Banoffee er som navnet tilsier - banan og toffee (altså karamell) og dette er noen skikkelige søtinger, bokstavelig talt. Kombinasjonen er nok mer kjent i andre land enn Norge, men da mest som Banoffee Pie: en pai laget med en slags butterdeigbunn, fylt med banan, karamell og krem. Her er cupcake versjonen... En av ingrediensene er dulce de leche, som ikke er å få tak i overalt. Det er vel strengt tatt smørbar karamell på glass, og det nærmeste vi kommer her hjemme er kanskje HaPå. Men du kan lage dulce de leche selv på flere måter: kjøp en boks søt, kondensert melk - putt hele boksen i en kasserolle og fyll på med vann. Kok denne i ca 3 timer, når du åpner boksen så er den kondenserte melken blitt til karamell! Eller, bruk metoden til Ina fra bloggen Mat på Bordet, les hvordan hun gjør det her. Enda en måte å lage denne karamellen på finner du hos sjokoladeeksperten David Leboviz. Banoffee is what the name suggests - banana and toffee - and these are sweet as can be... The combination isn't very common in Norway, and I think that the traditional banoffee is a pie rather than a cupcake. One of the ingredients here is dulce de leche, which is not always easy to find. It's basically spreadable caramel in a jar, and you can make it yourself in various ways: get a tin of sweetened condensed milk, then put the tin into a pan and fill up with water. Boil for about 3 hours and the contents will magically be transformed into caramel... Or, use chocolate expert David Leboviz' method, check it out here. |
onsdag 29. juni 2011
Banoffee Cupcakes
mandag 27. juni 2011
Kylling med harissa og lun kikertsalat (Harissa chicken w/ warm chickpea salad)
(Scroll for English)
Jeg elsker matmagasiner og har flere års samlinger i hylla. Som jeg sikkert har nevnt tidligere så abonnerer jeg på det engelske Delicious Magazine, og hvis jeg eller mannen er i England så blir det ofte noen flere som havner på nattbordet og deretter i kjøkkenet. Forrige uke kom han hjem med både Good Food Magazine og Jamie Olivers matblad, og det tok jo ikke så lang tid før begge hadde post-its stikkende ut her og der. Slike magasiner er så utrolig inspirerende, jeg får rett og slett aldri nok av dem... Her forleden ble det middag inspirert av en oppskrift i Good Food, og den slo an hos oss begge. Det er kanskje bare spesielt interesserte som har hørt om harissa, men det er en nord-Afrikansk krydderblanding på glass med bl.a. chili, hvitløk, karve, spisskummen og koriander. (Innhold og styrke varierer litt, det finnes flere varianter.) Jeg har sett at min lokale Meny-butikk har begynt å ta den inn, og jeg har også sett den i pulverform hvor man bare skal blande den med olje og hvitløk. Du kan enkelt lage et lite glass selv ved å kjøre dette i en food processor: 2-3 røde chili uten frø, 2 hvitløksfedd, 1 ts karvefrø, 1 ts malt spisskummen, 1 ts malt koriander, 1 ts paprikakrydder, 1/4 ts salt. Tilsett litt og litt oliveolje til blandingen blir en smørbar pasta. Harissa passer kjempegodt til hvit fisk og kylling, og du kan gjerne bytte ut kyllingbrystene med fiskefileter her om du vil. Den kan også brukes i supper og gryter, som smakssetter til couscous, eller smurt på sandwicher for å gi dem et krydret "kick". - Og hvis du fortsatt leser kan jeg også legge til at med denne middagen får du i deg 3 av de anbefalte "5 om Dagen"! I love food magazines and I have attained quite a collection over the years. I may have mentioned earlier that I subscribe to Delicious Magazine, but considering the selection available in England - more magazines make their way into my house one way or the other. Hubby often brings one or three when he returns from business trips.. Last week he got me Good Food Magazine and Jamie Oliver's food mag, and it didn't take long before both had post-its sticking out here and there. The other day I was inspired by a recipe in Good Food, and it was a great hit with both of us. For those of you who haven't heard of harissa - it is a north-African spice mix/sauce consisting of (amongst others) chili, garlic, caraway, cumin and coriander. You could make it yourself if you have a food processor: whizz 2-3 deseeded chilis, 2 garlic cloves, 1 tsp caraway seeds, 1 tsp ground cumin, 1 tsp ground coriander, 1 tsp paprika and 1/4 tsp salt. Add enough olive oil to make a spreadable paste. Harissa goes so well with white fish and chicken, you could swap the chicken breasts with white fish fillets here. It's also good in soups and stews, as a couscous flavoring or spread onto sandwiches for a spicy kick. And if you're still reading; this dish gives you 3 of 5-a-day! What a bonus :) |
lørdag 25. juni 2011
Rabarbra- og jordbærsyltetøy
(Rhubarb and strawberry jam)
Nå er det helt på tampen av rabarbrasesongen så det er bare å hive seg rundt. Rabarbrasyltetøy er en fin måte å bruke denne grønnsaken på, og kombinasjonen med jordbær er en "match made in heaven"! I tillegg til smaken så synes jeg også at jordbær gir syltetøyet en litt friskere farge siden rabarbrasyltetøy kan ofte bli nokså grå/grønnaktig. I denne oppskriften er det ingen konserveringsmidler eller syltepulver, så du kan ikke ha det stående i evigheter, men for min del blir ikke det noe problem... Hvis du har enda mer rabarbra igjen etter syltingen, prøv denne rabarbrakremen eller denne rabarbrakaken med sprø topping. Rhubarb season in Norway is more or less over, so now is the time to make the most of the last stalks. A good way of using this vegetable is to make jam, and I like to combine rhubarb and strawberry - it's a match made in heaven! I also think that the strawberries give the jam a fresher look, plain rhubarb jam often gets a grey/greenish colour. There are no additives or preservation powders in this recipe, hence it won't keep in your fridge forever. But that's not a problem in my house... If you still have some rhubarb left after the jam making, try this rhubarb fool or this rhubarb cake with a crunchy topping. |
Ha jordbærene oppi også, ha over resten av sukkeret og sitronsaft og bland lett sammen. Add the strawberries and lemon juice as well, sprinkle over the rest of the sugar and give it a little stir. |
At noe så enkelt som en brødskive med syltetøy kan være SÅ godt.... It's hard to believe that a simple slice of bread with some jam can be that good... |
torsdag 23. juni 2011
Lemon and poppy seed cake
Dette er en engelsk klassiker, og som den anglofile jeg er så blir den (og andre engelske klassikere) laget med jevne mellomrom. Jeg prøver som regel nye oppskrifter hver gang og denne gangen tok jeg utgangspunkt i den fra The Hummingbird Bakery Cookbook, men jeg har justert den endel. Blant annet så bruker jeg litt mindre sitron enn det som er foreslått siden småguttene ikke vil ha den for syrlig, men neste gang skal jeg ikke skylde på guttene for både mannen og jeg syntes dette var veldig passe balanse mellom søtt og syrlig. Jeg må også få sagt at denne laget jeg på fredag, og på søndag (når vi spiste siste rest) var den akkurat like god og saftig :-) Since I'm an anglophile I make this classic (and many other English classics) regularly. I often try out new recipes and this time I found a nice one in The Hummingbird Bakery Cookbook, though I altered it quite a bit. I used less lemon than suggested since my little boys like it sweet and not too sour, but next time I won't blame the kids - both hubby and myself agreed that this cake had the perfect balance (for our tastebuds, anyway). I also need to mention that I made it on Friday, and on Sunday (when we ate the last slice) it was just as moist and delicious :-) |
Du trenger: 85 g smør, romtemperert 245 g sukker revet skall av 1 sitron, helst økologisk, eller uten vokset overflate (jeg bruker alltid en Microplane til dette, da får du kun med det gule og ikke noe av det bitre, hvite laget under.) 15 g valmuefrø, pluss litt ekstra til pynt 1,5 dl melk 225 g hvetemel 1 1/2 ts bakepulver en klype salt 3 eggehviter (ca 120g) Sitronsirup: 1 dl vann saft fra 1 sitron 50 g sukker Glasur: 250 g melis, siktet en liten skvett vann, eller juice fra ca 1 sitron You'll need: 85 grams butter, at room temperature 245 grams sugar grated zest of 1 unwaxed lemon (I always use my Microplane for this) 15 grams poppy seeds, plus extra to decorate 150 ml milk 225 grams plain flour 1 1/2 tsp baking powder pinch of salt 3 egg whites (approx. 120 grams) Lemon syrup: 100 ml water juice of 1 lemon 50 grams sugar Glaze: 250 grams icing sugar, sifted splash water, or juice of about 1 lemon |
Sett ovnen på 170 C. Gjør klar en springform, ca 22-24 cm i diameter - ha bakepapir i bunnen og smør innsiden. Ha smør, sukker, sitronskall og valmuefrø i en bolle: |
Preheat the oven to 170 C.
Line and grease a springform tin, about 22-24 cm diameter.
Put the butter, sugar, lemon zest and poppy seeds into a bowl:
Visp dette sammen til alt er blandet: Whisk until everything is incorporated: |
Visp til røren er lys og luftig: Whisk until light and fluffy: |
Tøm røren over i formen, jevn til overflaten og sett i ovnen i ca 30-35 minutter. Pour into the prepared springform tin and smooth the surface, bake in the oven for about 30-35 minutes. |
Tøm sirupen over jevnt over kaken og la den stå og trekke inn og avkjøles. Pour the syrup all over the top, then leave to cool. |
Bland sammen melis og vann eller sitronsaft til glasuren, og hell over kaken: Mix the icing sugar and water or lemon juice in a bowl until smooth, then pour over the cake: |
Og så er det bare å sette på kaffen og rope på naboene :-) And now put the kettle on and go get the neighbours :-) |