torsdag 25. august 2011

Troikakake
(Troika cake)



Her er kaken for oss Troika-elskere! Jeg hadde for lenge siden øremerket denne oppskriften inne hos Manuela fra Passion4baking, og nå endelig fikk jeg prøvd å lage den. (Enkelte endringer er gjort mtp. mengdeberegning.) 
Guttene mine var ikke overbegeistret for kombinasjonene her, så dette er kanskje en slags voksenkake til tross for geléinnhold. Edvin (3 1/2) ville bare ha bunnen og sjokoladekremen, mens Oliver (snart 6) bare ville ha marsipanen og geléen hver for seg, hehe. Ikke greit å gjøre alle til lags ;) 
Denne kaken er ikke gjort i en fei, hvis du tenker å lage den så les gjennom hele framgangsmåten først - det er flere "trinn" og enkelte skal avkjøles underveis. Med litt planlegging kan det gå ganske smidig :)
(Kan også nevne at kaken ikke inneholder mel.)


The Cake for Troika lovers! (Troika = Norwegian chocolate bar consisting of 3 layers: truffle, marzipan and raspberry jelly, covered in dark chocolate.) I've been wanting to try this cake since I first saw it in the blog Passion4baking, and now the time had come. My boys were not too excited about this cake, though, so I suppose this is a grown-up treat, despite the jelly. Edvin (3 1/2) wanted the sponge base and chocolate cream only, whilst Oliver (soon to be 6) wanted the marzipan and jelly... It's not easy to please everyone ;)
This isn't made in a flash, if your're thinking of making it - read the whole recipe before you start. There are several "stages" and some that need to cool for a while, but if you're planning ahead the baking session shouldn't give you too much trouble :)
(This cake does not contain flour.)




Du trenger:
Bunnen:
120 g mørk sjokolade, smeltet
75 g sukker
6 egg - separert i plommer og hviter
3 dråper sitronsaft

ca 200 g marsipan


Gelélaget:
2 pk gelé (jordbær eller bringebær)
1,5 dl kokende vann
1/2 dl sitronjuice
1 ss glukose (finnes i velassorterte matforretninger og apotek, men det går ok å utelate dette om du ikke får tak i)


Topplaget:
150 g mørk sjokolade
3 dl fløte
1 ts vaniljeekstrakt




You'll need:
Sponge layer:
120 grams dark chocolate, melted
75 grams sugar
6 eggs - separated
3 drops lemon juice


about 200 grams marzipan


Jelly-layer:
2 pkt jello (strawberry or raspberry)
150 ml boiling water
50 ml lemon juice
1 tbsp glucose 


Top layer:
150 grams dark chocolate
300 ml double cream
1 tsp vanilla extract



Først lages bunnen:
Sett ovnen på 175 C, dekk en form (ca 30x30 cm) med bakepapir.
Ha eggeplommer og sukker (minus 2 ss av sukkeret!) i en bolle, og visp med håndmixer eller kjøkkenmaskin til det er lyst og luftig,  ca 5-7 minutter. Ha i (120 g) smeltet sjokolade og rør til den er godt blandet inn.
Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk disse sammen med resten av sukkeret (2 ss). Tilsett sitrondråper og pisk til de er nesten stive. Vend eggehvitene forsiktig inn i røren, og deretter ha alt over i formen.
Sett i ovnen og stek ca 15-16 minutter, etterpå må bunnen avkjøles helt.
Kjevle ut marsipanen slik at du har et lag som dekker hele kakebunnen:
(forts. under)


Make the sponge layer:
Preheat oven to 175 C, line a baking tin (about 30x30 cm) with baking paper.
Put the egg yolks and sugar (minus 2 tbsp!) into a bowl and beat until pale and fluffy, about 5-7 minutes. Add the (120 grams) melted chocolate and beat until combined.
Put the egg whites into a clean bowl and whisk with the rest of the sugar (2 tbsp). Add the drops of lemon juice and whisk until almost stiff. Fold the egg whites into the mixture, and scrape into the tin. 
Bake in the oven for about 15-16 minutes, then leave to cool completely.
Roll out the marzipan to cover the sponge layer:
(cont. below)



Lag gelélaget:
Bland gelépulveret med det kokende vannet, rør til alt pulveret er oppløst. Rør inn sitronsaft og glykose.
Sett geléblandingen tilside til den er helt kald og begynner å tykne litt.
Hell den så over marsipanen på kaken:


Make the jello-layer:
Mix the jello powder with the boiling water, stir until dissolved. Stir in the lemon juice and glucose. Leave to cool completely, until it almost starts to set.
Pour over the marzipan:



Lag topplaget:
Ha sjokoladen (150 g) i en food processor eller blender, kjør maskinen til sjokoladen er mer eller mindre pulverisert:


Make the top layer:
Put the chocolate (150 grams) into a food processor or blender, whizz until the chocolate is very finely chopped:



Varm opp fløte og vanilje i en kasserolle til den nesten begynner å koke, hell den så over i food processoren/blenderen sammen med den finhakkede sjokoladen. 
Kjør maskinen til du har en nokså jevn "sjokolademelk":


In a pan, heat the cream and vanilla until it almost starts boiling. Pour into the food processor/blender with the finely chopped chocolate, then whizz until the mixture ressembles smooth "chocolate milk":



Hell "sjokolademelken" over i en bolle og sett i kjøleskapet til den er helt kald, ca 2 timer.
Bruk en håndmixer el.l. og visp i blandingen til den blir til en tykk, luftig krem.
Bre kremen over geléen på kaken, sett den deretter i kjøleskapet fram til du skal servere.


Pour the "chocolate milk" into a bowl and place in the fridge until completely cold, about 2 hours.
Use a hand-held electric whisk or so and whisk the mixture until thick and airy.
Spread the chocolate cream onto the jelly, then place the cake in the fridge until you need it.



Rett før servering kan du skrape litt mørk sjokolade over toppen om du vil, jeg brukte potetskrelleren for å få små krøller som dette. Hvis du får tak i fine bringebær er det også dekorativt og friskt å kunne servere sammen med denne nydelige kaken.


You can shave some chocolate over the top before serving, if you like. I used my potato peeler to make little curls like this. If you can get hold of some nice raspberries - serve those alongside as well. 










29 kommentarer:

  1. Kan jeg linke til innlegget ditt? denne skal jeg forsøke å bake. Så jo fantastisk ut! Jeg og samboeren min elsker Troika, så dette må være perfekt kake for oss :)

    SvarSlett
  2. Selvsagt kan du det! Bare hyggelig om du linker :)
    Maria

    SvarSlett
  3. Looks yummy!!!!!

    Love ur blog! And you are doing a great job writing in English too :)

    SvarSlett
  4. Thank you so much, Shum! :)

    SvarSlett
  5. Hei Maria! Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

    SvarSlett
  6. Magne - tusen takk for det, det blir satt stor pris på! :-D
    Maria

    SvarSlett
  7. Ja jeg tar gjerne et stykke ved neste besøk.

    Hilsen pappa

    SvarSlett
  8. Jada pappa, notert bak øret ;-)

    SvarSlett
  9. Oii, jeg ELSKER troika... Får holde av en dag til dette bakeprosjektet, her var det mange steg! Men helt sikkert verdt det:)

    SvarSlett
  10. Hei Ingrid! Ja den er ikke rørt sammen i en håndvending, men som du selv anslår så er den verdt det! Spesielt hvis man liker å pusle litt på kjøkkenet.. kanskje et lykketreff at det er meldt mye regn over hele landet i helgen ;)
    Maria

    SvarSlett
  11. Tusen Takk Skal du ha Maria :-)

    Shahid
    Troika Elsker

    SvarSlett
  12. Denne så fantasisk ut=) Men går den å fryse?? Tenkte kansje marsipanen og/eller gele'n ikke syns noe om frysing.....

    Hilsen Merethe

    SvarSlett
  13. Shahid - ser ut som vi er mange i Troika-elsker-klubben ;-)

    Merethe - jeg har ikke prøvd å fryse denne, så tør ikke å si med sikkerhet hvordan den blir da. Men har fått høre fra andre at det gikk helt fint...
    Maria :)

    SvarSlett
  14. Maria, I forgot just how close our boys are in age:)

    I consider myself a big kid really, but this cake is just right for me - that's a beautiful creation too:) My first thought was that it would be too difficult for me, knowing my predisposition toward 'easy' cooking, but you've made it look completely do-able even for me;)

    SvarSlett
  15. Coby - thank you for your kind words. I know for sure that you can make this!

    Helena - ja det er det;)

    SvarSlett
  16. Hei, jeg skal bake denne kaken. ser at du skriver 1,5 dl kokende vann til geleen for to pakker. på pakken står det 5 dl pr pakke. jeg har kjøpt freia sin. ble da usikker i forhold til mengden med vann.. har du en kommentar? takk for å dele oppskrifter:)

    SvarSlett
  17. Hei! Skjønner godt at du stusser på vannmengden. Men geleen her skal være skarpere/kraftigere både på farge og på smak, så derav den reduserte mengden væske. Du kan evt øke fra 1,5 til 2 dl for å få littegrann tykkere lag gele. Lykke til! :-)

    SvarSlett
  18. Fantastisk kake! Men hvor mange personer regner du? Takk for at du deler slike oppskrifter!

    SvarSlett
  19. Hei! Jeg skjærer den vanligvis i 15 biter, men det var flere som tok to... Så jeg vil anta at den passer til 10-12 personer som dessert. Lykke til! :-)

    SvarSlett
  20. Tusen takk!Det er for fredagskaffen på jobben, hadde lyst til å imponere litt! Håper nå bare at jeg får det til :) Kom tilfeldigvis inn på siden din - den er råflott! Skal kikke meg etter mer.

    SvarSlett
  21. Hei
    Jeg lagde denne kaken, og den ble kjempe god:-) Vil også si at jeg elsker bloggen din, du forklarer velidg bra oppskriftene.

    SvarSlett
  22. Tusen takk for det, veldig hyggelig å høre! :)

    SvarSlett
  23. E nok ikkje den beste Troika-kaka æ har smakt!

    SvarSlett
  24. Hei Lise, har du andre oppskrifter som er bedre prøver jeg gjerne :) Tar gjerne i mot et påskudd til å lage Troikakake igjen ;)
    Maria

    SvarSlett
  25. Du har i sitronjuice..mener du da den gule sitronflasken med grønn kork?? sånn du kan helle dråper av.
    Ser supergod ut og har tenkt å prøve meg ;-) Håper jeg lykkes!!

    Cecilie

    SvarSlett
  26. Hei Cecilie, jeg bruker juice/saft rett fra sitronen :)

    SvarSlett
  27. Har bakt kaken, og det smaker som Troika-sjokoladen. Men den er veldig mektig og det blir mye koppvask :-)

    SvarSlett
  28. Ja det blir litt oppvask, men jeg synes det er verdt det.. ;)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...