onsdag 16. november 2011

Aromatisk pilaff med lam
(Aromatic lamb pilaf)



Dagens middagstips krever bare én kasserolle, og til tross for en litt lang ingrediensliste så er middagen på bordet i løpet av en halvtime. Denne retten var faktisk farsdagsmiddag på søndag som var, og den slo an hos både far og mor! De varmende, aromatiske krydderne og smaken av varmere breddegrader var deilig denne kjølige dagen :-) Noe å servere til helgen kanskje?


You'll only need one pan to make this dish, and despite the quite epic list of ingredients - dinner's on the table in 30 minutes. We ate this on Father's Day (which was last Sunday) and it was a hit with both father and mother. The warming, aromatic spices and the taste of a warmer climate was very nice on this quite chilly day :-)
Something for the weekend, perhaps?




Du trenger:
(4 porsjoner)
en skvett solsikkeolje
1/2 kg kjøttdeig av lam (vanlig kjøttdeig blir også godt)
1 ts malt kanel
2 ss malt spisskummen
1/2 ts chilli flakes (tørket chilli, kan fåes hos bl.a Gourmetpikene)
1 ss honning (helst den rennende typen)
juicen av 1 sitron
1 løk, skåret i to og deretter i tynne halvmåner
2 hvitløksfedd, finhakket
200 g ris (basmati blir best her)
3 3/4 dl grønnsakskraft (varm)
en klype safrantråder (kan utelates)
2 gulrøtter, revet
150 g revet gresskar eller moskusgresskar/flaskegresskar/muskatgresskar (kjært barn har mange navn)
revet skall av 1 appelsin (kun det orange, ikke det bitre hvite)
en håndfull mandelflak, ristet i en tørr stekepanne
litt frisk mynte, hakket
ca 2-3 dl yoghurt naturell (eller gresk yoghurt), til servering


Ha litt olje i en kasserolle eller stor stekepanne med lokk. 
Varm opp og stek kjøttdeigen sammen med krydderne (kanel, spisskummen og chilli) til den er fint brunet, bruk en sleiv el.l. for å dele opp klumper.
Ha i honningen og rør den inn. Ha alt dette over i en skål eller bolle, tøm over sitronjuicen og sett til side.
I den samme kasserollen steker du løk og hvitløk i litt mer olje, ca 5 minutter. Ha i risen og rør inn den varme kraften. Legg på lokk, skru ned varmen og la dette småputre til risen er ferdig, ca 10 minutter om du bruker basmati. 
Ha safran i en liten kopp eller skål og ha over 1 ss varmt vann. 
Når risen er ferdig ta av lokket og rør inn revet gulrot, gresskar, appelsinskall, kjøttet og safran (inkl. vann). Sett på lokket igjen og la dette stå i 5 minutter.
Bland alt godt og dryss over litt mynte og ristede mandelflak, servér med litt yoghurt naturell ved siden av.




You'll need:
(4 servings)
splash sunflower oil
500 grams lamb mince 
1 tsp ground cinnamon
2 tbsp ground cumin
1/2 tsp chilli flakes
1 tbsp runny honey
juice of 1 lemon
1 onion, thinly sliced
2 garlic cloves, finely chopped
200 grams rice (preferably basmati)
375 ml vegetable stock (hot)
pinch saffron 
2 carrots, grated
150 grams punpkin or butternut squash, grated
grated zest of 1 orange
toasted flaked almonds
small handful fresh mint, chopped
200-300 ml natural (or Greek) yoghurt, to serve


Heat a little oil in a pan (which has a lid).
Fry the mince with the spices (cinnamon, cumin and chilli) until nicely browned, breaking up any lumps.
Stir in the honey and transfer to a bowl, pour over the lemon juice and set aside.
In the same pan, add a little more oil and cook the onion and garlic, about 5 minutes.
Add the rice and stir in the hot stock. Put the lid on and leave to simmer until the rice is done, about 10 minutes if you're using basmati.
Put the saffron in a little cup or bowl and soak in 1 tbsp hot water.
When the rice is done, remove the lid and stir in the grated carrot, pumpkin/butternut squash, orange zest, mince and saffron (including the soaking liquid). Put the lid back on and leave for 5 minutes.
Mix well and sprinkle over some mint and toasted flaked almonds, serve with some yoghurt on the side.


Inspiration: Delicious magazine.




11 kommentarer:

  1. Nam! Det øverste bildet er veldig, veldig appetittvekkende :)

    SvarSlett
  2. Mmm..det så og hørtes godt ut:)
    Håper du har en fin onsdag,søte deg.
    Klem

    SvarSlett
  3. Takk og i like måte :)
    Maria

    SvarSlett
  4. Thanks, Anna! It was very good indeed:)

    SvarSlett
  5. Men når skal kanelen, chilien og spisskummen i gryta? Finner det ikke i oppskriften din.

    SvarSlett
  6. Hei Vilde, det er bare å beklage, det har visst gått litt fort i svingene her.. ;) Krydderne haes i sammen med kjøttet når det stekes.
    Rettet det opp nå! Takk for at du ga beskjed :)
    Maria

    SvarSlett
  7. Det går veldig bra :) Jeg hadde krydderne sammen med løken og det ble veldig godt. Oppskriften er super, frisk og god! Holdt til bake på chilien og da var den superpopp for datteren min på 15 mnd også.

    SvarSlett
  8. Dette er bare sååå godt!! Jeg er mammaen til Vilde som har forrige kommentar. Vilde hadde med gresskar hjem til jul og vi har laget mat og kost oss i storfamilien.
    Mitt spørsmål er om det finnes noe som kan erstatte gresskaret i oppskrifta? Det er vanskelig for meg å få kjøpt det der vi bor.

    SvarSlett
  9. Hild - så hyggelig å høre!! Enig i at dette er en veldig god rett, synes spesielt at den passer nå etter all julematen siden; jeg får så lyst på litt andre kryddersmaker enn salt og pepper..
    Hvis du ikke får tak i gresskar kan du prøve gulrot, det blir også godt :)
    Maria

    SvarSlett