onsdag 9. januar 2013

Marokkansk filopai med feta og spinat


For de av dere som ikke er kjent med filo så er det en slags paideig som består hovedsaklig av mel og vann, og som kjevles til papirtynne "ark". "Arkene" kan legges lag på lag og kan strengt tatt brukes til det meste man bruker vanlig paideig til, men den inneholder ikke noe smør eller olje. Det er ikke alltid så lett å få tak i filo, men innimellom dukker den opp i min lokale Meny-butikk, og da kjøper jeg noen pakker som jeg fryser. 
Denne retten kan også gjøres vegetarisk ved at du bytter ut kjøttdeigen med samme mengde kokte linser.


Du trenger:
(ca 4-6 porsjoner)
olivenolje
1 løk, finhakket
800 g kjøttdeig
3 ts ras el hanout (krydderblanding, består av bl.a. kardemomme, nellik, kanel, chillipulver, koriander, kummen, muskat, pepper og gurkemeie.)
300 g spinat, grovhakket
30 g pinjekjerner
300 g fetaost, smuldret opp
2 egg, rørt sammen med en gaffel
8 ark filodeig (i underkant av en pk/250 g)
Paiform eller annen ildfast form (ca 28 cm i diameter og 5 cm kanter)

Først lager du fyllet:
Ha litt olivenolje i en stor stekepanne og stek løken på middels varme i noen minutter. Ha i kjøttdeigen og brun den godt, deretter tilsett krydder og en skvett vann (et halvfullt melkeglass eller deromkring) og kok opp. Bland inn spinat, sett på lokk og sett til side.
Sett ovnen på 180 C.
Når kjøttblandingen er litt avkjølt kan du smuldre inn fetaost, bland også inn pinjekjerner og ett av eggene. 


Pensle formen med litt olje, legg deretter i 4 filoark som overlapper hverandre og henger litt over kanten. Pensle med litt olje mellom hvert av lagene.
NB: så fort du har åpnet pakken med filoark, legg et fuktig klede over dem mens du holder på. De tørker vedig raskt ut og blir da vanskelige å jobbe med.


Ha kjøtt/feta/spinatblandingen over i "paiskallet":




Brett inn sidene av filoarkene slik at de "pakker inn" fyllet, krøll deretter sammen 4 filoark til og plassér dem over toppen. Pensle med det andre egget.


Sett paien i ovnen i ca 30 minutter, eller til toppen er sprø og gylden.


Servér gjerne sammen med en salat og/eller litt "saus" i form av crème fraîche, rømme eller yoghurt naturell.

Enjoy!








2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...