lørdag 25. juni 2011

Rabarbra- og jordbærsyltetøy
(Rhubarb and strawberry jam)


Nå er det helt på tampen av rabarbrasesongen så det er bare å hive seg rundt. Rabarbrasyltetøy er en fin måte å bruke denne grønnsaken på, og kombinasjonen med jordbær er en "match made in heaven"! I tillegg til smaken så synes jeg også at jordbær gir syltetøyet en litt friskere farge siden rabarbrasyltetøy kan ofte bli nokså grå/grønnaktig.
I denne oppskriften er det ingen konserveringsmidler eller syltepulver, så du kan ikke ha det stående i evigheter, men for min del blir ikke det noe problem...
Hvis du har enda mer rabarbra igjen etter syltingen, prøv denne rabarbrakremen eller denne rabarbrakaken med sprø topping.

Rhubarb season in Norway is more or less over, so now is the time to make the most of the last stalks. A good way of using this vegetable is to make jam, and I like to combine rhubarb and strawberry - it's a match made in heaven! I also think that the strawberries give the jam a fresher look, plain rhubarb jam often gets a grey/greenish colour.
There are no additives or preservation powders in this recipe, hence it won't keep in your fridge forever. But that's not a problem in my house...
If you still have some rhubarb left after the jam making, try this rhubarb fool or this rhubarb cake with a crunchy topping.


Du trenger:
500 g rabarbra, vasket og skåret i 1 cm biter
500 g jordbær (ca en kurv), skylt og delt i 2 eller 4
400 g sukker
saften av 1/2 sitron


You'll need:
500 grams rhubarb, washed and cut into 1 cm pieces
500 grams strawberries, rinsed, halved or quartered
400 grams sugar
juice of 1/2 lemon


Ha rabrabraen i en kasserolle, dryss over litt av sukkeret.

Put the rhubarb into a saucepan, sprinkle over some of the sugar.


Ha jordbærene oppi også, ha over resten av sukkeret og sitronsaft og bland lett sammen.

Add the strawberries and lemon juice as well, sprinkle over the rest of the sugar and give it a little stir.


La det hele koke opp, skru deretter varmen på plata ned og la bærene småputre i ca 45 minutter.
Fjern skummet som legger seg på overflaten underveis i kokingen, bruk en skje til dette (før den over overflaten for å ta vekk skummet).

Bring to the boil, turn down the heat and leave to simmer for about 45 minutes.
Using a spoon, skim off any foaming sediment.


Mens syltetøyet koker, sterilisér 2-3 syltetøyglass: vask dem godt i såpevann, skyll grundig, og sett glassene i stekeovnen som holder 150 C. La dem stå der i 10 minutter. (Dersom du tror syltetøyet blir spist opp innen kort tid er det ikke nødvendig å sterilisere glassene, da holder det å vaske dem godt i varmt vann.)
Øs syltetøyet over i glassene mens du fortsatt er varme, og skru (de godt vaskede) lokkene godt til.

While the jam is boiling, sterlilize 2-3 jars: wash in hot, soapy water, rinse, and dry them in the oven for about 10 minutes at 150 C. (If you reckon the jam will be eaten in the near future there's no need to sterlilize the jars, just wash them thoroughly.)
Ladle the jam into the still warm jars, and screw the (very clean) lids on firmly.


At noe så enkelt som en brødskive med syltetøy kan være SÅ godt....

It's hard to believe that a simple slice of bread with some jam can be that good...







2 kommentarer:

  1. Har tenkt meg å lage syltetøy av sesongens siste rabarbra jeg også.. Kjempefin side.. Stopp innom min http://www.matlidenskap.com

    SvarSlett
  2. Takk for det Bjørnar! Skal stoppe innom deg også ja :)

    SvarSlett