søndag 11. desember 2011

Panforte



Denne fabelaktige italienske desserten er perfekt for julen; den kan lages lenge i forveien, kan oppbevares over lengre tid, og "metter" mange etter middagen. Du kan bytte ut type nøtter og tørket/kandisert frukt som det passer din gane og ditt butikkutvalg, det finnes et utall oppskrifter på panforte, men dette er altså de ingrediensene jeg har landet på. (Det er forøvrig godt med biter av tørket fiken i også, det skal jeg inkludere neste gang.)
Panforte er som en blanding mellom en kake og en konfekt; skåret i stykker som en kake, men nytes best i små mengder siden den er ganske kraftig kost. En kopp espresso eller sterk kaffe er et selvskrevet akkompaniment!

This fabulous Italian dessert is perfect for Christmas; it can be made in advance, it keeps for days and days and it feeds a crowd after dinner. You can replace the nuts and fruit to suit your taste - the number of recipes for panforte is vast - but these are the ingredients that suit me. (Though I think I'll include some pieces of dried figs next time.)
Panforte is like a cross between confectionery and a cake; cut into slices like a cake, but best enjoyed in small amounts as it is quite rich. A cup of espresso or other strong coffee is an obvious accomaniment!



Du trenger:
200 g mandler
150 g hasselnøtter
100 g kandisert sitrusskall i små biter (pomerans, sukat)
100 g kandiserte kirsebær (såkalte cocktailbær)
75 g mørk sjokolade, grovhakket
1/2 ts malt nellik
1 ts malt kanel
littegrann (raspet) muskatnøtt
50 g hvetemel
1 ss kakaopulver (bakekakao)
150 g sukker
150 g honning
30 g smør
melis, til pynt
en springform ca 20 cm i diameter


You'll need:
200 grams whole almonds
150 grams whole hazelnuts
100 grams candied citrus peel, chopped
100 grams glacé cherries, halved
75 grams dark chocolate, roughly chopped
1/2 tsp ground cloves
1 tsp ground cinnamon
pinch fresh nutmeg (grated)
50 grams plain flour
1 tbsp cocoa powder
150 grams sugar
150 g honey
30 g butter
icing sugar, to decorate
a 20 cm spingform tin



Sett ovnen på 175 C. 
Ha bakepapir både i bunnen og på sidene av formen - tro meg når jeg sier at du vil få problemer om du dropper sidene!
Ha sukker, honning og smør i en kjele, varm opp på lav varme og rør til det er smeltet sammen. Avkjøl littegrann.
Bland sammen nøtter, tørket/kandisert frukt og hakket sjokolade i en bolle.
Tilsett nellik, kanel, muskat, kakaopulver og hvetemel og bland det godt inn.
Hell over sukker/honning/smør-blandingen og rør til alle nøtter og all frukt er godt "smurt inn".
Ha alt over i den papirkledde springformen og trykk det godt ned med hendene til overflaten blir nokså jevn (fukt dem med litt kaldt vann så det ikke blir så klissete), det skal være kompakt!
Sett i ovnen i 40 minutter, da skal overflaten boble godt.
La "kaken" avkjøles helt i formen før du tar den ut og fjerner bakepapir fra bunn og sidene.
Dryss over litt melis gjennom en tesil og skjær i tynne fliser.
Servér med en kopp skikkelig god espresso!
(Panforte kan du oppbevare i minst 3 uker dersom du har den i en tett pose eller boks på et kjølig sted.)

Preheat oven to 175 C. 
Line the bottom and sides of the tin with baking paper - belive me when I say you'll regret it if you skip lining the sides!
Put the sugar, honey and butter into a pan and melt gently, stirring occasionally. Set aside to cool slightly.
Tip the nuts, dried/candied fruit and chopped chocolate into a bowl.
Add the cloves, cinnamon, nutmeg, cocoa powder and the flour, mix well.

Pour in the sugar/honey/butter mixture and stir until all nuts and fruit are covered, then tip it all into the lined tin. Press down to get a smooth surface (wet your hands to avoid it from sticking), you want it to be very compact.
Bake in the oven for 40 minutes until the top is bubbling all over.
Leave to cool completely in its tin before removing the baking paper from the bottom and sides.
Dust with some icing sugar and cut into thin slices.
Serve with a decent cup of espresso.
(Panforte keeps for at least 3 weeks if you store it in an airtight tin/box (or plastic bag) in a cool place.)







6 kommentarer:

  1. Ser veldig godt ut! Og det virker veldig enkelt, selv om resultatet ser komplisert ut :)
    Men hvor ble det av hvetemelet i oppskriften?

    SvarSlett
  2. oops, takk for at du sa ifra! Det skal inn sammen med krydder og kakaopulver, har fått det med i oppskriften nå ;)
    Maria

    SvarSlett
  3. Mmm.. Ser veldig godt ut :)

    SvarSlett
  4. Den så god ut nå til jul :)

    SvarSlett
  5. Ja den er rett og slett perfekt til jul :)
    Maria

    SvarSlett