torsdag 3. november 2011

Pai med grønnkål
(Chard tart)



Grønnkål går under betegnelsen "supermat" på grunn av sitt innhold av nyttige næringsstoffer. Blant annet er den svært rik på kostfiber, vitamin A, vitamin E, vitamin B6, folat og vitamin C. I tillegg er den er kilde til kalsium - 100 gram grønnkål inneholder faktisk mer kalsium enn 1 dl melk! (kilde: bama.no.) Det er ikke så ofte jeg ser den i butikken, så når jeg ser den så tar jeg ofte med meg litt. Jeg har også tidligere fått tak i grønnkål på Bondens Marked, og i svigermors grønnsakshage... 
Finner du ikke grønnkål er spinat et godt alternativ, den har også mange av de samme helsefordelene.


Chard is labelled "super-food" because of its high content of nutrients; it's packed with dietary fibre, various vitamins, folate and calcium. It's not available around the year so I try to use it when I have the chance. If I can't get chard in the shops I may find it in farmer's markets or in my mother-in-law's garden...
If you can't get hold of chard - use spinach instead.



Du trenger:
(3-4 personer)
Til paideigen:
250 g hvetemel
150 g smør, i biter
2-3 ss kaldt vann
en klype salt


Til fyllet:
400 g grønnkål (eller spinat)
250 g ricotta (eller kremost naturell)
skall fra 1/2 sitron
3 ss revet Parmesan
100 g stekt bacon, i småbiter
salt og pepper
1 egg (til pensling)
en springform eller paiform, ca 22-24 cm i diameter




You'll need:
(3-4 servings)
For the pastry dough:
250 grams plain flour
150 grams butter, cut into pieces
2-3 tbsp cold water
pinch salt


For the filling:
400 grams chard (or spinach)
250 grams ricotta (or cream cheese)
zest of 1/2 lemon
3 tbsp grated Parmesan
100 grams fried bacon, cut or broken into small pieces
salt and pepper
1 egg (for brushing)
a springform tin or pie dish approx. 22-24 cm diameter


Deigen: ha mel, salt og smør i en food processor og kjør på til blandingen ser ut som smuler. 

Ha i egg og kjør igjen, tilsett vannet gradvis til deigen samler seg i en klump.
Ha klumpen på et stykke plastfolie, pakk den inn og legg i kjøleskapet i en liten time.
I mellomtiden gjør klar grønnkålen: fjern den nederste delen av stilken, den er ganske hard. 

Vask så grønnkålen og ha den i en kjele, ha i en liten skvett vann og legg på lokk. Kok/damp på middels varme til bladene er blitt nokså møre, det tar ca 7-8 minutter. (Hvis du bruker spinat er 2-3 minutter nok.)
Ha alt over i et dørslag og klem ut så mye væske som mulig. 

Grovhakk den så og ha over i en bolle, rør inn ricotta/kremost, Parmesan, sitronskall, bacon og litt salt og pepper. Bland godt.
Kjevle ut paideigen mellom to ark plastfolie; på den måten kan du kjevle den nokså tynn uten å tilsette mer mel (som igjen gjør paiskallet tørt).
(forts. under)

The pastry dough: place the flour, salt and butter into the bowl of a food processor, whizz until the mixture resembes breadcrumbs. 

Add the egg and whizz again, then gradually add the water until the dough comes together. Wrap in cling film and place in the fridge for an hour.
Meanwhile, prepare the chard: remove the hard parts of the stalks. 

Then wash and put into a large pan. Add a splash of water, clamp the lid on and cook on a medium heat until the chard is tender, about 7-8 minutes. (Spinach may only need 2-3 minutes.) 
Place in a colander and squeeze out as much liquid as you can. 
Roughly chop and put into a bowl, then stir in the ricotta or cream cheese, Parmesan, lemon zest, bacon and some salt and pepper. Mix well.
Roll out the pastry dough between two pieces of cling film, in this way you're able to roll it out without adding more flour (which can make the baked pastry very dry).
(cont. below)



Ha grønnkål-fyllet oppi paiformen, jevn til overflaten litt.
Skjær av den overflødige paideigen som henger over kanten av formen, samle restene sammen i en klump og kjevle den ut. Legg den over fyllet, og brett kantene fra bunnen over så de akkurat overlapper hverandre. 
Pensle med egget, skjær så noen små hull i "topplokket" slik at dampen får et sted å komme seg ut under stekingen.
Stekes i ovnen på 180 C i ca 50-55 minutter til toppen er gyllen.
Serveres varm eller lunken.


Put the chard filling into the bottom of the tin/pastry, smoothing the top.
Cut off the excess dough from the sides of the tin, knead them together to make a little ball, then roll it out. Place it on top of the filling and pinch the edges together to seal the tart securely.
Brush the top with the egg, then cut two or three slits in the top to allow the steam to escape.
Bake in a 180 C oven for about 50-55 minutes until golden brown.
Serve hot or warm.



Enjoy!







4 kommentarer:

  1. Ser utrolig godt ut! Grønnkål har jeg blitt veldig glad i og har lyst til å bruke det mer. Tror jeg skal teste fyllet på denne paien :-D

    SvarSlett
  2. Takk for det, Janicke. Anbefales!

    SvarSlett
  3. Den såg kjempegod ut! Må lage den en dag :) Men får du ungane til å ete den? Spent på korleis mine reagerer ;)

    Renate

    SvarSlett
  4. Hei Renate, mine var ikke overbegeistret, men begge smakte.. Eldste på 6 likte best kanten på paideigen, hehe ;-)

    SvarSlett