fredag 11. april 2014

Påskebrød


Du trenger ikke å vente til påskedagene med å lage dette brødet, det er godt når som helst på året.. dessuten kan det fryses, og det smaker kjempegodt etter en tur i brødristeren selv om det er noen dager gammelt. Når det er sagt så tar det seg jo veldig godt ut på bordet til påskefrokosten!



Du trenger:

(1 brød)
250 g hvetemel
350 g fin sammalt hvete
1 ts salt
1 pose tørrgjær
25 g sukker
50 g brunt sukker + litt ekstra til dryssing
1 ts malt kanel
1 ss kakaopulver (bakekakao)
2,5 dl helmelk
50 g smør + litt ekstra til pensling
2 egg
rosiner (valgfritt)

Ha hvetemel i en bolle og fin sammalt hvete i en annen.
Ha 1/2 ts salt, 1/2 pose tørrgjør og vanlig sukker i bollen med hvetemelet.
Ha 1/2 ts salt, 1/2 pose tørrgjær, brunt sukker, kanel og kakaopulver i bollen med fin sammalt hvete.
Ha smør og melk i en liten kasserolle og varm opp til smøret er smeltet og melken er fingervarm. Alternativt kan dette gjøres i en bolle i microbølgeovnen.

Fordel den lunkne smør/melkeblandingen i de to bollene med mel, litt mer i bollen med fin sammalt hvete enn i den med vanlig hvetemel.
Tilsett ett egg i hver bolle.
Kna sammen begge deigene, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Se an om du trenger mer væske eller mer mel. Den bør knas i minst 5 minutter.

Dekk til begge bollene med plastfolie og sett dem til heving et lunt sted til deigene har blitt dobbelt så store, ca 45 minutter.

Sett ovnen på 200 C og kle innsiden av en brødform (ca 1,2 liter) med bakepapir.
Strø bakebordet med litt hvetemel og kjevle ut begge deigene nokså kvadratisk til ca samme størrelse. Den ene siden av deigene må være omtrent like lang som brødformen.

Pensle den mørke deigen med litt smeltet smør, dryss så over litt brunt sukker og en håndfull rosiner om du bruker dette.
Legg den lyse deigen oppå og gjenta smørpenslingen og sukker/rosin-dryssingen.
Rull sammen deigene som en rullekake og legg den i brødformen med kanten ned.
Legg et rent kjøkkenklede over og sett brødet til heving i ca 45 minutter.

Stekes nederst i ovnen i ca 30 minutter. Avkjøles en stund i formen før du tar det ut til videre avkjøling på en rist.

Skjær i skiver og nyt brødet mens det fortsatt er litt lunkent, gjerne med litt smør eller (hysj) Nutella...
Dagen derpå er det perfekt å putte i brødristeren.. nam.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...