onsdag 27. november 2013

Sjokoladebiscotti med hasselnøtter


Biscotti betyr egentlig "stekt to ganger", men vi forbinder som regel biscotti med de smale, avlange og litt harde småkakene som har blitt nokså vanlig å se i butikker og caféer. Det er den doble stekingen som gjør at de blir såpass harde og tørre, slik at de både blir veldig holdbare OG perfekte til dypping i kaffe eller dessertvin. Heldigvis er biscotti ganske enkle å lage, og hvis du tror de varer lengre enn et par uker hjemme hos deg kan de gjerne fryses i stedet for å oppbevares i en tett boks. 


Du trenger:
150 g hasselnøtter
125 g mørk sjokolade, med 70% kakao
200 g lyst brunt sukker
3 egg
2 ts vaniljeekstrakt
225 g hvetemel
25 g kakaopulver (bakekakao)
2 ts instant espressopulver (evt knust kaffepulver)
1 ts natron

Sett ovnen på 180 C, ta fram et stekebrett.
Ha nøttene utover stekebrettet og rist dem i ovnen ca 12-15 minutter, eller til skallet begynner å sprekke. Ta brettet ut og dekk det til med et rent kjøkkenhåndkle, la nøttene "dampes" i noen minutter (5) før du "gnikker" dem litt inni kjøkkenhåndkleet for å få av det meste av skallet.
Avkjøl, deretter grovhakk og sett til side så lenge.

Skru ned ovnen til 150 C, og kle stekebrettet med et ark bakepapir.
Ha sjokolade og brunt sukker i en food processor og kjør maskinen til sjokoladen er heelt finhakket.
Ha eggene i en bolle, evt bollen til en kjøkkenmaskin, og pisk dem sammen med vaniljeekstrakten i et minutt. Tilsett sjokoladeblandingen, deretter sikt inn hvetemel, kakao, espressopulver og natron og rør sammen til du har en nokså fast "deig". Bland inn de grovhakkede hasselnøttene underveis.
Del deigen i to og form to "kubber" (hver ca 25 cm lange) som du legger på bakebrettet, husk å ha litt avstend mellom dem. Dette er lettest å gjøre med hendene, dersom du har godt med mel (eller vann!) på hendene før du tar i deigen.
Sett brettet i ovnen, stek i 35 minutter. La "kubbene" avkjøles i 10 minutter før du har dem over på en skjærefjøl, skjær dem så opp i 2 cm tykke skiver ved hjelp av en skarp kniv.
Legg skivene utover bakebrettet og sett dem inn i ovnen igjen ca 20 minutter. Snu skivene og stek i ytterligere 20 minutter, eller til biscottiene er blitt helt sprø.
Avkjøles på rist.

Tips: for å gjøre biscotti ekstra lekre kan du ringle over litt smeltet sjokolade, eller rett og slett dyppe den ene enden i smeltet sjokolade.








torsdag 21. november 2013

Sei med sprø pesto- og oliventopping og grov søtpotetmos


Rask, god og næringsrik middag på under en halvtime! Du kan bruke hvilken som helst hvit fisk her, jeg brukte sei denne gangen. Toppingen på fisken, som består av salt pesto og oliven og syrlig sitron, harmonerer så fabelaktig med det søtlige potetmosen. Det er Panko, eller brødrasp om du vil, som gjør at toppen blir crunchy under steking. Lite oppvask blir det også! Finn fram:

Du trenger:
(2 porsjoner, men kan lett dobles om dere er 4)
2 seifileter eller annen hvit fisk, ca 150 g hver
2 ss pesto
5-6 oliven uten stein, grovhakket
finrevet skall av 1/2 sitron
2 ss Panko (japanske brødsmuler, fåes ofte i innvandrerforretninger, eller bruk vanlig brødrasp)

ca 450g søtpotet
ca 100 g vanlig potet
en klatt smør
salt og pepper
(evt. en skvett melk)

Sett ovnen på 200 C.
Skrell potetene og skjær dem i biter, lag gjerne søtpotetbitene litt større enn den vanlige poteten siden søtpotet kokes mør raskere. Størrelsen på bitene avgjør koketiden, men er de ca 3x3 cm store tar det ca 12-15 minutter å koke dem.
Hell av vannet, ha smøret oppi sammen med potetbitene og mos dem med en moser. Jeg liker best at den har litt biter så jeg moser ikke så mye. Smak til med salt og pepper.
I mellomtiden legger du fiskefiletene på et stekebrett eller ildfast form, ha noen dråper olivenolje under dem for sikkerhets skyld.
Bland sammen pesto, grovhakket oliven (jeg brukte grønne), finrevet skall av 1/2 sitron og Panko/brødsmuler i en liten bolle. Hvis blandingen virker "tørr" så tilsett litt olivenolje.
Fordel pestoblandingen over fisken, trykk den litt ned med fingrene eller baksiden av en skje.
Sett fisken i ovnen i ca 12-15 minutter, steketiden avhenger av tykkelsen på fiskebitene du bruker.
God middag!



onsdag 13. november 2013

Vaniljekjeks med "dropsvindu"


Hvis man vil gjøre noe litt mer ut av den vanlige utstikkerkjeksen så er dette veien å gå - knuste drops lager vakre "vinduer" i midten og gjør hver kjeks til et lite kunstverk. Lag gjerne et lite hull øverst før steking hvis du vil henge noen opp til pynt i vinduet, eller hvorfor ikke på juletreet! Disse er supre å lage sammen med barna en regnfull søndag :)
Jeg har ikke skrevet hvor mange kjeks oppskriften gir, rett og slett fordi dette kommer helt an på hvor stor utstikkeren din er. Det samme gjelder mengde drops, den avhenger av hvor store hull/"vinduer" du lager i hver kjeks, så 50 g kun veiledende.

Du trenger:
200 g smør, mykt/romtemperert
200 g sukker
1 egg
1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
ca 400-450 g hvetemel
en klype salt
ca 50 g harde drops, f.eks bringebærdrops

Rør smøret godt i en bolle til det blir jevnt og "kremete", evt bruk en kjøkkenmaskin til dette.
Ha i sukkeret og rør godt, deretter bland inn egg og vanilje.
Sikt inn hvetemel og salt, hold igjen litt på hvetemelet - det kan hende at du ikke trenger alt.
Arbeid melet inn i smør/egg-blandingen til alt kommer sammen i en klump. Pakk den inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minimum en halvtime, evt over natten dersom det passer deg bedre.

Gjør klar to stekebrett med bakepapir og sett ovnen på 180 C.
Kjevle ut deigen på en melet arbeidsbenk, ca så tykk som en gammel 10'er, hvis du husker dem...(litt tykkere enn dagens mynter).
Stikk ut kjeks med en pepperkakeform eller et glass, og lag et mindre "hull" inni disse. Det kan du gjøre ved å bruke en eplekjerner, rund sprøytetipp el.l., eventuelt kan du bare skjære ut med en spiss kniv.
Legg dem over på bakebrettet, kjevle og stikk ut til all deigen er brukt opp.
Ha dropsene i en morter og knus dem som vist under: (alternativt kan du legge dem i en ren plastpose og knuse dem med en kjøttbanke el.l).


Bruk en liten teskje og fyll hullene i hver kjeks med de knuste dropsene:


Stekes midt i ovnen, 10-12 minutter avhengig av størrelsen på dine kjeks. Når de såvidt begynner å få litt farge på kantene og dropsene er smeltet så er de ferdige.
La kjeksene avkjøles en stund på brettet (slik at de smeltede dropsene rekker å stivne igjen) før du løfter dem over til en rist til videre avkjøling.
Holder seg fint i en tett boks eller pose i 3-4 dager. De kan også fryses, men da kan dropsfyllet blir noe mykere. Lager du et hull i toppen før steking kan man tre i en snor eller et fint bånd og henge dem opp i vinduet, de er ekstra fine når de får sollys gjennom seg :)


Søte, eller hva!?                                                                                              








torsdag 7. november 2013

Blondies med hvit sjokolade og mandler


Det er disse man skulle laget til Halloween... rett og slett fordi de er det skumleste jeg har bakt på lenge! Til tross for at de er mektige munnfuller så er det umulig å ta bare én, og hvis jeg hadde klart å ignorere forfengelighet og helse så hadde jeg fint spist både fire og fem. Jeg sa jo at de var skumle!
"Blondies" er rett og slett "blonde brownies", og ikke la deg lure av et nokså kjedelig utseende - dette er nytelse fra første bit :-D (Ekstrabonus er at det kun blir en kasserolle å vaske opp - ingen boller eller kjøkkenmaskiner involvert!)


Du trenger:
100 g smør
200 g hvit sjokolade
150 g lyst brunt sukker
1 egg
200 g kondensert melk ("Sweetened condensed milk". Du kan evt. bruke 200 g most banan istedet)
2 ts vaniljeekstrakt (el. 1 ss vaniljesukker)
225 g hvetemel
1 ts bakepulver
en klype salt
100 g hakkede mandler (kan utelates)

Sett ovnen på 180 C og kle en form (ca 20x30 cm) med bakepapir.
Ha smør og hvit sjokolade i en stor kasserolle og sett plata på lav varme. Når smøret er smeltet tar du kasserollen av plata og rører godt helt til sjokoladen også er smeltet.
Ha i sukker, egg, kondensert melk og vaniljeekstrakt og rør til alt er godt blandet inn.
Sikt inn hvetemel, bakepulver og salt, og rør inn dette sammen med hakkede mandler.
Tøm blandingen over i formen, jevn til overflaten og sett i ovnen i ca 25-30 minutter. Den skal kjennes fast ut på midten, men stikker du inn en tannpirker el.l. skal den være fuktig (men ikke ha rå røre på seg).
Sett formen på en rist og la den stå minst 10 minutter før du løfter kaken ut i bakepapiret. Avkjøl, eller skjær i biter og nyt mens den fortsatt er varm.. Gjerne med en kule vaniljeis eller en klatt crème fraîche.


(Kan fryses.)



fredag 1. november 2013

Grønnsakssuppe med sellerirot og fenikkel


Supper gjør det enkelt å få dekket grønnsaksbehovet for dagen, dessuten er det mange muligheter til å få brukt grønnsaker man vanligvis ikke bruker så ofte. Sellerirota vinner ikke akkurat skjønnhetskonkurransen i grønnsaksdisken, men den er smakfull og næringsrik og passer ypperlig i supper.


Du trenger:
(2-3 personer)
litt olivenolje
1 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1 stor (eller 2 mindre) fenikkel, grovhakket
1/2 stor sellerirot, skrellet og grovhakket
1 potet, skrellet og skåret i terninger
ca 4-5 dl grønnsakskraft (bruk gjerne buljongterning om du vil)
salt og pepper
evt. vårløk og/eller korianderblader, til pynt

Vask grønnsakene.
Ha litt olivenolje i en kjele, varm opp på middels varme, ha i løk og hvitløk og stek 5-6 minutter til løken har myknet.
Tilsett fenikkel, sellerirot og potet, hell i grønnsakskraft (nok til å akkurat dekke grønnsakene). Kok opp og skru ned varmen, småkokes til potet/sellerirot/fenikkel er møre (dette tar ca 10 min, avhengig av størrelsen på grønnsaksbitene).
Kjør alt i en blender (dette må nok gjøres i to omganger!) til du har en fløyelsaktig suppe. Alternativt kan du bruke stavmixer. Hvis du synes den blir for tykk, spe på med litt ekstra kraft.
Smak til med salt og pepper, serveres gjerne med litt godt brød ved siden av.







Bakekveld på Feinsmecker


Forrige uke var jeg og noen flere matbloggere så heldige at vi fikk være med på bakekveld i demonstrasjonskjøkkenet på Feinsmecker, Frogner-restauranten som eies og drives av kokk Lars Erik Underthun. Vertinne for kvelden var Anne Brith som står bak bloggen Villaperlesukker.no, og som nå også har startet konditori i Sørumsand. På planen sto baking av sitronterte, franske makroner og éclairs med vaniljekrem... jeg får vann i munnen bare av tanken.
Til å hjelpe oss med bakingen hadde Electrolux stilt sin nydesignede Assistent til disposisjon, vi fikk også ta med oss en maskin hver hjem til videre utprøving.
 Jeg har ikke fått prøvd den hjemme enda, men etter produksjonen av nevnte bakverk virket den veldig lovende. Jeg likte spesielt at den er utstyrt med en LED-lampe som lyser ned i bollen når den kjører, og at den laveste hastigheten virkelig er lav, noe jeg har savnet med maskinen jeg hadde fra før.

Etter stekingen av sitronterten drysset kokk Underthun melis over den og gjorde så et aldri så lite "crème brulée-triks" for å balansere den syrlige sitronfyllet:


Min favoritt ble disse herlighetene; éclairs (vannbakkels) fylt med vaniljekrem og dekket med et tynt lag mørk sjokolade. 


En haug nystekte makroner venter på fyll og en matchende "partner":


En sødmefylt aften på Feinsmecker kunne vi alle trengt nå i denne mørke høsttiden, tusen takk til Anne Brith og Villa Perlesukker, Lars Erik Underthun/Feinsmecker og til Electrolux som stilte med maskiner til alle. 


Dette blogginnlegget er skrevet som del av at jeg har fått en Electrolux Assistent til utprøving hjemme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...