fredag 15. juni 2012

Ostekake med solbær og lime
(Blackcurrant and lime cheesecake)

Denne solbærostekaken falt i smak hos alle da den ble servert; den er frisk, sommerlig og full av smak. Den trenger ikke å stekes, og den inneholder ikke gelatin, men du trenger noen boller og røreredskaper.. Jeg må også legge til at dette er ikke en slik kake som man hiver sammen på nullkommaniks, det er noen steg som må følges, men belønningen er en helt fantastisk smak av sommer :)
NB: Ikke bli fristet til å bruke fettreduserte varanter av kremost og crème fraîche, da vil fyllet bli altfor flytende.


We loved this blackcurrant cheesecake, it is fresh and full of flavour. The cake is not baked, and it doesn't include any gelatine, but you need some bowls and utensils.. I also need to add that this is not one of those cakes you can whip up in no time, there are stages here to be followed, but the reward is a beautiful taste of summer :)
NB: Don't be tempted to use low-fat cream cheese and crème fraîche, the filling will end up too runny.

Du trenger:
125 g smør
200 g Bixit kjeks
30 g kokosmasse
350 g solbær, renset (jeg brukte fjorårets bær fra fryseren)
175 g sukker
200 g kremost naturell (ikke low-fat!)
finrevet skall av 1 lime, juice av halve
200 g crème fraîche (ikke lett-varianten!)


Knus kjeksene, dette kan du gjøre ved å legge dem i en ren plastpose og slå på den med en kjevle el.l., eller kjør dem litt i en food processor. 
Smelt smør og bland dette med de knuste kjeksene og kokosmasse. Press denne blandingen utover i en smurt paiform med løs bunn, jeg brukte en rektangulær form som er ca 12x35 cm (kjøpte den her). Sett formen kaldt.
(forts. under)




You'll need:
125 g butter
200 g Hobnob biscuits, or similar
30 g desiccated coconut
350 g prepared blackcurrants (I used last year's berries from the freezer)
175 g sugar
200 g full-fat cream cheese
finely grated zest from 1 lime, juice from one half
200 grams crème fraîche (NOT the low-fat type!)


Crush the biscuits into fine crumbs, you can do this by putting them into a plastic bag and crush with a rolling pin, or whizz briefly in a food processor.
Melt the butter and stir in the biscuits crumbs and the desiccated coconut. Press the mixture firmly into the base and up the sides of a loose-bottomed buttered tart tin, I used a rectangular tin 12x35 cm. Chill.
(cont. below)



Kjør 200 g av solbærene i en food processor sammen med 50 g av sukkeret, kjør til du har en jevn masse. "Gni" denne massen gjennom en sil for å bli knitt frøene (jeg bruker baksiden av en spiseskje), dekk til og sett i kjøleskapet mens du fortsetter.


Whizz 200 g of the blackcurrants and 50 g of the sugar in a food processor until smooth. Rub through a sieve into a small bowl (I use the back of a tablespoon), then cover and chill while you get on with the rest.

For å lage sausen (som ringles over og serveres ved siden av): ha resten av solbærene (150g, men du kan evt. spare noen til pynt) i en liten kasserolle sammen med 50 g sukker. Varm opp til bærene sprekker, ca 3 min. "Gni" de varme bærene gjennom en sil og sett i kjøleskapet.
Ha kremost, revet limeskall og resten av sukkeret, 75 g, i en bolle og pisk dette til en smidig blanding. Tilsett lime juice litt etter litt mens du pisker. Vend så inn crème fraîche og solbærpuréen du laget først.
Hell over i kjeksbunnen, jevn overflaten og sett kaldt i minst 2 timer.


To make the sauce (for drizzling over the cake later): gently heat the rest of the blackcurrants (150g, but reserve a few for decoration, if you like) in a pan with 50 g sugar until the berries burst, about 3 minutes. Rub through a sieve into a bowl, cover and chill.
Beat the cream cheese, lime zest and remaining sugar, 75 g, in a bowl until smooth. Slowly beat in the lime juice. Fold in the crème fraîche and the blackcurrant puré.
Spoon into the biscuit base, then chill for at least 2 hours.

Når du skal servere: ta ostekaken ut av formen og ringle over solbærsausen av de kokte bærene. Evt. pynt med noen ekstra bær.


To serve, remove the cheesecake from the tin, drizzle the sauce over. Scatter with some extra blackcurrants, if you like.



(Inspirasjon: magasinet "Delicious", June 2012.)
(Inspiration: Delicious magazine, June 2012.)








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar