tirsdag 1. november 2011

Grovt havrebrød
(Oatmeal bread)



Dette brødet ble til etter et feilkjøp, men resultatet ble så bra at jeg tror jeg kommer til å "feilkjøpe" flere ganger! Det gikk litt fort for seg i butikken da jeg skulle kjøpe frokostblanding, fikk med meg en eske havregrøt-mix istedet. Jeg har aldri vært spesielt glad i havregrøt så esken ble stående i skapet en god stund før jeg tenkte at det kanskje kunne ble et godt brød av den.. og det ble det! 


This bread was "created" when I once came home with a box of oatmeal mix instead of müsli.. I guess I was in a hurry when I was shopping. I've never been a big fan of oatmeal, hence the box was stashed in my cupboard for a while until I figured it would make a good bread. And it did!



Du trenger:
(2 brød)
8 dl lunkent vann
1 pose tørrgjær
1/2 ts salt
1 pakke/500 g havregrøt-mix (jeg brukte Axa Great Blueberry Apricot, inneholder 70% havregryn)
300 g hvetemel
300 g sammalt hvete fin
to brødformer ca 1,5 liter


Rør ut gjær og vann i en bolle, la gjerne dette stå i noen minutter om du kan.
Smør og mel brødformen, evt legg i bakepapir.
Rør inn salt og havregrøt-mix'en i gjær-vannet, deretter hvetemel og sammalt hvete.
Hvis du har en kjøkkenmaskin med eltekrok så la denne gå i noen minutter nå. Hvis ikke bør du røre godt med en sleiv el.l. i min. 5 minutter.
Deigen er nokså løs, helt enkelt bare skrap den ut av bollen og over i brødformene.
Dryss på litt mel og legg et rent kjøkkenhåndkle over formene.
La dem stå og heve til de er blitt nesten dobbelt så store, ca 1-2 timer.
Stekes i ovnen på 180 C, ca 50 minutter. (Hvis overflaten blir mørk underveis i stekingen så legg et ark bakepapir over dem mens de steker videre.)
Brødet kan med fordel avkjøles før du skjærer i det. 

You'll need:
(2 loaves)
800 ml tepid water
2 sachets dried yeast (about 12 grams)
1/2 tsp salt
500 grams oatmeal mix (I used a box which included dried fruit and berries, 70% oats)
300 grams plain flour
300 grams wholemeal flour
2 loaf tins (about 1,5 litres each)


Put the yeast and water into a bowl, stir to dissolve the yeast and leave it for a few minutes if you can.
Grease the tins and dust with flour (or line with baking paper).
Stir the oatmeal mix and salt into the yeasted water, then add the flours.
If you have a kitchen machine with a dough hook, let the hook work for a few minutes now. If you're making the bread by hand, use a wooden spoon or so and stir vigorously for at least 5 minutes.
The dough will be quite wet, simply just scrape it out and into the prepared tins.
Dust the tops with flour and cover with a clean tea towel, then leave to rest until almost doubled in size, about 1-2 hours.
Bake in a 180 C oven for 50 minutes. (If the top gets too dark, just cover with a sheet of baking paper and continue baking.)
Leave to cool, then cut into slices.


Enjoy!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar