onsdag 15. desember 2010

Jule-godis: Karamell med havsalt (Sea-salted caramel)

(Scroll for English)



I dag laget jeg karamell for første gang, og det eneste som er helt sikkert er at det ikke blir siste. Mamma Mia. Det ble såpass mange smaksprøver underveis at jeg vurderte å ringe tannlegen for å være på den sikre siden...
Jeg har alltid fått høre at det er så vanskelig å lage knekk og karamell, men for min del var det bare tålmodigheten som ble utfordret littegrann. Oppskriften jeg brukte (som jeg fant i Good Food Magazine December 2010) sa at total koketid var 20 minutter, men jeg opplevde at bortimot det dobbelte måtte til. Men hvert minutt var vel verdt det!
Disse karamellene blir heretter et fast innslag i juleforberedelsene, og kanskje noen blir gitt bort i "nabo-julegave" :)

Today I made caramel for the first time, and one thing's for sure: it won't be the last. Mamma Mia. I had so many tastings along the way that I considered calling my dentist just to be on the safe side...
I've always been under the impression that caramel and such is so difficult to make, but to me the challenge was only my patience. The recipe I used (which I found in Good Food Magazine, Dec 2010) stated that total cooking time would be 20 minutes, but my experience was that I needed to double that time. But every minute was well worth it!
These caramels will from now on be on my to-do-list every Christmas, and maybe some of them will be wrapped and given away as a present :)


Du trenger:
noen dråper solsikkeolje
150 g sukker
150 g lyst brunt sukker
100 g smør
2 dl kremfløte
3 ss lys sirup
1 ts saltflak, f.eks Maldon

Finn fram en form, ca 15x15 cm (en liten brødform går også bra).
Smør en bit med bakepapir med olje, og legg i formen.
Ha vanlig sukker (ikke det brune) i en kasserolle.
Sett på middels varme til sukkeret har løst seg opp, ikke rør! Kok så opp og la det koke til sukkeret har fått en nokså mørk rav-farge (rødbrun karamell-farge), ca 5-10 minutter.
Ta kjelen av platen og rør inn brunt sukker, smør, fløte og sirup.
Når alt er rørt ut, sett kasserollen på plata igjen og kok opp.
Nå skal blandingen koke til den når 120 grader, men har du ikke sukkertermometer (det har heller ikke jeg) så kan du gjøre kuleprøven for å se om karamellen er ferdig: ha iskaldt vann i et glass, drypp oppi litt av karamellen. Tøm ut vannet, og du skal nå kunne forme den til en kule. Hvis karamellen er for tynn til at du får til å lage en kule, så kok mer og prøv igjen om en liten stund.
Dette kan ta alt fra 15-40 minutter.


You'll need:
few drops sunflower oil
150 grams caster sugar
150 grams light brown sugar
100 grams butter
200 ml double cream
3 tbsp golden syrup
1 tsp sea salt flakes

Oil a 15-17 cm square tin (a small loaf tin will also do).
Put the caster sugar into a pan.
Place pan over a medium heat until the sugar has dissolved, do not stir! Continue to cook until the sugar has turned a deep amber-coloured caramel (5-10 minutes).
Remove the pan from the heat and stir in the brown sugar, butter, cream and syrup.
Stir until smooth, and put the pan back on the heat.
Bring back to the boil and continue to cook until the caramel reaches 120 C/248 F, but if you don't have a sugar thermometer (I don't) check if the caramel is done by doing the following: Put a drop or two of the caramel into a glass of ice cold water. If you can pick up the caramel and roll it into a ball between your fingers, it's done. If you can't, cook for a few minutes more and check again.
This could take anything from 15-40 minutes.


Ferdig!

Done!


Tøm over i formen, og dryss over saltflakene:

Pour into your tin, and sprinkle over the sea-salt flakes:




La karamellen stå til den en nesten helt avkjølt, ta den ut og skjær eller brekk i biter:

Leave to cool, when it's almost cold turn it out and cut or break into pieces:



Deilige, søte karameller med et hint av havsalt.
Pakk inn en og en i små biter matpapir hvis du vil fylle opp en boks eller pose uten at de klebrer seg sammen.

Fabulous, sweet caramels with a hint of sea-salt.
Wrap each caramel in a twist of nonstick baking parchment if you like, and they won't stick to eachother when stored in a tin or bag.

13 kommentarer:

  1. Åhhh, dette ser fantastisk godt ut! Jeg er en hund etter kombinasjonen søtt og salt (og irriterer meg dessuten littegrann over at jeg aldri fikk desembernummeret av Good Food i posten...) så dette var en bra oppskrift.

    Du legges forresten i bloggrullen min i dette øyeblikk. :)

    SvarSlett
  2. dette så FANTASTISK ut - mon tro om ikke jeg skal prøve en allergivennlig variant en gang jeg orker å bli skuffet ;) hehe

    SvarSlett
  3. Ja de er virkelig kjempegode, vel verdt tiden ved komfyren!

    SvarSlett
  4. Er disse myke - alså "tyggbare" - eller harde - altså slik at de må suges?

    SvarSlett
  5. Hei! Disse blir et sted midt i mellom, dvs. de kjennes harde ut først, men etter at man har hatt en bit i munnen en liten stund blir den myk og tyggbar. :)

    SvarSlett
  6. Elser bloggen din:)

    Kan man forresten bruke sukrin egentlig i stedet for det hvite sukkeret?:)

    =)=)

    SvarSlett
  7. Tusen takk, Linn!
    Jeg har aldri prøvd sukrin i karamelloppskrifter, så det tør jeg ikke å svare på.. :-/

    SvarSlett
  8. Hei.
    De så kjempe gode ut.
    kan man bruke melange (siden smør er umulig å oppdrive om dagen)?
    Hilsen cecilia

    SvarSlett
  9. Hei Cecilia, det har jeg ikke prøvd, men jeg kan ikke skjønne annet enn at det må gå veldig bra.
    Maria :)

    SvarSlett
  10. Hei! Jeg ville bare stikke hodet innom og si at jeg prøvde disse nå før jul, og de var fantastiske! De ble en slager her i heimen! Jeg rakk nesten ikke å pakke de inn engang! :) Nå har jeg skrevet den opp i oppskriftsboka mi til neste jul! :) Tusen takk for flott oppskrift.

    SvarSlett
  11. Hei Anna, kjempehyggelig å høre at de slo an! De er farlig gode, så de varer ikke så lenge her hjemme heller ;-)
    Maria

    SvarSlett
  12. Hei, har du prøvd å ha karamellmassen rett oppi konfektformer??
    Susanne

    SvarSlett
  13. Hei Susanne! Nei jeg har ikke prøvd det, men så lenge formene har belegg på innsiden som hindrer at karamellene klistrer seg fast så burde det gå helt fint :)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...