mandag 18. oktober 2010

Plommevodka/gin (PlumVodka/Gin)

(Scroll for English)



Nå er jeg offisiellt i gang med julegavene! Hjemmelaget er jo best, og man føler seg så driftig når man fyller opp glass og krukker med noe spiselig eller drikkbart... Disse krukkene skal få stå og godgjøre seg fram til jul, da tømmer jeg innholdet over i fine flasker og setter på en fin etikett :)

I've started working on this year's Christmas gifts! Obviously homemade is best, and you just feel so clever filling pots and jars with something edible or drinkable... I'll leave these jars to steep until Christmas time, then I can decant into some lovely bottles and stick on a nice label :)



Du trenger:
450 g plommer
110 gram sukker
1 liter vodka eller gin

Ha plommer, sukker og 4 ss vann i en kasserolle. Sett platen på lav/middels varme og kok forsiktig til sukkeret er løst opp og plommene er møre. Avkjøl.
Hell i vodka eller gin, rør.
Tøm over i et par store Norgesglass el.l. med tett (gummiert) lokk.
La glassene stå mørkt og kjølig i ca 2 måneder.
Sil innholdet (men for all del ikke kast de alkoholiserte plommene!), hell over på flasker.

Serveringsforslag: smaker kjempegodt med litt tonic og en skive lime ;)

Om plommene: de kan brukes i fruktkaker og paier, eller som dessert sammen med vaniljeis.. mmm!

Takk til "Lotte Duncan" for oppskriften!


You'll need:
450 grams plums
110 grams sugar
1 litre vodka or gin

Put the plums, sugar and 4 tablespoons of water in a pan. Place over a gentle heat and cook until the sugar has dissolved and the plums are tender. Cool.
Pour the vodka or gin over the plums, stir.
Ladle into a couple of Kilner jars (or similar), secure the lids in place and set aside in a cool, dark place for about 2 months.
Strain (reserving the plums!), then transfer to bottles.

Serving suggestion: this is really nice with some tonic and a slice of lime ;)

About the plums: they can be used in fruit cakes or puddings, pies, or maybe as dessert with some vanilla ice cream.. mmmm!


Thanks you for the recipe, "Lotte Duncan"!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar