torsdag 20. desember 2012

Engelsk julekake med sjokolade og bling


Dette er en snarvei-variant av den klassiske engelske fruktkaken som så mange engelskmenn og -damer lager til jul, i tillegg er det et utradisjonelt innslag av sjokolade her. Det som er så fint med denne er at man trenger ikke å la frukt ligge å klargjøre seg i konjakk, man trenger heller ikke å dynke kaken med alkohol i uker etter steking slik man tradisjonelt skal gjøre. 
Bonusen er, som med så mange fruktkaker, at den holder seg lenge dersom den er godt pakket inn - ergo har man alltid noe for hånden dersom uventede julegjester banker på :)


Du trenger:
(til en 22 cm form, holder til mange personer!)
350 g svisker, skåret i litt mindre biter
300 g rosiner
175 g smør, mykt/romtemperert
175 g brunt sukker
200 g honning, den flytende typen
1 1/4 dl Tia Maria, Cointreau, Grand Marnier el.l.
finrevet skall og saft av 2 appelsiner eller 4 klementiner
1 ts mixed spice (en krydderblanding, evt. bruk 1/2 ts kanel, 1/2 ts malt ingefær + en klype malt muskatnøtt og en klype malt nellik.)
2 ss kakaopulver av god kvalitet
3 egg, pisket sammen med en gaffel
150 g hvetemel
75 g malte mandler
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
evt. litt bling-bling kakepynt

Sett ovnen på 150 C og gjør klar en 22 cm springform; du trenger bakepapir både i bunnen og langs innsiden, som vist her: (Poenget er at papiret skal gå høyere enn kanten på formen, dette for å forhindre at toppen blir så fort mørk under den lange steketiden.)


Ha svisker, rosiner, smør, sukker, honning, likør, appelsinsaft og -skall, krydder og kakaopulver oppi en stor kjele, kok opp under svak varme. Rør litt med jevne mellomrom.
Småkok blandingen i 10 minutter, sett kjelen til side og la dette avkjøles litt, ca en halvtime.
Nå kan du ha i eggene, hvetemel, malte mandler, bakepulver og natron, rør til alt er blandet.
Hell alt over i springformen, sett i ovnen i ca 1 time og 50 minutter. Da skal kaken kjennes fast ut når man presser litt ned med fingeren, og den skal ha en litt blank overflate. 
Avkjøles på rist, fortsatt i formen. Når kaken er avkjølt kan den tas ut og dekoreres etter ønske.
Jeg synes det passer med litt bling på denne tiden av året, så kjører på med gullstjerner og spiselig glitter... (Glitter kjøpte jeg hos kakeboksen.no, gullstjernene kjøpte jeg i nettbutikken til Jane Asher i London.)

Merry Christmas!


(Inspirasjon: Nigella Christmas: Chattoo & Windus, 2008.)




2 kommentarer:

  1. Mye fin inspirasjon! Tusen takk for det - og tillykke med høytiden!

    SvarSlett
  2. Takk for det! Håper du får en fin julefeiring :)
    Maria

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...