Du trenger: (4 porsjoner) en skvett solsikkeolje 1/2 kg kjøttdeig av lam (vanlig kjøttdeig blir også godt) 1 ts malt kanel 2 ss malt spisskummen 1/2 ts chilli flakes (tørket chilli, kan fåes hos bl.a Gourmetpikene) 1 ss honning (helst den rennende typen) juicen av 1 sitron 1 løk, skåret i to og deretter i tynne halvmåner 2 hvitløksfedd, finhakket 200 g ris (basmati blir best her) 3 3/4 dl grønnsakskraft (varm) en klype safrantråder (kan utelates) 2 gulrøtter, revet 150 g revet gresskar eller moskusgresskar/flaskegresskar/muskatgresskar (kjært barn har mange navn) revet skall av 1 appelsin (kun det orange, ikke det bitre hvite) en håndfull mandelflak, ristet i en tørr stekepanne litt frisk mynte, hakket ca 2-3 dl yoghurt naturell (eller gresk yoghurt), til servering Ha litt olje i en kasserolle eller stor stekepanne med lokk. Varm opp og stek kjøttdeigen sammen med krydderne (kanel, spisskummen og chilli) til den er fint brunet, bruk en sleiv el.l. for å dele opp klumper. Ha i honningen og rør den inn. Ha alt dette over i en skål eller bolle, tøm over sitronjuicen og sett til side. I den samme kasserollen steker du løk og hvitløk i litt mer olje, ca 5 minutter. Ha i risen og rør inn den varme kraften. Legg på lokk, skru ned varmen og la dette småputre til risen er ferdig, ca 10 minutter om du bruker basmati. Ha safran i en liten kopp eller skål og ha over 1 ss varmt vann. Når risen er ferdig ta av lokket og rør inn revet gulrot, gresskar, appelsinskall, kjøttet og safran (inkl. vann). Sett på lokket igjen og la dette stå i 5 minutter. Bland alt godt og dryss over litt mynte og ristede mandelflak, servér med litt yoghurt naturell ved siden av. You'll need: (4 servings) splash sunflower oil 500 grams lamb mince 1 tsp ground cinnamon 2 tbsp ground cumin 1/2 tsp chilli flakes 1 tbsp runny honey juice of 1 lemon 1 onion, thinly sliced 2 garlic cloves, finely chopped 200 grams rice (preferably basmati) 375 ml vegetable stock (hot) pinch saffron 2 carrots, grated 150 grams punpkin or butternut squash, grated grated zest of 1 orange toasted flaked almonds small handful fresh mint, chopped 200-300 ml natural (or Greek) yoghurt, to serve Heat a little oil in a pan (which has a lid). Fry the mince with the spices (cinnamon, cumin and chilli) until nicely browned, breaking up any lumps. Stir in the honey and transfer to a bowl, pour over the lemon juice and set aside. In the same pan, add a little more oil and cook the onion and garlic, about 5 minutes. Add the rice and stir in the hot stock. Put the lid on and leave to simmer until the rice is done, about 10 minutes if you're using basmati. Put the saffron in a little cup or bowl and soak in 1 tbsp hot water. When the rice is done, remove the lid and stir in the grated carrot, pumpkin/butternut squash, orange zest, mince and saffron (including the soaking liquid). Put the lid back on and leave for 5 minutes. Mix well and sprinkle over some mint and toasted flaked almonds, serve with some yoghurt on the side. |
Inspiration: Delicious magazine.
|
Nam! Det øverste bildet er veldig, veldig appetittvekkende :)
SvarSlettTakk for det, Siri!
SvarSlettMmm..det så og hørtes godt ut:)
SvarSlettHåper du har en fin onsdag,søte deg.
Klem
Takk og i like måte :)
SvarSlettMaria
Maria, that looks very good!
SvarSlettThanks, Anna! It was very good indeed:)
SvarSlettMen når skal kanelen, chilien og spisskummen i gryta? Finner det ikke i oppskriften din.
SvarSlettHei Vilde, det er bare å beklage, det har visst gått litt fort i svingene her.. ;) Krydderne haes i sammen med kjøttet når det stekes.
SvarSlettRettet det opp nå! Takk for at du ga beskjed :)
Maria
Det går veldig bra :) Jeg hadde krydderne sammen med løken og det ble veldig godt. Oppskriften er super, frisk og god! Holdt til bake på chilien og da var den superpopp for datteren min på 15 mnd også.
SvarSlettDette er bare sååå godt!! Jeg er mammaen til Vilde som har forrige kommentar. Vilde hadde med gresskar hjem til jul og vi har laget mat og kost oss i storfamilien.
SvarSlettMitt spørsmål er om det finnes noe som kan erstatte gresskaret i oppskrifta? Det er vanskelig for meg å få kjøpt det der vi bor.
Hild - så hyggelig å høre!! Enig i at dette er en veldig god rett, synes spesielt at den passer nå etter all julematen siden; jeg får så lyst på litt andre kryddersmaker enn salt og pepper..
SvarSlettHvis du ikke får tak i gresskar kan du prøve gulrot, det blir også godt :)
Maria