søndag 5. desember 2010

Hjemmelaget Tomatsuppe (Tomato Soup)

(Scroll for English)



Tomatsuppe fra pose blir aldri det samme etter at du har spist denne, jeg konverterte for lenge siden. Denne får en mye ferskere og friskere smak, og næringsinnholdet blir jo noe helt annet. Jeg liker den litt rustikke varianten med tomat- og løkbiter her og der, men hvis du foretrekker en «smooth» konsistens kan du kjøre den i blenderen før du har i pasta.

Tomato soup from a can (or freeze-dried) will never be the same again after you've tasted this, I converted a long time ago. This had such a fresh and lovely flavour, and the nutrients stays in place. I like the rustic variant where you can see chunks of tomato here and there, but if you prefer a smooth consistency you could just whizz it in a blender before you add the pasta.


Du trenger:
8 tomater, røde og modne!
3 ss olivenolje
2 hvitløksfedd, skrellet
1 løk, skrellet og finhakket
1 ½ liter kraft (evt. kyllingbuljong eller grønnsaksbuljong)
1/2 ts salt
nymalt svart pepper
2 ts sukker
150 g macaroni
liten håndfull bladpersille, hakket


You'll need:
8 tomatoes, red and ripe!
3 tbsp olive oil
2 garlic cloves, peeled
1 onion, peeled and finely chopped
1.5 litres (3 pints) stock (or use stock concentrate, chicken or vegetable)
1/2 tsp salt
freshly ground black pepper
2 tsp sugar
150 grams macaroni

small handful flat-leaf parsley, to serve


Ha tomatene i en bolle og hell over kokende vann. La stå et par minutter mens du setter plata på middels varme, og har i olje og hvitløksfedd.
Når hvitløksfeddene er blitt litt brunet kan du ta dem ut, ha så den hakkede løken oppi det som nå er hvitløksolje.
La løken stekes litt mens du heller vannet av tomatene, de skal nå se omtrent slik ut:

Put the tomatoes into a bowl, pour boiling water over them and leave to steep for a few mins while you warm the oil in a pan and add the garlic cloves.
When the cloves are golden, remove and discard, and add the chopped onion into the now garlicy oil.
Stir a little and leave to cook while you drain the tomatoes, they should look more or less like this:




Ta av skinnet på tomatene, del dem i to og ta ut «innmaten».
Skjær tomatbitene i mindre biter (grovhakk), og ha oppi kasserollen sammen med løken.

Strip the skin off the tomatoes, cut in half and get rid of the seeds.
Roughly chop them and add to the onions in the pan.



Rør litt og la det stå i 5 minutter til løken er blitt myk.
Ha kraften oppi kjelen og la det koke opp.
Tilsett salt, pepper og sukker.
Skru ned varmen på plata, sett på lokk og la suppen koke i 20 minutter.
(Hvis du ønsker en «glatt» konsistens på suppa kan du her helle den over i en blender og kjøre noen sekunder før du heller over i kjelen igjen.)
Ha i pasta og kok i 5-10 minutter til, avhengig av type pasta du bruker.
Hell over i suppeboller og dryss litt hakket bladpersille over.
Servér med litt godt brød, om du vil.

Give it a stir and leave for about 5 minutes until the onions are soft.
Pour the stock into the pan and bring to the boil.
Add salt, pepper and sugar.
Turn down the heat, put on a lid and leave to simmer for about 20 minutes.
(If you prefer a smooth soup, here's where you put it in a blender, whizz for a few seconds before you pour in back into your pan.)
Tip in the pasta and leave to cook for about 5-10 minutes, or until tender (depends on what kind of pasta you're using).
Ladle into soup bowls and sprinkle with the chopped parsley.
Serve some good, crusty bread on the side, if you like.


2 kommentarer:

  1. Hjertelig takk til deg for fantastiske oppskrifter! Ikke nok med det - du beskriver fremgangsmåten helt suverent! For meg som gammel mann - så er det ofte vanskelig å følge oppskriften til "disse profesjonelle kokkene" som brer seg ut på web'en. Disse "profesjonelle" tar alt for mye for gitt! De skjønner ikke at noen må få gitt inn med enda mindre enn teskje :-)
    Det har du skjønt - kanskje fordi du i utgangspunktet er lærer av yrke. Ihvertfall er du en pedagog milelangt foran "kjente" kokker her på web'en.
    Du beskriver alt suverent, tar ikke for gitt at dine lesere skal skjønne alt - slik disse "kjente og profesjonelle" synes å tro.
    Du forklarer alt så grundig at selv en amatør som meg - greier å følge med. Du skal ha hjertelig takk!
    Ønsker deg - dine to små smake-eksperter - og din mann - en riktig God Jul og et Godt Nytt År !
    Håper du vil fortsette "forever" med dine oppskrifter. Fornøyelig er det også at man lærer litt mer Engelsk ved å lese dine oppskrifter! Superb !
    Hilsen
    din beundrer - en 67 år gammel mann!
    Øistein

    SvarSlett
  2. Øistein - jeg ble helt rørt av å lese din kommentar, den satte jeg stor, stor pris på!

    En riktig God Jul og et Godt Nytt År til deg også!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...