mandag 5. desember 2011

Krumkaker
(Crispy cones)


Jeg har aldri vært krumkakens største fan, men da jeg fikk tak i et krumkakejern tenkte jeg at denne julen skulle de få en sjanse. Ringte til mamma og fikk oppskriften hun bruker, og jeg kan love at nystekte rett fra jernet er smaken mange lysår fra de tørre, halvharske krumkakene jeg har fått tidligere! Jeg dropper nok multekremen siden jeg ikke er spesielt glad i multer, lager nok heller en bringebærkrem, eller serverer dem med is :-) 
Husk at du trenger strengt tatt ikke krumkakepinnen, du kan like gjerne bruke et kosteskaft, stekespadeskaft, eller rett og slett et lite melkeglass.

I have never been a big fan of these traditional crispy cones, but when I got my hands on a crispy cone iron I thought I'd give them another chance. I called my mum to ask for her recipe, and I have to say that freshly made crispy cones were sooo much better than the dry, stale ones I remember from previous tastings. Traditionally these are served with a cloudberry fool, but I prefer a raspberry fool, or even ice cream. (Read more about the krumkake here.)


Du trenger:
(ca 35-40 krumkaker)
2 egg
2 dl sukker (ca 160 g)
2 dl smeltet smør (ca 90 g)
2 dl vann
2 dl hvetemel (ca 140 g)
2 dl potetmel (ca 140 g)
2 ts vaniljesukker
krumkakejern
evt. en krumkakepinne (eller lignende dings)

You'll need:
(35-40 crispy cones)
2 eggs
160 grams sugar
90 grams butter, melted
200 ml water
140 grams plain flour
140 grams potato starch
2 tsp vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract/essence
crispy cone iron
crispy cone stick, or other small cone shaped thingy


Rør egg og sukker godt sammen, deretter rør inn resten av ingrediensene.
Ha én spiseskje røre på varmt krumkakejern, stekes ca 45 sekunder til et minutt - de skal bli gyldne og ikke mørkebrune.

Whisk the egg and sugar together, then add the rest of the ingredients.
Dollop one tablespoon of the batter onto the crispy cone iron, cook for 45 seconds to a minute - they should be golden, not brown.


Rull den ferdige krumkaken umiddelbart rundt en krumkakepinne eller noe annet med omtrent samme form, trykk lett sammen i "skjøten" og la den avkjøles på en rist.

Immediately roll the cooked cone onto a crispy cone stick or other similarly shaped "instrument", it will harden very quickly. Leave to cool on a wire rack.


Alternativt kan du rulle dem rundt et (rent!) kosteskaft el.l. for å få rør-formede kaker, eller legg dem over et lite glass som står opp ned; da får du fine "skåler" du kan fylle med krem, is eller hva du måtte ønske.
Oppbevares kjølig i tett boks.

Alternatively, roll them around a (klean!) broomstick handle to make cannoli-like shapes, or turn a small glass upside dow, and place the cooked round over the top. This will make cute little bowls which can be filled with cream, ice cream or whatever you fancy.
Store in an airtight tin.

13 kommentarer:

  1. Tusen hjertelig takk for det, Magne!! :-)

    SvarSlett
  2. Vaniljesukker i? Bruker alltid kardemomme, jeg :-)

    SvarSlett
  3. Synes egentlig at krumkake med vaniljesukker smaker mye bedre enn med kardemomme. Alle har forskjellig smak. Slik er det bare :)

    SvarSlett
  4. Smak og behag, bruk kardemomme i stedet om du foretrekker det :-)
    Maria

    SvarSlett
  5. "Vanilje er godt det!", sier bakergutten i "Klatremus i skogen
    Hilsen pappa

    SvarSlett
  6. Jeg bruker hverken ingen av delene jeg, brukt sitron i alle år!

    SvarSlett
  7. Sitron hørtes ut som et friskt alternativ, kanskje jeg prøver det neste år :)
    Maria

    SvarSlett
  8. Mmmm når jeg ser dette og bildene så kan jeg ikke la være å glede meg til jul .-) Takk for oppskriften..skal helt klart prøves når jeg setter retningen hjemover til jul.

    SvarSlett
  9. .... og jeg bruker 2ss cognac i røra. Veldig godt det også :)

    SvarSlett
  10. Takk for alle hyggelige kommentarer og tips til variasjoner i røra :-D
    Maria

    SvarSlett
  11. Krumkaker. Eneste kaken jeg får mor til å lage til jul. Finnes ikke noe bedre. Spiser den uten noe til, den oppskriften hun bruker.
    Vet noen bruker krem til.
    Beste å ha til jul. nammenam.

    SvarSlett
  12. Dear Maria,
    I live in Hungary and got a krumkakejern from Norway. I tried your recipe with 1 change: as I did not have potato flour at home (I found later on the internet that you in Norway use potato starch and it's not flour - is it true?), I used 280g plain flour. And I whisked eggs with the sugar until it was thick, pale yellow and creamy. The batter of the krumkake was so thick! My krumkakes did not want to harden after baking - only some of them that were baked until not golden colour but light brown. The taste was very good though....what do you think the problem could be? The double amount of plain flour or whisking the eggs and sugar until thick? Thanks for your opinion..
    Eva

    SvarSlett
  13. Hello Eva! You are right about the potato starch, and this makes the krumkake more crispy.
    I think maybe your batter was thicker because of the amount of plain flour, plain flour absorbes more moisture than potato starch. Did you add all the water as well? I think that when you try the recipe with potato starch next time the krumkake batter will be thinner, and the cooked krumkake will be harder/crunchier.
    I hope it works out, as you say, the taste is very good :-)
    Maria

    SvarSlett