fredag 10. februar 2012

Clootie dumpling

Nok et britisk-inspirert innlegg, men nå har jeg forflyttet meg fra Wales til Skottland. Jeg innrømmer gjerne at jeg er inspirert av Jamie Olivers siste matreise som gikk gjennom Storbritannia, og boken hans ligger her med post-its stikkende ut overalt. Da jeg først leste om Clootie var det kjærlighet ved første blikk; det er "min" type kosemat, og når man ser på kokeprosessen så skjønner man at denne må lages med omtanke (og tid).
Clootie er et skotsk ord for "lite håndkle" eller "klut", og her pakker man maten inn i et kjøkkenhåndkle før den dampes til perfeksjon. Smaker helt nydelig med en god klatt smør på, spesielt om Clootie'n fortsatt er litt varm. 


Another British post, this time I've moved on from Wales to Scotland. I have to admit that I'm quite inspired by Jamie Oliver's latest escapades, and his book about British food has lots of post-its sticking out everywhere. When I first read about this Clootie it was love at first sight; it's definitely my type of comfort food, and considering the cooking process this has to be made with love (and time). 
Clootie is a Scots word for "cloth", and here the dumpling is wrapped in cloth and then steamed. Cut yourself a slice and spread on some butter.. lovely lovely, especially if it's still a little warm.



Du trenger:
(jeg har halvert Jamie Olivers oppskrift, du kan doble ingrediensene om du vil lage en stor clootie, men da må du legge på ytterligere 30 minutter til dampetiden.)
250 g tørket frukt, f.eks rosiner, tørket aprikos (i småbiter), tørkede blåbær og tranebær
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt kanel
1/2 ts mixed spice (krydderblanding bestående av bl.a kanel, koriander, karve, muskat, ingefær, nellik. Finner du den ikke så bruk en klype hver av de du har som er nevnt her)
1/2 ss mørk sirup
1/2 Granny Smith eple, revet
skall og juice av 1/2 klementin
60 g smør, mykt/romtemperert
250 g hvetemel, pluss litt ekstra til innpakkingen
1 dl helmelk
en skvett olivenolje




You'll need:
(I have halved Jamie Oliver's recipe, double the quantities if you'd like a large clootie, but then add another 30 minutes to the steaming time.)
250 grams dried fruit, such as raisins, dried apricots (chopped), dried blueberries and cranberries
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp ground ginger
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground mixed spice
1/2 tbsp treacle
1/2 Granny Smith apple, grated
zest and juice from 1/2 clementine
60 grams butter, soft
250 grams plain flour, plus extra for dusting
100 ml whole milk
olive oil




Ha alle ingrediensene bortsett fra smør, mel, melk og olivenolje i en stor bolle.
Bland dette godt med hendene før du "klemmer" smøret inn i blandingen, litt grisete er det, men prøv å glem det. Ha i hvetemelet og bland også dette inn.
Vask hendene og tøm melken over i bollen, rør lett med en slikkepott el.l. til deigen blir til en klump.
Så kommer "innpakkingen":


Put all the ingredients except the butter, flour, milk and olive oil into a large bowl.
Mix well, using your hands, then squash the butter in your hands and mix it up with the fruit and spices. Add the flour and mix that in as well.
Wash your hands and pour the milk into the bowl, mix with a spatula until you get a fairly stiff consistency.
Now the "wrapping":

Fukt et kjøkkenhåndkle og to store ark sammenkrøllet bakepapir med vann (for å mykgjøre papiret). Legg håndkleet flatt ut på kjøkkenbenken/bordet, deretter legg bakepapirene et overlappende "kryss" oppå kjøkkenhåndkleet. Drypp litt olivenolje på det øveste papiret og "smør" det utover hele arket, dryss så over litt hvetemel.
Legg deigen i en klump på midten av bakepapirarket og dryss litt mel på toppen. Samle sammen hjørnene fra begge bakepapirene og knyt sammen på toppen med en hyssing for å danne et "knytte":


Wet a large tea towel and two large sheets of crumpled greaseproof paper. Lay the tea towel out flat with the greaseproof on top so the sheets overlap in a cross shape. Drizzle over some olive oil and use your hands to rub that all over the paper. Dust over a thin layer of flour.
Place the dough onto the centre, dust the top with a little flour and then gently bring the greaseproof up round the pudding. Scrunch it together at the top and tie with a string:

Klipp av overflødig papir fra toppen.
Samle sammen sidene av kjøkkenhåndkleet og knyt sammen på toppen igjen, men denne gangen lar du det være litt "luft" igjen slik at puddingen kan utvide seg:


Trim away excess paper from the top. 
Bring up the sides of the tea towel and again tie it at the top with string, but leave a little bit of room for it to expand:

Nå skal clootie'n dampes.
Ta fram en stor kjele med lokk. Plassér en liten tallerken (som tåler å bli kokt!) opp-ned i bunnen av kjelen. Tøm i akkurat nok vann slik at det kommer ca 1 cm over tallerkenen, så setter du nok en liten tallerken oppå der igjen, men riktig vei. Da har du laget deg en liten "skål" med vann under.
Sett clootie-pakken oppå den øverste tallerkenen, vær sikker på at den ikke er borti vannet.
Sett lokk på kasserollen og kok opp, deretter skru ned varmen slik at det bare småkoker. 
La den stå slik å dampe seg i 3 timer, men sjekk underveis at vannet ikke koker bort, i så fall heller du i litt mer.
Ta clootie-pakken ut av kjelen og la den avkjøles i ca 30-40 minutter.
Fjern "innpakningen", skjær ut biter og servér med hva du måtte ønske. Jeg synes den er best med bare smør... 
(Clootie'n holder seg i ukesvis om den blir pakket godt inn i plast eller oppbevares i en lufttett boks. Hvis du vil varme opp en skive i ny og ne kan du putte dem i brødristeren - så god som ny.)


Now steam the pudding.
Place a small side plate upside down in a large (and deep) saucepan. Pour in just enough water to just cover the plate by 1 cm, then place a second small plate on top, facing upwards. Now you've made a little steaming-bowl.
Put the clootie on the plate, making sure it doesn't touch the water, and cover with a lid.
Bring to the boil, then turn down the heat to a gentle simmer and steam for 3 hours, checking every now and again and topping up with water, if needed.
Carefully move the dumpling to a board and let it cool for 30-40 minutes.
Remove the tea towel and paper, cut slices and serve with anything you like. I like it best with a good smear of butter...
(The Clootie keeps for weeks in a tightly sealed tin. Put a slice or two in the toaster for a quick comfort-fix.)


Sett på tekjelen!

Put the kettle on!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar