torsdag 6. oktober 2011

Ostekake med hvit sjokolade og ricotta
(White chocolate and ricotta cheesecake)



Dette er en silkemyk og deilig ostekake som ikke er altfor søt. Jo bedre kvalitet på sjokoladen du bruker, jo bedre blir også kaken (logisk nok...). Jeg brukte en Valhrona Fresh & Silky White Chocolate som virkelig er på øverste hylle i sjokoladeverdenen, den kan du få tak i hos f.eks Gourmetpikene. Lager du denne til en spesiell anledning så burde du unne deg det beste av det beste :-)


This is such a silky and delicious cheesecake, not too sweet. The better the quality of your chocolate, the better the taste (obviously). 
I used a Valhrona Fresh & Silky White Chocolate this time, and Valhrona really is the best of the best. If you make this for a special occasion make sure you buy the best quality you can afford!



Du trenger:
Bunn:
50 g smør
175 g Digestive-kjeks


200 g hvit sjokolade, hakket
1 dl melk
5 gelatinplater
500 g (to bokser) Ricotta
3 dl kremfløte
50 g melis
2 egg, separert i plomme og hvite
+ litt hvit sjokolade til pynt, jeg brukte også deler av en Crunchie Bar, hakket (sistnevnte er ikke så lett å få tak i her i Norge, så bruk det du ønsker)




You'll need:
Base:
50 grams butter
175 grams Digestives


200 grams white chocolate, chopped
100 ml milk
5 gelatine leaves
500 grams Ricotta
300 ml double cream
50 grams icing sugar
2 eggs, separated
+ extra white chocolate to decorate, I also used chopped Crunchie Bar.



Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 C.
Gjør klar en springform ca 20 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen og smør sidene.
Knus Digestive-kjeksene til de er bare smuler (du kan f.eks ha dem oppi en plastpose og banke løs med kjevla). Smelt smøret og bland dette inn i kjekssmulene.
Trykk denne blandingen utover bunnen av formen, bruk f.eks baksiden av en skje.
Sett denne i ovnen i 5 minutter, ta den så ut og avkjøl helt.
Legg gelatinbladene i en skål med kaldt vann, ca 5-10 minutter.
Smelt hvit sjokolade over vannbad sammen med melken, rør til du har en varm, jevn blanding.
Klem vannet ut av gelatinbladene (som nå skal være helt myke), og ha dem over i den smeltede sjokoladen. Rør grundig med en visp til de løses opp/smelter.
Ha ricotta, fløte, melis og eggeplommer i en bolle, visp eller rør godt til alt er smidig og godt blandet.
Ha eggehvitene i en annen bolle, visp dem med rene visper til de er nesten stive.
Hell sjokoladeblandingen over i ricotta/eggeblandingen, rør til dette er godt blandet inn.
Til slutt, vend inn de piskede eggehvitene.
Hell denne herligheten over i formen, oppå den avkjølte kjeksbunnen.
Sett formen kaldt fram til servering, den må nok ha minst 4 timer i kjøleskapet før det er mulig å skjære stykker fra den.
For å ta formen av kaken uten å ødelegge den kan du skjære med en skarp kniv langs innsiden av formen, eller, enda bedre, bruk en crème brulée blåselampe litt forsiktig på utsiden. Da slipper formen taket i kaken når den varmes opp litt.
Pynt med litt hvit sjokolade, du kan f.eks bruke en ostehøvel for å få tynne "rør" å pynte med. Jeg eeelsker Crunchie Bar som dessverre ikke er så lett å komme over her til lands, men den har så fin gullfarge når man hakker den opp. Men du kan også hakke opp litt mørk sjokolade å pynte med, eller kanskje noen rosa granateplefrø... Det blir også kjempefint.




Preheat your oven to 200 C.
Line and grease a springform tin about 20 cm diameter. 
Crush the Digestives, there should be no large pieces left. Melt the butter, then mix this into the crumbs. Press this mixture into the base of your tin, using the back of a spoon or so.
Bake in the oven for 5 minutes, then leave to cool completely.
Soak the gelatine leaves in a bowl of cold water, about 5-10 minutes.
Put the chocolate and the milk into a bowl, then place the bowl over a pan of barely simmering water. Melt, and stir until smooth.
Squeeze the water out of the soaked gelatine leaves, add them to the warm chocolate/milk mixture. Stir thoroughly until the gelatine has dissolved.
Place the ricotta, cream, icing sugar and egg yolks into a bowl, whisk until combined and smooth.
Place the egg whites into another bowl, whisk until the soft peak stage.
Pour the chocolate mixture into the ricotta/egg mixture, mix until thoroughly combined.
Now fold in the egg whites.
Pour all this deliciousness into the tin, on top of the cooled Digestive base.
Chill the cheesecake, it'll need at least 4 hours in the fridge to set.
To release the cake from the tin, use a sharp knife around the edges, or, even better, use a Crème Brulée blowtorch around the outside of the tin, then the cake will let go of the tin as it heats up a little.
Decorate with some white chocolate shavings. I am a big fan of Crunchie and I love the gold colour of a chopped up bar, but use whatever you prefer. You could also use dark chocolate, or how about some lovely pink pomegranate seeds sprinkled on top...
Enjoy!






13 kommentarer:

  1. Bra blogg, Maria!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

    Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så får du tips om andre gode blogger også. Alle som har forslag tilgode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside kan sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

    SvarSlett
  2. Åh nå fikk jeg fryktelig lyst på crunchie-bar.. Det er det leeenge siden jeg har smakt! Kaken så også nydelig ut ;)

    SvarSlett
  3. Tusen takk, Magne!! Det blir satt stor pris på! :-D

    Hanne - det er en tragedie at de ikke finnes i Norge, kanskje vi skulle starte en facebook-gruppe; "Ja til Cruncie bars i Norge!", hihi. Jeg storhamstrer når jeg er i utlandet, og "bestiller" når venner og familie reiser ;)

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  5. Hanne - takk for det!

    Rebecca - ja det håper jeg at du gjør :-)

    SvarSlett
  6. Ricotta er også umuli og få tak i ....sukk hater det elendige utvalget i norge.

    SvarSlett
  7. Meny-kjeden ser ut til å ha ricotta når jeg trenger det. Men vi må nok se lagt etter at lavpriskjedene skal ta det inn...:-(

    SvarSlett
  8. ...og det er den også ;-)

    SvarSlett
  9. Nam, frister....:) Skal ha gjester imorgen så blir nok noe a la dette til dessert, takk for inspirasjon Maria.

    SvarSlett
  10. Takk for det Annica! Håper det ble bra ;-)

    SvarSlett