Disse himmelske godbitene er ikke laget i en fei, men belønningen etter at "jobben" er gjort veier opp og vel så det: deilig mandelbunn, søtt karamellfyll, og mørk sjokolade - i skjønn forening. Jeg er egentlig litt pinglete når det kommer til karamellkoking, men det er fordi jeg er en utålmodig person. Har man tålmodighet så er det slett ikke vanskelig. Kakebitene holder de seg godt i flere dager, så de er fine å ha med seg på hytta eller på tur, eller for å ha stående i kjøleskapet til potensielle besøkende. (Men det skal sies at vår kake var borte før det var gått 24 timer.)
These heavenly squares are not made in a flash, but the reward following the "job" makes it all worth it: chewy almond base, sweet caramel filling, and dark chocolate topping - in perfect unison. I'm a total wuss when it comes to making caramel, but that's because I'm so impatient. If you're patient you're more likely to manage without any trouble. The cake keeps well for several days, which makes it suitable for bringing along on a weekend getaway or so, or for keeping at hand for potential visitors. (Though our cake was vanished after 24 hours.)
Du trenger: Bunnen: 250 g mandler 2 store egg 100 g lyst brunt sukker 1 ts natron 1/2 ts salt vegetabilsk olje, til å smøre formen med
Karamell: 200 g sukker 1 1/4 dl fløte
Sjokoladelokk: 150 g mørk sjokolade (70% kakao, eller bruk halvparten med mørk kokesjokolade og halvparten 70%)
You'll need: 250 grams almonds 2 large eggs 100 grams light brown sugar 1 tsp bicarbonate of soda 1/2 tsp salt vegetable oil, for greasing
For the caramel: 200 grams (caster) sugar 125 ml double cream
For the chocolate cover: 150 grams dark chocolate (70% cocoa solids, or use half semi-sweet and half 70%)
Sett ovnen på 180 C. Gjør klar en form, ca 20x20 cm (eller bruk en rund springform om du heller vil ha en rund kake), legg bakepapir i bunnen (med overheng på sidene) og smør det med litt olje. Kjør mandlene i en food processor til de er nokså finmalte, men ikke så mye at de blir til pulver:
Preheat oven to 180 C. Line the base and sides of a small baking tin, about 20x20 cm (or use a springform tin of you'd like a round cake) with baking paper, and lightly oil. Whizz the almonds in a food processor until quite finely ground: |
Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.
SvarSlettHjertelig takk, Magne!! :D
SvarSlett*sikle* det så kjempe godt ut=) takk for tips!
SvarSlettDette må jeg vel kunne få smake engang er er innom eller?
SvarSlettHilsen pappa
Dette ser virkelig godt ut! :)
SvarSlettNina C., pappa og Carita - takk for hyggelige kommentarer :D
SvarSlettNam...sikle
SvarSlettDisse laget jeg i dag, og naboene spiste smitt og smule. Gode! :)
SvarSlettGår det greit å fryse denne, eller? Såg veldig god ut :-)
SvarSlettTakk for koselige kommentarer!
SvarSlett- og så hyggelig at de ble vellykket, Elisabeth!
Hanne - jeg har ikke prøvd å fryse dem, de ble spist opp før jeg kom inn på tanken, men ellers fryser jeg omtrent alt.. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at det skal gå veldig bra.
Maria :)
Ser veldig fristende ut ;)Skulle ikke bli noe problem å finne noe godt blant alle dine oppskrifter, om en får kaffebesøk... Denne legger jeg i favoritter ;)
SvarSlettDenne så fantastisk god ut. Mandler (eller nøtter), sjokolade og karamell er en uslåelig kombinasjon 8)
SvarSlettHanne - takk for nok en koselig kommentar :)
SvarSlettHannelm - takk, og helt enig med deg ang. denne kombinasjonen av godsaker :-p
Kaken ser forferdelig god ut, og jeg er fristet til å prøve den. Lurte bare på om du vet om den er rik på karbohydrater? Går på en karbofattig kur.
SvarSlettHei hei. Jeg lurte på om det skal småkoke når man lager karamellsausen?
SvarSlettHei,
SvarSlettDenne kaken har ca 35g karbohydrater per 100g. Så den går vel neppe under kategorien lavkarbo, men dropper man karamellen og bytter ut sukkeret i bunnen med en av lavkarbo-alternativene... Men da blir den nok ikke like god. Jeg ville heller laget "the real deal" og heller tatt et mindre stykke.
Sukkeret "koker" ikke ordentlig, men det bobler nok litt i bunnen av kjelen. Det viktige er at sukkeret er helt oppløst/smeltet :)
Hvorfor natron? Trodde natron bare var når det var syre i kaken, f.eks kefir eller rømme. Ellers ser den jo veldig god ut da, er glad i nøttekaker;-)Skal prøve den, men tror jeg bruker bakepulver istedenfor natron.
SvarSlettHei:) fikk inspirasjonen fra en lignende oppskrift, men som var med peanøtter. Der var det også brukt natron og ikke bakepulver, og det er nok for at bunnen ikke skal bli for luftig. Den må være nokså kompakt for at den ikke bare skal smuldre opp, siden det ikke er noe mel som "bindemiddel" :)
SvarSlettHvis du bruker bakepulver istedet ville jeg halvert mengden.
Maria :)
Gleder meg til å prøve !!
SvarSlettDu skriver: "Bland sammen alle ingrediensene til bunnen i en bolle". Betyr dette at egg og sukker ikke skal piskes?
SvarSlettFy flate, dette fristet må jeg si!
SvarSlettDet stemmer at egg og sukker ikke skal piskes, alt skal bare røres sammen og trykkes utover i formen.
SvarSlettTakk for koselige kommentarer :)
Hjelpes, denne så jo bare himmelsk god ut! Og jeg som har begynt et nytt og bedre liv... ;-)
SvarSlettFlott blogg! Lagt meg til som abonnent :-)
Liv-Inger, takk for koselig kommentar!
SvarSlettNår det gjelder "nytt og bedre liv" så kan jo det defineres på mange måter.. De fleste som angrer på ting senere i livet angrer oftere på ting de IKKE har gjort, enn på enn ting de HAR gjort ;)
Maria :)
å..så farlig god ut!!! må prøve, selvom jeg er midt i SK11 ;-)
SvarSlettSK11 - som i "Sommerkroppen 2011"...? Du trenger jo ikke å spise hele kaken, slik som vi gjorde ;)
SvarSlettMaria :)
å denne måtte jeg bare prøve meg på, så mekka den sammen i går kveld før jeg la meg. Men da jeg skulle skjære den i biter i dag når sjokoladen var stiv, "knuste" liksom heile sjokoladen.. fikk ikke sånne "fine" biter som deg på bilde over.. hva er "trikset" for å klare skjære gjennom stiv sjokolade uten at den knuses helt?
SvarSlettHei! Jeg hadde forsåvidt samme problem som deg, men tok da knivspissen og "risset" inn der jeg ville skjære. Når jeg da skar, så knekket sjokoladen seg omtrentlig der jeg hadde risset litt på forhånd. Men for å være helt ærlig så syns jeg ikke det gjorde noe at noen av bitene fikk en annen form, ser jo rustikt og hjemmelaget ut :)
SvarSlettMaria :)
Hei, lagde kaken idag. Den ble veldig god :D Tusen takk for oppskriften, Marie :) Jeg lurer på hvordan jeg skal oppbevare bitene. Kan jeg legge bitene i en boks i kjølskapet? Og kan jeg fryse dem? Jeg vet ikke hva som vil skje med karamellen da.
SvarSlettHei, så bra at du likte kaken :)
SvarSlettDu kan oppbevare bitene i en plastboks el.l. i kjøleskapet. De holder seg fint i flere dager. Jeg har ikke prøvd å fryse dem, men kan ikke se at det er noe som ikke tåler frysing der :)
Maria
Hei:) Eg har nå laga karamellsausen, men noko av det brune sukkeret ville ikkje løyse seg opp? Kva kan vera feil?
SvarSlettHeisann, det eneste jeg kan komme på i farten må være at varmen var for høy.. Dette har hendt meg når jeg har vært litt for utålmldig og dristet meg til å skru opp litt. Det samme gjelder om jeg ikke klarer å la være å røre, det skal man heller altså ikke. Håper uansett at du lykkes neste gang dersom du skulle prøve igjen :-)
SvarSlett