søndag 21. august 2011

Panzanella



Hvis du ofte har daggammelt eller tørt brød liggende så er dette salaten for deg. Italienerne har mange triks for å slippe å kaste mat, og der har vi mye å lære! Det var visstnok de driftige italienske husmødrene som i gamle dager kom på denne metoden for å forvandle tørt brød til en smaksopplevelse. 
Jeg synes denne salaten er god i seg selv, men den er super som tilbehør også, kanskje spesielt til kylling og rødt kjøtt. - Eller hvis det fortsatt er grillvær hos deg hvorfor ikke bruke den som grilltilbehør.
(Oppskrifter på Panzanella finnes i hundrevis, denne gangen  ble jeg inspirert etter å ha lest i Nigella Kitchen.)


Are you one of those people who often have stale, dry bread hanging around? Then this is the salad for you. The Italians have developed so many ways to avoid throwing food away, we have so much to learn from them! Apparently it was the Italian mammas who came up with this clever way of transforming stale bread into a delicious meal.
I think this salad is good as it is, but it's also a nice accompaniment to chicken and red meat, and grilled meats.
(You can find hundreds of recipes for Panzanella, this time I was inspired by Nigella Kitchen.)




Du trenger:
(2-4 personer, som egen rett eller tilbehør)
250 g tørt brød eller loff
1/2 rødløk, skåret i tynne halvmåner
1/2 dl rødvinseddik
500 g skikkelig modne tomater
1/2 hvitløksfedd
2 ts flaksalt
en klype sukker
1 dl god extra-virgin olivenolje
stor håndfull basilikumblader


Riv eller skjær opp brødet i biter (ca 2x2 cm).
Ha rødløken over i en bolle (som skal ha plass til alle ingrediensene etterpå), hell over rødvinseddik og la dette stå og trekke i minst 10 minutter.
Press eller riv hvitløk over løkblandingen.
Ha tomatene i en annen bolle og hell over kokende vann, la dette stå i 4-5 minutter.
Tøm av vannet og dra av skinnet på tomatene. Del dem i fire og ta ut den våte frø-kjernen, deretter hakk opp grovt og ha oppi bollen sammen med løk og eddik.
Rør inn salt og sukker, ha så i brødbitene og bland godt.
Tøm over olivenolje og bland inn sammen med det meste av basilikumbladene.
Ideellt sett skal dette få stå og godgjøre seg under litt plastfolie i kjøleskapet, men jeg syns det smaker godt med en gang også. Ha resten av basilikumbladene over rett før servering.




You'll need:
(2-4 servings, as a dish on its own or as an accompaniment)
250 grams staled bread
1/2 red onion, cut into thin half-moons
50 ml red wine vinegar
500 grams ripe tomatoes
1/2 clove garlic
2 tsp sea salt flakes
pinch sugar
50 ml good extra virgin olive oil
large handful basil leaves


Tear or cut the bread into pieces (about 2x2 cm).
Put the red onion into a bowl (large enough to take all the ingredients later), pour the red wine vinegar over it and leave to steep for at least 10 minutes.
Grate or mince half a garlic clove over the onion and vinegar.
Put the tomatoes in a bowl and pour boiling water over to cover them, leaving for 4-5 minutes.
Drain the tomatoes, then peel and remove the seedss. Roughly chop and put into the bowl of onions.
Stir in the salt and sugar, then add the bread and toss to mix.
Pour in the oil and add most of the basil leaves, toss again.
Ideally, you should leave this in the fridge to steep for a while, but I think it's nice straight away, too. Add the remaining basil leaves when you're ready to serve.











2 kommentarer:

  1. I remember writing to the Nigella Team 'suggesting' (how much front do *I* have?) that I'd love to see a Panzanella recipe from Nigella as I knew I'd love it:) LOL So when it was published and I blogged about it, I titled it 'Nigella's recipe just for me' (wishful thinking;)). I DO like it too, though it is different from my own idea of the recipe where I toasted the bread. This one is easier and quicker:)

    Yours looks beautiful Maria, love those delicate little basil leaveas:D

    SvarSlett
  2. So I may have you to thank for this recipe! Thanks ;-) And you always leave such lovely comments :-*
    Maria

    SvarSlett