søndag 26. februar 2012

Glutenfritt knekkebrød
(Gluten free crisp breads)

Ingen i familien her er glutenallergikere, men noen av våre venner er det, og dessuten merker jeg selv også at magen blir roligere dersom jeg spiser litt mindre hvetemel. I tillegg tror jeg nok at blant mailene jeg får så er det er oppskrifter på glutenfri mat som jeg oftest får forespørsler om. Her kommer oppskrift på nydelig, glutenfritt knekkebrød - godt for både allergikere og ikke-allergikere :)


None of the members of this family are allergic to gluten, but some of our friends are, and even if I'm not allergic I can tell that my stomach gets "calmer" if I cut down on the wheat. I do receive the odd e-mail from my readers, and I actually think that among recipe requests gluten free recipes are the ones most frequently asked for. So here's the recipe for some lovely, gluten free crisp breads - good for you no matter if you're intolerant or not :)

Du trenger:
(2-3 stekebrett, ca 35-40 knekkebrød)
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ss Psyllum, eller annen fiberhusk
1 dl solsikkefrø
1 dl gresskarkjerner
5 dl glutenfrie havregryn
1 dl hirseflak eller bokhveteflak
1 dl bokhvetemel
1 dl soyamel
2 ts salt
7 dl kaldt vann

You'll need:

(2-3 large baking trays, 35-40 crisp breads)
60 grams linseeds
75 grams sesame seeds
1 tbsp Psyllium husk, or similar
70 grams sunflower seeds
65 grams pumpkin seeds
185 grams gluten free rolled oats
25 grams millet or buckwheat flakes
70 grams buckwheat flour
45 grams soy flour
2 tsp salt
700 ml cold water


Sett ovnen på 170 C, varmluft.
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, la stå i 10 minutter.
Gjør klar 2-3 stekeplater med bakepapir.
Bre blandingen utover brettene, prøv å få det så flatt og jevnt som mulig (så unngår du at noen steder blir det brent mens andre steder blir det rått)
Stek i ovnen på varmluft i 10 minutter.
Ta brettene ut og skjær opp knekkebrød i ønsket størrelse:



Preheat oven to 170 C/340 F. (Fan oven or convection oven.)
In a large bowl, mix together all the ingredients, set aside for 10 minutes.
Prepare two or three baking trays, lined with baking paper.
Spread the mixture over the two trays, try to make the layers thin and even (to avoid some parts to get burnt and others to be raw).
Bake in the oven (fan) for 10 minutes.
Remove the trays from the oven, and cut the crisp breads into the desired sizes and shapes:


Sett inn i ovnen i 30 minutter til. Følg med litt slik at det ikke blir brente partier (ser du at det begynner å bli faretruende mørkt så skru ned temperaturen littegrann).
Skru ovnen ned til 100 C, knekk knekkebrødene fra hverandre og legg dem utover en rist. Sett i ovnen igjen i 2-3 timer til. Ta dem ut og la avkjøles helt.

Put in the oven for another 30 minutes. Check in regularly to make sure nothing is getting burnt (in which case, turn the temperature down slightly). Turn the oven temp down to 100 C, break up the crispbreads and place onto a wire rack. Place into the oven again for another 2-3 hours to dry out completely. Remove from the oven and leave to cool.






7 kommentarer:

  1. Så gott knäckebrödet ser ut - och nyttigt :)

    SvarSlett
  2. Hei Jenny, ja disse kan man spise med god samvittighet :) Jeg syns de er nydelige med Brie og litt fikenmarmelade.. mmm

    SvarSlett
  3. Et alternativ som også er godt, med færre ingredienser:
    200gr solsikkefrø
    50gr linfrø
    50gr sesamfrø
    25gr kruskakli
    50gr havrekli
    2ss fiberhusk
    litt salt
    5dl vann

    Jeg blander det tørre først, så tilsetter jeg vann og blander godt -og det står i 9-10min til vannet har absorbert. Skru på ovnen på 160gr varmluft, bre utover to stekebrett, del opp i passende størrelser og sett inn i ovnen. ca 35-38min. Da bytter du plass på de to brettene (som står øverst og nederst) og snur de rundt (ikke opp-ned altså, men så innsiden blir ytterst) og steker i nye 35-38min. Jeg har sjeldent behov for å tørke de på rist etterpå.
    Steketid og temperatur avhenger selvsagt av den enkelte ovn.

    SvarSlett
  4. Takk for oppskrift, Hilde! Ser enkelt ut med færre ingredienser, men kruskakli er vel laget fra hvete? Det finnes kanskje tilsvarende glutenfrie alternativer for de som trenger det.
    Maria:)

    SvarSlett
  5. Hei Senka,
    takk for henvendelsen, jeg er allerede med i Matbloggtoppen på alleoppskrifter.no :)
    Maria

    SvarSlett
  6. Skal prøve meg på dem en gang. :-)
    Flott at du lager mat som er glutenfri !
    Lagde vanlige knekkebrød nylig jeg;
    http://elisesbakery.blogspot.com/2012/02/knekkebrd-med-valntter.html

    SvarSlett
  7. Hei Elise, ja hjemmelaget knekkebrød er noe helt annet, jeg syns det virkelig er verdt tiden det tar å lage dem :)
    Maria

    SvarSlett