller en mild appelsinmarmelade)
salt og pepper
1 vårløk

Ha revet gulrot og kålrot i en bolle, og rør inn majones, yoghurt og mangochutney/marmelade. Salte og pepre etter smak. Fordel roastbeef på to av brødskivene, eller på to halve rundstykker.
Bre utover kålsalaten, skjær opp vårløk i tynne ringer og dryss over. Legg på de to brødskivene som er igjen, eller topplokkene til rundstykkene.


Roastbeef and coleslaw sandwich
(2 servings)
4 slices bread, or 2 medium bread rolls
6 (thin) slices of roastbeef
1 carrot (about 100g), grated
100 grams swede or rutabaga, grated
3 tbsp mayo
2-3 tbsp natural yoghurt (preferably the thicker Greek variant)
1 tbsp mango chutney (or use a mild orange marmalade)
salt and pepper, to taste
1 spring onion

Place the grated carrot and swede/rutabaga into a bowl, stir in the mayo, yoghurt and chutney/marmalade. Salt and pepper to taste.
Divide the roastbeef between two of the slices of bread, or bread roll halves if that's what you're using. Spread on the coleslaw, then thinly slice the spring onion and sprinkle on top. Put the remaining slices of bread, or bread roll tops, on top of the filling.



Life is beautiful!


7 kommentarer:

  1. Nam, dette så godt ut! Kjente jeg ble sulten nå. ;)

    SvarSlett
  2. Hei Maria!
    En veldig fristende piknikkurv! Tunfiskrøre på brødskiva er noe av det beste som finnes!
    (Du hadde blitt borte fra min bloggliste da jeg byttet adresse på bloggen, nå er du på plass igjen!)
    Klem fra Anne

    SvarSlett
  3. Enig med deg, Anne! Tunfiskrøre-varianten var den beste etter min mening..!

    SvarSlett
  4. Maria, see how quickly I've learnt something from you again? I had no idea you could eat swede raw! I must, must try it this way, thank you so much:) These sandwiches all sound fabulous - and yes please I would love to be invited to such a picnic:D

    SvarSlett
  5. Oh, and PS, a HUGE congrats on your contributions to Femelle! Can't wait to see more, I am so excited for you - what a perfect 'job':D

    SvarSlett
  6. Thank you Coby! And yes, you would be invited to all my picnics if you didn't live on the other side of the globe.. :(
    Maybe one day... ;)

    SvarSlett