mandag 25. februar 2013

Cheesecake brownies


Her kommer en skikkelig lekkerbisken for deg som elsker både sjokolade, brownies og ostekake.. Hvorfor nøye seg med en av delene når man kan få tre!?


Du trenger:
100 g smør
100 g mørk sjokolade, min. 70% kakaoinnhold
125 g sukker
3 egg
75 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ss kakaopulver (bakekakao)
100 g mørk sjokolade, grovhakket/i småbiter

Til ostekakemixen:
200 g kremost naturell
2 eggeplommer
75 g sukker

Kle innsiden av en form med bakepapir, formen bør være ca 20x20 cm.
Sett ovnen på 180 C.
Smelt smør og 100 g sjokolade sammen i microen eller over vannbad, rør godt. Ha dette over i en større bolle og rør inn sukkeret og eggene. Sikt over hvetemel, bakepulver og kakao, tilsett 100 g sjokolade i småbiter og vend alt sammen med en slikkepott.
Hell sjokoladeblandingen over i den bakepapirkledde formen.
Lag ostekakemixen ved å vispe sammen kremost, eggeplommer og sukker. (Eggehvitene kan du ha i en ren plastpose og putte i fryseren til framtidige marengser eller annen bakst som krever ekstra eggehviter.)
Ha ostekakemixen over sjokoladeblandingen i formen, bruk en skje og fordel "blobber" litt her og der. Bruk så bakenden av en kniv/gaffel/skje til å lage et slags marmorert mønster i overflaten:


Sett formen i ovnen i ca 30-35 minutter, tiden avhenger både av din ovn og av din personlige smak. Men ikke stek dem mer enn 35 minutter; da får du vanlig sjokoladekake og ikke brownie-konsistens.
La kaken avkjøles mens den fortsatt er i formen, hvis du klarer å vente så lenge. Bruk en skarp kniv og skjær i biter, deretter kan du gjøre deg klar for et lite stykke himmel :)


Ha en fin uke!


(Inspirasjon: Rachel Allens bok Cake, 2011.)




tirsdag 19. februar 2013

Müsli med tranebær


Jeg har en müslioppskrift på bloggen allerede, men denne er enda bedre... Her har jeg tatt i bruk noen "nyere" kornsorter, dessuten får ikke frøene være med i ovnen - grunnen er helt enkelt at varmen ødelegger sammensetningen av de sunne fettstoffene i frøene.
Jeg kan ikke love at du får tak i f.eks hirse og soyaflak på super'n, men ta en titt i hylla med glutenfri produkter/spesialmat, eller gå innom helsekostbutikken.
Denne frokosten oser sunnhet! (Så nå kan du nyte et stykke sjokoladekake til lunchen etterpå med god samvittighet... Balanse er viktig vettu... ;-)

Du trenger:
175 ml honning, den rennende typen

250 g store havregryn
250 g byggflak
100 g hirseflak
50 g havrekli
75 g soyaflak

120 g gresskarfrø (ikke ristede!)
120 g solsikkefrø
75 g linfrø, gjerne knust
100 g tørkede tranebær

Sett ovnen på 120 C.
Ha honning i en kjele og varm opp på svak varme til honningen blir tyntflytende.
Bland sammen store havregryn, hirseflak, havrekli og soyaflak i en stor bolle. Tøm dette over i en bakepapirkledd langpanne og spre det utover så godt det går. Ringle over honningen så jevnt som mulig, men ikke bli fristet til å røre rundt, da vil müslien bare klumpe seg.
Sett brettet i ovnen i 40 minutter, ta det så ut og la kornblandingen avkjøles uten at du rører noe.
Ha alt over i den store bollen igjen (bryt opp større biter dersom det er noen) og bland inn frø og tranebær. Fordel herlig müsli i glass eller bokser med tett lokk. Den holder seg fint i en måned.
Nyt den med melk eller yoghurt, og gjerne litt oppskåret frukt eller bær.







fredag 15. februar 2013

Litt sunnere sjokoladekjeks


I dag er det fredag og snart helg, og for mange venter også en ukes vinterferie! Hvis du skal være hjemme så kan det jo passe med litt enkle kjøkkenaktiviteter?
Dette er sjokoladekjeksene, eller cookies'ene, jeg lager når jeg vil ha små godbiter som ikke er altfor usunne. De inneholder ikke hvitt mel, bare sammalt og havregryn, men smaker likevel som en skikkelig sjokoladecookie skal smake. Guttene mine elsker dem, og de er supre å ha med på tur. Faktisk så er det disse minsten skal ha med i barnehagen når han snart fyller 5 år, og det var hans valg :)

NB: anbefaler deg å lage dobbel porsjon når du først er i gang...

Du trenger:
100 g smør, mykt/romtemperert
25 g sukker
50 g lyst brunt sukker
1 ts vaniljeekstrakt
75 g fin sammalt hvete
2 ss kakaopulver (bakekakao)
1/2 ts natron
75 g havregryn

Sett ovnen på 180 C.
Ha smør og sukker i en bolle, visp til blandingen er lys og luftig.
Ha i vanilje, og sikt over sammalt hvete, kakaopulver og natron. Visp eller rør dette inn og deretter visp/rør inn havregryn.
Legg et ark bakepapir på en stekeplate. Rull valnøttstore kuler av deigen, sett dem utover på brettet og trykk dem litt ned med håndflaten eller baksiden av en skje. (Jeg anbefaler dere å ikke smake på deigen, for da blir det ikke mange sjokoladekjeks ut av den! Jeg snakker av erfaring.)
Sett brettet i ovnen i ca 15 minutter, da skal de ha flatet seg litt mer ut og fått sprekker her og der.
La kjeksene avkjøles på brettet noen minutter før du flytter dem over på en rist til videre avkjøling.
Holder seg fint noen dager i tett boks eller pose, men jeg anbefaler heller å fryse dem dersom alle ikke skal spises samme eller neste dag. De tiner på fem minutter og er utrolig kjekke å ha i fryseren :)


mandag 11. februar 2013

Spaghetti med chorizo ragù



Dagens middagstips er raskt og enkelt, men jeg lover at det ikke er på bekostning av smaken. Her får man herlig "comfort food" takket være chorizo og et par andre smaksgivende ingredienser. 
Mengdene under er bare veiledende; liker du maten din skikkelig hot så har du i mer chilli, har du ikke en åpnet rødvinsflaske (eller rødvinsdunk... iiiiiiik!!) i nærheten så dropper du den ingrediensen, er dere skikkelig sultne så bruker du mer kjøtt. Og så videre.


Du trenger:
(4 porsjoner)
200 g chorizo, skåret i terninger (ta av skinnet først)
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ss friske timianblader, eller 1/2 ts tørket
1-2 rød chilli, finhakket (ta ut frøene først)
250 g karbonadedeig
2 bokser hermetiske cherrytomater (eller bruk vanlige hakkede)
1-2 dl rødvin
2 ss tomatpuré
1 ts sukker
2 ss bladpersille, hakket
500 g spaghetti
Parmesan, til servering
ristede pinjekjerner, til servering


Stek chorizo i en stekepanne i 3-4 minutter eller til terningene er lett brunet. Ta dem ut av pannen og over på et fat el. skål, ha så i løk, hvitløk, timian og litt salt og pepper og stek på lav varme i 5 min eller til løken er myk. Skru opp varmen og ha i chilli og kjøttdeig, bryt opp kjøttdeigen og stek til den er brunet. Ha chorizo-terningene tilbake i pannen og tilsett hermetiske tomater, rødvin, tomatpuré og sukker. Kok opp og la det småputre i et kvarters tid. Smak til og ha i mer salt og pepper om nødvendig, og rør inn bladpersille.
Mens kjøtt/tomat-blandingen putrer koker du spaghettien til den blir al dente.
Servér spaghetti med ragù, dryss over litt Parmesan og pinjekjerner (og evt. litt mer persille for fargens skyld) rett før servering.







onsdag 6. februar 2013

Gratinert broccoli


Broccoli kan brukes på utallige måter, og hvis du vil gjøre litt mer ut av den som tilbehør så kan jeg anbefale å gratinere den. Gratinert broccoli passer bra til det meste av kjøtt og fisk, men d
en blir nesten et måltid i seg selv etter å ha fått denne behandlingen! 


Du trenger:
(ca 3-4 pers, som tilbehør)
350 g broccoli, i mindre "buketter"
2 ss smør
2 ss hvetemel
en klype cayennepepper
3 dl melk
50 g gulost, f.eks Jarlsberg
2 ss nyrevet Parmesan + litt ekstra til toppen
2 ss brødrasp

Sett ovnen på grillfunksjon, 220 C.
Ha broccolibukettene i en kjele med kokende vann, kok i 2-3 minutter. La dem renne av i et dørslag og deretter ha dem over i en smurt, ildfast form.
Smelt smøret i en liten kasserolle, rør inn mel og cayennepepper og fortsett å røre i et minutt eller så.
Ta kasserollen av plata og rør inn melken gradvis før du setter den på varmen igjen, rør og kok til melken er kokt inn og "sausen" har tyknet, ca 2 min.
Slå av plata og rør inn gulost og Parmesan slik at osten smelter inn.
Hell ostesausen over broccolibukettene i formen, dryss over brødrasp og litt ekstra Parmesan og sett i ovnen til toppen er gyllen, det tar ikke mange minuttene.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...