mandag 13. februar 2012

Pannekakedagen
(Pancake Day)

Det kommer sikkert til å florere av oppskrifter på fastelavensboller nå, Fastelavn feirer vi på søndag (mens "Fettirsdag" alltid er tirsdag i den sjuende uken før Påske, i år 21. februar), så derfor tar jeg meg heller av den "internasjonale" markeringen av denne dagen. De fleste engelskspråklige land markerer starten på fasten med pannekaker istedet for boller med mandelfyll og krem, og for dere som synes det er enklere å røre sammen litt pannekakerøre enn å sette gjærdeig så kan dere markere Fastelavn og/eller Fettirsdag likevel ;-)

We don't make Shrove Tuesday pancakes in Norway, but sweet buns filled with almond paste or marzipan and whipped cream, usually eaten the Sunday before. Shrove Tuesday is next week (Tuesday the seventh week before Easter, i.e. this year Feb. 21.), and perhaps pancakes can work as an international alternative for Norwegians who don't have time to bake ;-)

Du kan f.eks lage rosa pannekaker, oppskriften jeg bruker finner du HER. (Bare dropp rødbete-puré om du vil ha vanlige pannekaker, men det er mulig du må justere melkemengden noe.)


You could make some pink pancakes, my recipe is HERE. (Just omit the beet puré if you'd like normal looking pancakes, but you may have to adjust the amount of milk.)

Eller hva med en stabel grønne pannekaker, oppskriften finner du HER.


Or how about a stack of green pancakes, recipe HERE.
Disse kanelsnurr-pannekakene er også en måte å variere på... Oppskrift HER.

These cinnamon swirl pancakes are also a very nice variation...Recipe HERE.

Hvis du foretrekker den amerikanske pannekaketypen, eller kall det "lapper" om du vil, så synes jeg at DENNE oppskriften er fin, med eller uten "fargestoff" ;-)


If you prefer the American kind of pancakes - HERE's the recipe I use (with or without "colourings" ;)



Eller hvorfor ikke prøv noe helt nytt på pannekakefronten, franske galettes (pannekaker av bokhvete), fylt med f.eks ost og skinke?


Or you could make some French galettes (buckwheat pancakes) instead, filled with ham and cheese?

Hvis du vil holde deg til den norske markeringen av Fastelavn så finner du bolleoppskrift HER (men du kan jo droppe sjokoladebiten siden bollene skal fylles med mandelmasse/marsipan og krem).
Jeg husker fra min barndom at mamma serverte fastelavensboller i en skål med varm melk rundt, så spiste vi den med skje. Den kan hende at denne tradisjonen er fra Sverige siden mamma vokste opp med svensk mor, men det er jeg litt usikker på.
Det er ikke så veldig mange her i Norge som begynner å faste etter fastelavenstirsdagen, men det kan smake godt med gode boller eller pannekaker likevel :)


If you'd like to make traditional Shrove Tuesday buns as we do them in Norway, there's a recipe for sweet buns HERE. -But skip the chocolate, since the buns should be filled with marzipan and whipped cream later (look here for a photo). 
I can remember from my childhood that my mum used to serve these buns in a bowl, then she poured hot milk around it to make a "pool" with a cream filled bun "island" in the middle. Maybe this tradition/way of eating Shrove Tuesday buns is Swedish, I'm not quite sure, but my mum grew up with a Swedish mother so that may be the case. 
I don't think I know anyone who actually do lent (starting on Ash Wednesday), but I think it's nice with a batch of sweet buns or a stack of pancakes anyway :)



3 kommentarer:

  1. I Bergen spiser vi bollene med skje, og da heter de heitevegger! Bollene serveres varme, gjennomtrukket av en saus laget av melk, smør, sukker og kanel. Smaker herlig! Men disse bollene spiser vi mandagen etter fastelavnssøndag. Så det er vel meningen at restene etter krembollene som skal "friskes" opp igjen.I min familie er vi så glade i all slags boller at vi må lage nye boller mandagen likevel.

    God fastelavn alle sammen!

    SvarSlett
  2. All your bakes look lovely Maria, I'm really taken with your cinnamon swirl pancakes. x

    SvarSlett
  3. Marte - takk for det, jeg syns det er kjempespennende å høre om andres mattradisjoner.
    God fastelavn til deg også :)

    Kelly-Jane - thank you so much, that means a lot coming from you :)

    SvarSlett