tirsdag 20. november 2012

Rågsiktskaka


Jeg er stor fan av tradisjonsbakst, og dette er et eksempel fra grannlandet i øst, nemlig Sverige. Jeg er usikker på om vi får kjøpt såkalt "rågsikt" her i Norge, men det er enkelt å lage selv ved å blande 40% siktet rugmel med 60% siktet hvetemel. Det er vanlig å ha hele krydderfrø i denne baksten, gjerne fenikkel eller anisfrø, men pga. mine fintfølende barn så droppet jeg krydderne denne gangen. Do as you please :)

Du trenger:
(4 runde brød)
5 dl melk, lunken/fingervarm
50g smør, veldig mykt (evt. kjør det i microovnen noen sekunder)
50g fersk gjær eller en pose tørrgjær
3 ss lys sirup (eller bruk flytende honning om du vil)
1 ts salt
valgfritt: 2 ts fenikkelfrø og 2 ts anisfrø
ca 750g (ca 1,3 liter) Rågsikt (eller bruk hvetemel og siktet rugmel i forholdet 3:2
)

Ha den lunkne melken i en stor bolle og rør ut gjæren. Ha i smør, sirup, salt og evt. krydder.
Mål opp melet (bland de to typene dersom du ikke har Rågsikt), tilsett melet men hold igjen 1-2 dl til utbakingen senere.
Kna deigen godt, 5-6 minutter for hånd eller 3 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Form deigen til en ball og legg den tilbake i bollen.

Dekk til bollen med et klede og sett til heving et lunt sted til den er minst dobbelt så stor, ca 45 min.

Ta deigen ut av bollen og kna den til den blir god og smidig. Del den så i 4 deler og lag runde "boller" som du deretter klemmer nokså flate, ca 15 cm i diameter. Legg dem så på en bakepapirkledd stekebrett (det kan hende at du trenger to). Om du vil være tradisjonell så lag nå et hull i midten av hver, og stikk her og der med en gaffel.

La brødene heve under et klede/kjøkkenhåndkle i ca 30 minutter. Sett ovnen på 225 C.
Stek Rågsiktskakorna midt i ovnen i ca 10 minutter.
La dem avkjøles på en rist med et klede/kjøkkenhåndkle over seg, dette for å hindre at toppen blir hard.

Så er det bare å skjære opp og nyte hjemmebaksten! Servér i biter til f.eks suppe eller salat, eller til frokostbordet med godt pålegg. Perfekt matpakkebrød er det også! Og som med det meste av gjærbakst så egner også disse brødene seg godt til frysing, i såfall anbefaler jeg deg å fryse dem ned så raskt som mulig etter at de er avkjølte. 






6 kommentarer:

  1. Hei Maria
    Flott oppskrift, skal prøves i dag. Jeg kjøper Santa Marias brødkrydder i pose. 1 ss til 1/2 liter deigvæske, helt genialt for oss som liker svensk smak på brødet. Det smaker best med salt pålegg eller ost, synes jeg. "Frøktelig" godt med ost ved siden av suppe!
    Hilsen Anne

    SvarSlett
  2. Hei Anne, så hyggelig at du skal prøve den allerede i dag, håper du blir fornøyd med resultatet! Den "svenske" smaken er nydelig synes jeg :)
    Maria

    SvarSlett
  3. De så utrolig gode ut!
    Takk for oppskrift, den skal jeg prøve en dag!
    Her på bloggen din var det mange oppskrifter jeg har lyst til å prøve!
    Marsmallows `ene blir nok noe av det første:)

    SvarSlett
  4. Takk for det, Eldhuset :) Håper du finner flere idéer her :)

    SvarSlett
  5. DESSE brøda vil eg baka! Takk for oppskrift :)
    Siri

    SvarSlett