Svart ris ser kanskje litt dramatisk ut på tallerkenen, men du verden så god den er! Og etter et raskt søk så var det bare positivitet å spore; den inneholder både antioksidanter, fiber, jern og flere mineraler. Så da var det sagt!
Oppskriften er mer eller mindre stjålet fra Nigella Lawsons bok Smak av Sommer, men jeg har justert mengdene noe i tillegg til at jeg har byttet ut de rå kjemperekene med vanlige, ferdigkokte reker. Det gjør retten mer egnet for de fleste travle hverdagskokker; enklere, raskere og billigere.
Jeg elsker den Vietnamesiske dressingen man har over risen, den er stappfull av smaker og utrolig frisk. Retten passer både som lunch, forrett, kveldsrett eller som et spennende innslag til et koldtbord.
Black rice may look a little dramatic on the plate, but in my opinion it's incredibly good! After a quick search online there were only positive things to discover; it contains both antioxidants, fibre, iron and minerals. So there you go!
This recipe is more or less taken from Nigella Lawson's book Forever Summer, but I have adjusted the amounts, and I also use ready cooked shrimp instead of raw tiger prawns. It makes the recipe simpler, quicker and cheaper for most people ;)
I love the Vietnamese dressing that goes with this rice, it's so packed with flavour and so fresh. I think this dish works as a lunch meal, a starter, an evening meal or as a refreshing addition to a buffet table.
Du trenger:
(2 personer som egen rett, 3-4 personer som forrett)
200 g svart ris (fåes hos enkelte velassorterte matforretninger, jeg kjøper min hos Gourmetpikene)
ca 300 g rensede reker (avrent, dersom du bruker reker i lake)
Til dressingen:
1 fedd hvitløk, presset
1 rød chilli, finhakket (ta bort frøene først)
ca en lillefingerstor bit fersk ingefær, finhakket
3 ss fiskesaus
2 ss limesaft (av ca 1 lime)
3 ss vann
1 ss sukker
Kok risen etter anvisning på pakken, den tar lengre tid å koke enn vanlig ris, ca 30 minutter.
Når risen er ferdig tar du kasserollen av plata og legger rekene oppå, legg på lokk. På denne måten blir rekene litt varme mens risen får avkjøles litt. (Denne retten skal ikke serveres varm, men "lun" eller kald om du foretrekker det.)
I mellomtiden lager du dressingen, som bare er å blande sammen alle ingrediensene.
Når rekene har fått kost seg i kasserollen noen minutter kan du helle over halvparten av dressingen, rør om.
Fordel ris og reker på to tallerkener eller skåler, og deretter ha over resten av dressingen.
Enjoy!
You'll need:
(2 servings if it's a meal in itself, 3-4 servings if it's a starter)
200 grams black rice
about 300 grams ready cooked shrimp, peeled
For the dressing:
1 garlic clove
1 red chilli, deseeded and finely chopped
about 1 pinky finger sized piece of ginger, finely chopped
3 tbsp fish sauce
2 tbsp lime juice (from about 1 lime)
3 tbsp water
1 tbsp sugar
Boil the rice according to packet instructions, it'll take longer than normal rice (about 30 minutes).
When the rice is done, remove the pan from the heat and tip in the shrimp. Clamp on the lid and leave them there to warm up slightly. (This dish is served warm rather than hot, or you could even serve it cold, if you like.)
Meanwhile, make the dressing by mixing together all the ingredients.
Pour half of the dressing over the rice, stir through and arrange onto plates or bowls.
Now pour over the rest of the dressing.
Enjoy!
Looks delicious! I wanted to say that I just founded this lovely blog and joined in as a follower. I also have a blog of my own, mostly about baking, cakes etc. and have added your blog to my bloglist. Hope it is okay? It is so nice that you have written all posts in english as well. So inspiring! :)
SvarSlettThanks, Ilona! I will take at look at your blog as well :)
SvarSlettMaria
I've not tried this recipe yet Maria. Dramatic is a great word for it!
SvarSlettYou should try it, Anna! :)
SvarSlettMaria