søndag 4. desember 2011

Vaniljesukker
(Vanilla sugar)



Dette er egentlig ikke en oppskrift, bare et julegavetips for travle mennesker som likevel vil gi noe hjemmelaget til jul. Et glass med vaniljeduftende sukker er velkomment i de fleste hjem tror nå jeg, knyt en sløyfe rundt glasset og skriv på forslag til bruksområder: ha i kaffen, kakaoen eller varm melk for å gi den varme drikken det lille ekstra, eller bruk i cookies, muffins eller andre søte bakverk eller desserter. Det kan også være greit å opplyse mottakeren om at glasset kan fylles på etterhvert som sukkeret brukes, bare la vaniljestangen bli liggende - den gir fra seg herlig vaniljearoma i lang tid.


This isn't a recipe really, just a homemade Christmas gift for busy people. Every kitchen will welcome a jar of this vanilla scented sugar, you can tie a festive ribbon onto the jar and a label where you suggest some uses; add to mugs of coffee, hot chocolate or warm milk, or use for making cookies, muffins or other sweet treats. It would also be wise to inform the recipient that the sugar can be replaced as it is used, just leave the vanilla pod in the jar - it'll release its aromatic sweetness for a very long time.




Du trenger: 
(per 4 dl glass)
et helt rent syltetøyglass el.l. med tilhørende tettsittende lokk
ca 400 g sukker
1 vaniljestang


Tøm sukkeret over i glasset.
Del opp vaniljestangen på langs, bruk spissen på en skarp kniv. Del opp disse en gang til slik at du har 4 biter. Ikke skrap ut frøene som man normalt ville ha gjort, bare putt dem nedi sukkeret slik at de er mer eller mindre dekket av sukker.
Sett på lokket, pimp opp glasset litt om du vil med en julerød sløyfe og en merkelapp.




You'll need:
(per 400 ml jar)
a clean, sealable jar
about 400 grams sugar
1 vanilla pod


Pour the sugar into the jar.
Cut into the vanilla pod lenghtways, using the point of a sharp knife. Cut into two again to make 4 shorter lengths. Do not scrape out the seeds as you normally would, just put them into the sugar, making sure they are more or less covered in the sugar.
Seal the jar, then pimp it up a little with a festive ribbon and a label, if you like.





2 kommentarer:

  1. Heimelaga vaniljesukker er nydeleg godt. Eg har malt mitt, både sukker og vaniljestang saman, har du prøvd det?

    SvarSlett
  2. Ja jeg har prøvd det, og det gir jo en veldig fin smak, men da varer det ikke like lenge siden det ikke da bare kan toppes opp etterhvert som man bruker... Også er det noen ganger man bare vil ha en anelse vanilje uten svarte prikker. Begge deler til hver sin bruk ;)
    Maria

    SvarSlett